forint bankjegy getty stock
Gazdaság

A sztárközgazdász szerint 380-ig is gyengül majd a forint a kormány politikai csatái és az infláció miatt

Portfolio
Magyarországon két fontos esemény fogja dominálni a gazdasági közbeszédet: az egyik az EU-val zajló konfliktusok sora, a másik pedig az infláció - mondta el Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza a Portfolio konferenciáján. A forinttal kapcsolatban pesszimista, szerinte akár 380-ig is gyengülhet az árfolyam. Jakobsen ezen kívül beszélt az energiaválság hatásairól is.

Közeleg a tél

- kezdte előadását Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési igazgatója a Portfolio Budapest Economic Forum című konferenciáján. Az időjárási viszonyoknak pedig korábban nem volt ekkora szerepe a gazdaságban. Az előrejelzések szerint nagyon hideg telünk lesz, amely az energiaválság miatt kifejezetten kellemetlen lesz.

Jakobsen ezen kívül több témát is érintett az előadásában. Beszélt például a zöld átmenetről. Szerinte ugyan jövőben az ESG fogja dominálni a gazdasági közbeszédet, de egyelőre megjósolhatatlan, hogy ennek pontosan milyen hatásai lesznek. Ma viszont még mindenki az energiaválságról beszél, amelynek több oka is van, többek között a helytelen kormányzati politika is. A politikai reakció az energiaválságra többé-kevésbé ugyanaz. Szerinte a politikusok kizárólag az ESG-re és a megújulókra koncentrálnak, amely szerinte elhibázott megközelítés.

Az előadásán szóba került az infláció is. Az nem is kérdés, hogy van infláció, a kérdés az, hogy ez mennyire lesz átmeneti. Jakobsen úgy gondolja, hogy erre is adhatnak a politikusok egy hibás megközelítést: a magas áremelkedésre magas béremelések ösztönzésével válaszolhatnak, ami szakmailag nem a legjobb megoldást jelentené. Az áremelkedés ugyanakkor egyenlőtlenségeket és a lakóingatlanok elérését is nehezítette, ami társadalmi válságot okozhat.

A tőzsdei torzulásokról is beszélt Jakobsen. Szerinte a koronavírus-járvány megjelenése óta mintha nem számítanának a fundamentumok, erős emelkedés volt jellemző az előző hónapokban.

Ingyenebéd van a piacokon

- mondta.

Magyarországról is beszélt előadásában. Két fontos esemény fogja meghatározni a jövőt itthon: az egyik a magas infláció, a másik az EU-val való konfliktusok. Jakobsen szerint majdnem elkerülhetetlen, hogy itthon magas legyen az infláció. A magyar forintot is említette, és nem voltak jók a kilátásai: példaként a török lírát említette.

A sztárközgazdász szerint 380-is gyengül majd a forint az infláció és a kormány csatározásai miatt

jakobsen froint

Címlapkép: Getty Images

london nagy britannia city
praga
séf étterem szakács főzés

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bukarest