sütőtök szüret ősz
Gazdaság

Nincs vége az árrobbanásnak, rakétaként lő ki a zöldségek és a gyümölcsök ára

Portfolio
Pár hete némileg mérséklődött az áremelkedés a zöldségek és gyümölcsök piacán, ahol most ismét drágulás figyelhető meg az Agrárközgazdasági Intézet aktuális jelentése szerint. Tavaly októberben olcsóbban kínálták a termelők a sütőtököt, a jégsalátát, a zellert, a paradicsomot, ugyanakkor az alma az előző évhez képest alacsonyabb áron futott a 40. héten a Budapesti nagybani piac kínálatában.

Az ősz egyik legnagyobb slágere a kanadai, orange típusú sütőtök, amelynek ára - az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján - október elején 12,5 százalékkal, kilogrammonként 225 forintra emelkedett az előző év azonos hetéhez viszonyítva. A Budapesti nagybani piac kínálatában idén korábban, már a 39. héten megjelent a nagydobosi típusú is, amelyet a 40. héten kilogrammonként 150 forintért kínáltak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 7,06 ezer hektárról 27 ezer tonna szilvát takarítottak be 2020-ban, ami az elmúlt húsz év legalacsonyabb termése volt. Szakértők szerint idén az előző évi gyenge kínálat után nagyobb termés várható. Az AKI adatai alapján a Budapesti nagybani piacon a belföldi szezon idején a hazai mellett folyamatosan jelen volt az import szilva is. A belföldi szilva a 27. héten jelent meg a piacon átlagosan 450 forint/kilogramm termelői áron. A szilvatermelői ára (393 forint/kilogramm) megegyezett a 27–40. héten az elmúlt év azonos időszakának átlagárával.

A hazai gyakoribb almafajták közül idén olcsóbb lett a Jonathan és a Gala is, előbbi termelői ára kilogrammonként 233 forint volt, utóbbit pedig 325 forintért kínálták. A Jonathan kilója egy évvel ezelőtt 350 forint volt, míg a Galát és az Idaredet 400 forintért értékesítették.

A hazai termesztésű körtefajták ára alatta maradt az olaszországi származásúaknak: a Bosc kobak (Alexander) 555, az import 606 forint/kilogramm leggyakoribb áron került a kínálatba, míg a Vilmoskörte kilogrammonként 520 (hazai), illetve 562 (import) forintért. Az import Santa Maria heti átlagára 666, a Fétel apáté 900 forint/kilogramm volt.

Zöldségfronton sem rózsás a helyzet

Az AKI adatai szerint a Budapesti nagybani piacon a belföldi 400–500 grammos kígyóuborka 350 forint/kilogramm áron szerepelt a választékban a 40. héten, míg a tavalyi azonos héten a kisebb, 350–400 grammos méretű kígyóuborka volt a jellemző a kínálatra, amelynek leggyakoribb ára 300 forint/kilogramm volt. A kígyóuborka mellett a berakó mindhárom mérete megjelent a felhozatalban: a 3–6 cm hosszúságú 400, a 6–9 cm-es 300, a 9–14 cm-es 315 forint/kilogramm termelői áron. Ez utóbbiak kis és közepes mérete tartotta, a nagyobb 26 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi árát.

Az AKI jelentése szerint szeptember végén a belpiaci, hajtatott paradicsomot mérettől függően 485–490 forint/kilogramm leggyakoribb áron értékesítették, ez 66–75 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőtti árat (280–292 forint). A szabadföldi gömbparadicsom ára ugyanakkor csökkent: kilogrammonként 235 forintra. A hazai koktélparadicsom ára 63 százalékkal emelkedett a 2020 azonos hetihez képest, így 1250 forint/kilogramm leggyakoribb áron került a felhozatalba, míg az olaszországi származású annál alacsonyabb áron, kilogrammonként 976 forintért.

A belföldi termesztésű tölteni való paprika kisebb mérete az egy évvel korábbihoz hasonló 300, a nagyobb kilogrammonként 440 forintért 15 százalékkal magasabb áron szerepelt a választékban a 38. héten.

A hazai jégsaláta (310 forint/darab) mellett Spanyolországból származó (342 forint/darab) bővítette a kínálatot a 40. héten. A belpiaci ára csaknem 20 százalékkal nőtt, míg az import jégsalátáé 2 százalékkal mérséklődött az 52 héttel korábbihoz képest. A fejes salátából és a Lollo tépősalátákból hazai termesztésűt értékesítettek: a fejes salátát, amelynek heti átlagára megegyezett egy évvel korábbival 167, a Lollo Rossaés Bianca salátákat 265 forintos darabáron, 44 százalékkal magasabb áron kínálták.

A gyökérzöldségeket is megcsapta a drágulás szele

A belföldi gyökérzöldségek közül a petrezselyemgyökér és a sárgarépa ára emelkedett 2020 38. hetével összehasonlítva. A lédig petrezselyemgyökér termelői ára 15 százalékkal kilogrammonként 630 forintra, a sárgarépáé 33 százalékkal 200 forint/kilogrammra nőtt.

A belföldön termesztett gumós zeller jellemzően még darabáron, 250 forintért, az előző évhez képest 25 százalék magasabb áron kínálták október elején, míg a hollandiai importból származót ömlesztett kiszerelésben, 300 forint/kilogramm áron értékesítették.

Tovább nőtt a bor ára is

Az AKI adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára csaknem 6 százalékkal 23,3 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2021 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 10 százalékkal 20,8 ezer forintra emelkedett, a vörös- és rozéboroké csaknem 26,7 ezer forint volt, nem változott számottevően a megfigyelt időszakban.

(Agrárközgazdasági Intézet)

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Ronald Wittek

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Budapesti Metropolitan Egyetem