FONTOS Bréking: Magyarországhoz is nagyon közel lehet már a szupervariáns
Milos Zeman csehorszag betegseg211016
Gazdaság

Egy fél ország találgat a cseh elnök állapotáról, akinek rendkívül fontos teendője lenne rövidesen

Portfolio
Egyszerűen nem lehet tudni, hogy miért van kórházban 6 napja a 77 éves Milos Zeman cseh elnök és pontosan milyen az állapota, így egyre nagyobb a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy el tudja-e látni a múlt hétvégi parlamenti választások utáni fontos elnöki teendőit, például az új miniszterelnök kinevezését. Emiatt már az is felmerült, hogy esetleg megfosztják elnöki jogköreitől.

A múlt péntek-szombati cseh választások után vasárnap a legtöbb szavazatot szerző ANO párt vezetőjével, Andrej Babis miniszterelnökkel egyeztetett a kormányalakítás kérdéseiről Zeman, majd rosszul lett és kórházba, illetve az intenzív osztályra került. Azóta gyakorlatilag csak annyit tudni a cseh elnök szóvivőjén keresztül, hogy Zeman kommunikál a külvilággal és követi a csehországi eseményeket – foglalja össze a helyzetet a Reuters.

Pénteken aztán Babis bejelentette, hogy ellenzékbe vonul, azaz nem próbál meg kormányt alakítani.

A cseh kórház a felhatalmazás hiányában csak azt közölte, hogy

az elnöknek komplikációi voltak egy nyilvánosságra nem hozott krónikus betegséggel kapcsolatban.

Az elnök felesége pedig csak azt jelezte, hogy “időt vesz igénybe” Zeman felépülése.

A cseh alsóház vezetője, akinek a mostani helyzetben kitüntetett szerepe lehet, előre bejelentés nélkül meglátogatta Zemant csütörtökön a kórházban és ezután csak annyit mondott, hogy az elnök már jobban van.

A cseh alkotmány szerint legkésőbb egy hónappal a választások után, tehát november 8-ig meg kell alakulnia az új parlamentnek és ennek az ülésnek a keretében kell elfogadnia a cseh elnöknek az addigi miniszterelnök lemondását és az új miniszterelnököt is ő nevezi ki.

A cseh felsőház, a Szenátus, elnöke pénteken azt jelezte, hogy információi szerint “nincs jó kezekben” a cseh elnök és azt is érzékeltette:

a Szenátus aktiválhatja azt az alkotmányos kitételt, miszerint felmentik Zeman elnököt a teendői alól, miután megalakul az új alsóház, ha addig nem változik az elnök helyzete.

Az alkotmány szerint az elnök ilyen jellegű felmentése esetén az elnöki jogkör több irányba “szétterül”, a legfőbb jogokat az alsóház elnöke kapja meg. Ezért is fontos megvárni az új alsóház megalakulását egy ilyen jogi aktussal. Fontos tudni, hogy a cseh elnököt közvetlenül választják, ezért is kell körültekintően bánni egy ilyen rendkívüli helyzetben az esetleges felmentésével.

Lassan kezdünk arra hasonlítani, mint ami a Szovjetunióban volt, vagy Észak-Koreában van

– ezt Václav Havel volt cseh elnök régi szóvivője, a Václav Havel könyvtár mostani vezetője mondta a Reutersnek az aktuális helyzet kapcsán és arra utalt vele, hogy gyakorlatilag semmit sem lehet hivatalosan tudni a cseh elnök állapotáról.

Közben Zeman szóvivője az elnök esetleges teendői alóli felmentésre reagálva azt hangsúlyozta, képtelenség lenne ezt meglépni egy olyan vezetővel szemben, aki normálisan kommunikál a külvilággal és gondolkodik, így egy ilyen helyzetben Zeman gyakorlatilag állam által okozott börtönbe kerülne.

A dohányos Zeman korábban cukorbetegséggel küzdött, illetve egy idegi alapú problémája van a lábainak, ezért egy ideje már tolószékben ül.

Címlapkép forrása: Gabriel Kuchta/Getty Images

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Budapesti Metropolitan Egyetem