föld globális minimumadó
Gazdaság

Koronavírus: nagy a baj az európai oltottsági mintaállamban

MTI
|
Portfolio
A Johns Hopkins Egyetem friss adatai szerint világszerte már több mint 241 millió ember kapta el igazoltan a koronavírust, az elmúlt 28 napban ez több mint 12 millió embert jelent. Itthon is terjed a koronavírus-járvány, napról napra egyre több esetszámról jelentenek. Közben Nagy-Britanniában súlyos télre készülnek, miközben a járvány ismét felfutóban van náluk.

Hosszabbítaná a védettségi igazolvány használatát a francia kormány

Megkezdődött kedd este a francia nemzetgyűlésben annak a törvénytervezetnek a vitája, amelynek értelmében a kormány 2022. július 31-ig meghosszabbíthatja a koronavírussal szembeni védettségi igazolás használatát.

A javaslathoz csaknem 380 módosító indítványt nyújtott be az ellenzék és egy kormánypárti képviselő is.    

A járványmutatók két hónapja javuló tendenciája ellenére kívánja a korlátozást meghosszabbítani a kormány, amellyel az elsődleges célja rábírni az eddig még be nem oltottakat arra, hogy ők is igényeljék a koronavírus elleni vakcinát.    

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvény szerint november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.    

Péntek óta a felnőtteknek már csak a receptre felírt teszt ingyenes, a 18 éven aluliak számára viszont bármilyen indok esetén ingyenes marad. A kormány ettől az intézkedéstől is azt reméli, hogy az oltás igénylésére fogja ösztönözni azokat, akik eddig inkább rendszeresen teszteltették magukat a védettségi igazolás érvényességéhez, mintsem felvették volna az oltást.      

A védettségi igazolást a törvénytervezet szerint november 15. után abban az esetben tarthatja használatban a kormány, ha a fertőzöttségi szint meghalad bizonyos előre meghatározott korlátokat (napi fertőzésszám, pozitív tesztek aránya).    

Az ellenzék elsősorban azt kifogásolja, hogy a kormány a rendkívüli intézkedéseket az áprilisi elnökválasztáson és azt követő nemzetgyűlési választásokon túl is életben kívánja tartani. Pacome Rupin kormánypárti képviselő módosító indítványában ezért a védettségi igazolás használatának szigorú keretek közé szorítását javasolja november 15. után. Eszerint az igazolást csak azokban a megyékben lehetne alkalmazni, ahol 100 ezer lakosra legalább 50 vagy annál több fertőzött jut. Jelenleg országosan 46 ez a szám, és csak az ország megyéinek 20 százalékban haladja meg az ötvenet.      

"Azt kérjük a parlamenttől, hogy adjon lehetőséget arra, hogy a korlátozó intézkedések egy részét még alkalmazni tudjuk" - mondta a France Info hírrádióban Olivier Véran egészségügyi miniszter, aki ugyanakkor elismerte, hogy a kormány egyelőre nem számít újabb járványhullámra.    

Gabriel Attal kormányszóvivő jelezte, hogy a kormány egyáltalán nem kívánja nyárig az igazolás használatát meghosszabbítani, hanem "szeretne mielőbb megszabadulni tőle".    

Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke a Le Monde című napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy "a kormány a korlátozó intézkedések fokozatos feloldását választotta, s a védettségi igazolást is nem azonnal, hanem fokozatosan kívánja november 15. után kivonni a forgalomból".    

A törvényjavaslatról a végszavazás november elején várható.    

Kórházban még 6500 fertőzöttet ápolnak, közülük 1049 páciens van súlyos állapotban, miközben egy évvel ezelőtt ilyenkor naponta 3 ezren kerültek egészségügyi intézménybe. A naponta feltárt új esetek száma ötezer és hatezer körül mozog. Az elmúlt 24 órában 39-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben.          

A 67 millió lakosú országban 51,1 millióan, az oltásra jogosultak 88,5 százaléka felvette az oltás első adagját, 86,5 százaléka pedig mindkét adagot, a teljes lakosság több mint háromnegyede van beoltva. (MTI)

Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban

Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán - jelentette kedden a Digi24 hírtelevízió.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: hirtelen változtak meg a magyar járványadatok

Dupla sebességre váltott a koronavírus-járvány terjedése Magyarországon - jelentette ki az RTL Klub Híradójának nyilatkozva Vattay Gábor az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: nehéz télre számítanak a britek

Nehéz téli időszakot jósol Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvány és a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatra nehezedő egyéb nyomások miatt. Közben a kormány elismerte: egyre rosszabbak a járvánnyal kapcsolatos adatok.

Tovább a cikkhez

Országos munkaszünetet rendelnének el Oroszországban a koronavírus terjedése miatt

Országos munkaszünet bevezetését javasolta október 30. és november 7. között az új koronavírusos járványhelyzet romlása miatt kedden Tatyjana Golikova, az egészségügyért és demográfiáért felelős miniszterelnök-helyettes, miközben a napi halálozások száma ismét ezer fölé emelkedett, és újabb rekordot döntött.

Tovább a cikkhez

Rekordhalálozás Romániában, tarol a koronavírus a szomszédban

Az elmúlt 24 órában összesen 18 863 koronavírusos beteget regisztráltak Romániában, meghalt 574 beteg, mindkét szám új rekord – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában növelik az oltások számát a romló járványadatok miatt

Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter az egyre romló járványadatok miatt arra utasította a régiók helyi vezetését, hogy növeljék heti 1,5 millióra a beadott oltások számát.

A célkitűzés teljesítése érdekében a helyi hatóságoknak növelniük kell az oltópontok számát, amelyeken olyan munkarendet kell bevezetni, amely "kényelmes a lakosság számára".

Az egészségügyi minisztérium kedden közzétett adatai szerint egy nap alatt 538-an haltak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe, ami az eddigi legmagasabb szám a járvány tavaly márciusi kitörése óta.

A mostani előtt április 7-én jegyezték fel a legtöbb elhunytat, 481-et. Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője keddi online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt héten a halálozási arány 17 százalékkal nőtt az országban és átlagosan egy nap alatt 300-an hunytak el.

Előrejelzése szerint a következő időszakban nőni fog a kórházi ellátásra szorulók és az újonnan megfertőződöttek napi száma is, utóbbi egy-két nap alatt elérheti a 20 500-at, ami szintén meghaladja majd az eddig mért legnagyobb értéket. Megjegyezte ugyanakkor: mind az elhunytak, mind a fertőzöttek számának emelkedésében szerepet játszik az is, hogy az elmúlt hét végén négy munkaszüneti nap volt egymás után, és az akkor mért adatok egy része csak most jelent meg a statisztikában.

A szakértő prognózisa szerint a betegség szövődményeiben elhunytak száma Ukrajnában az év végére optimista becsléssel is eléri a 68 ezret, de legrosszabb esetben akár 92 ezerre is felmehet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ICTV-nek adott interjújában nem zárta ki, hogy országos zárlatot lesznek kénytelenek bevezetni, ugyanakkor leszögezte, hogy ő ezt nem szeretné. "Teljes mértékben ellenzem a zárlat bevezetését a gazdaság miatt" - szögezte le, hangsúlyozva, hogy ennek "egyetlen alternatívája van: a védőoltás felvétele". "Az utolsó pillanatban fogjuk támogatni a zárlat bevezetését" - tette hozzá.

Ukrajnában keddre 15 579-cel 2 660 273-ra nőtt az azonosított új fertőzöttek száma. A növekmény több mint hatezerrel haladja meg az előző napiét. Az elhunytaké az 538 áldozattal 61 348-ra, az aktív betegeké pedig több mint hétezerrel 261 731-re emelkedett. Az elmúlt napban 2852 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 573 564-en kapták meg valamely védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1 492 196-an még csak az oltás első adagját vették fel. Hétfőn 193 069 embert oltottak be az országban.

(MTI)

Nem lett volna ekkora béremelés a magyar egészségügyben, ha nincs járvány

Ha nem lett volna koronavírus-járvány Magyarországon, akkor nem került volna sor ekkora béremelésre - mondta Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász a Portfolio makrogazdasági konferenciáján, aki a magyar egészségügy helyzetéről is beszélt. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója elmondta: a gyógyszerek és terápiák engedélyeztetésben Magyarország nagyon le van maradva, de vannak pozitív fejlemények is. Az AIPM igazgatója elmondta azt is, hogy a következő évtizedekben hatalmas előrelépéseket láthatunk majd több betegség kezelésében is, ennek pedig mérhető hatása lesz a gazdasági aktivitásra.

Tovább a cikkhez

Meghosszabbítaná az állami támogatásokat Brüsszel a vállalkozásoknak

Meghosszabbíthatja Brüsszel az eredetileg az év végén kifutó, az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keretrendszer hatályát, miután egyre több vállalkozás szólal fel az intézkedés szükségessége mellett - számol be a hírről a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Ipsos: egy hónapon belül jelentősen eshet a magyarok átoltottsága

Az Ipsos friss kutatása szerint a 18 év felettiek 39 százaléka biztos, további 40 százalék valószínűnek tartja a negyedik hullám kialakulását, míg tízből mindössze egy lakos nem lát erre esélyt. Összességében erősödtek a félelmek a két hónappal ezelőtti méréshez képest – számol be róla az Infostart.

Tovább a cikkhez

Új oltáshoz nyúl Izrael a súlyosabb szövődmények elkerüléséért

Izraelben csütörtöktől a brit-svéd gyógyszergyártó AstraZeneca vakcinájával is oltanak különleges esetekben - jelentette az izraeli média.

Tovább a cikkhez

Széchenyi Alapok: sok sikeres magyar céget mutatott fel a járvány

Számos magyar cég növekedését gyorsította fel a koronavírusválság, rengeteg pozitív példa akad – mondta előadásában a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója a Portfolio mai Budapest Economic Forum konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Alkotmánybíróság: a védettségi igazolvány nem jelent hátrányos megkülönböztetést

Az Alkotmánybíróság elutasította azokat a panaszokat, amelyek a védettségi igazolványt szabályozó kormányrendelet alkotmányosságát támadták.

Tovább a cikkhez

Magyar járványszakértő: elő kell vennünk a B tervet

A pandémia epidémiaként való lecsengésére számíthatunk, de ahol nem elég magas (80% feletti) az átoltottság, ott az embereknek el kell fogadniuk egy „B tervet”: a közösségi maszkhasználat és a távolságtartás visszavezetésére, a védettségi igazolvány alkalmazására lehet szükség a vírus felügyelet alatt tartása érdekében. Szeroepidemiológiai vizsgálatok igazolhatnák, mennyire védett a népesség, így melyik járványforgatókönyvnek mekkora az esélye – vélte a Portfolio mai Budapest Economic Forum konferenciáján Oroszi Beatrix járványszakértő, aki szerint a harmadik oltás akár az alapimmunizálás részévé is válhat.

Tovább a cikkhez

Szerb szakértő: a halottak száma magasabb a regisztráltnál

Többen halnak bele a koronavírus-fertőzésbe Szerbiában, mint ahány halottat naponta regisztrálnak, ennek oka pedig az, hogy eltérnek a fertőzés követésének a módszerei - jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízióban.

Mint mondta: valós számot majd a statisztikai adatokból lehet látni, amikor kiderül, éves szinten mennyivel nőtt meg a halottak száma az átlagoshoz képest.

Hozzátette: a járványkezeléssel megbízott válságstáb egészségügyi végzettséggel rendelkező tagjai azt szeretnék, ha legalább tíz napra mindent be lehetne zárni, hogy csökkenjen az átfertőződés esélye, de várhatóan ezt a javaslatukat ismét elutasítják. Rámutatott arra, hogy nagyon rossz a helyzet, óriási számban betegednek meg az emberek, rengetegen kerülnek kórházba súlyos tünetekkel, sokan mégsem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket és a védőoltást is elutasítják.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 6461-gyel 1 055 296-ra, Koszovóban eggyel 160 541-re, Észak-Macedóniában 107-tel 197 197-re, Montenegróban 278-cal 138 047-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 270-nel 245 082-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 52-vel 9157-re, Észak-Macedóniában 19-cel 6964-re, Montenegróban 13-mal 2036-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 44-gyel 11 201-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, a halottak száma így 2973 maradt.

(MTI)

Keverhetik az oltásokat Amerikában, mert sokkal jobb a védelem

Az amerikai gyógyszerhatóság mérlegeli annak engedélyezését, hogy a harmadik, emlékeztető oltás eltérjen az eredetileg kapott vakcinától – írja az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal.

Tovább a cikkhez

Járványelemző: áprilisig is elhúzódhat a járvány, napi 60 halott is lehet Magyarországon

Vattay Gábor járványelemző szerint akár áprilisig is elhúzódhat a járvány, mindeközben napi szinten akár 4 ezer körüli kórházban ápolt koronavírusos beteggel és napi 60 halottal is számolni lehet – írja az elemző prognózisára hivatkozva a Népszava.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: kijöttek a kedd reggeli adatok

Az elmúlt 24 órában 859 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, ez 89%-kal magasabb, mint az egy héttel korábbi adat, tehát a járvány továbbra is erősödőben van. Elhunyt 16 beteg.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egy hónapos vesztegzárat rendeltek el egy európai országban

Egy hónapos vesztegzárat rendelt el hétfőn Lettországban Krisjanis Karins miniszterelnök, mivel az országban kiújult a koronavírus-járvány, miközben alacsony a beoltottak aránya.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: 12 millió ember fertőződött meg egy hónap alatt, itthon emelkednek az esetszámok

A friss adatok szerint világszerte már több mint 241 millió ember kapta el igazoltan a koronavírust, az elmúlt 28 napban ez több mint 12 millió embert jelent.

Mindeközben már több mint 4,9 millió ember vesztette el életét a vírus következményeként, sajnos egyre közelítjük az 5 milliót. Csak az elmúlt 28 napban 204,4 ezer fővel nőtt a halálozás.

A vakcinákból világszerte már 6,6 milliárd dózist adtak be, csak az elmúlt 28 napban közel 655 millió adagot.

Címlapkép: Getty Images

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Budapesti Metropolitan Egyetem