bef2021 budapest economic forum
Gazdaság

Sorra szólalnak meg a magyar gazdaság vezetői a Portfolio konferenciáján

Portfolio
Kedden rögtön Varga Mihály pénzügyminiszter előadásával kezdődött a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciája. A politikus többek között a költségvetésről, az inflációról, illetve a kormány brüsszeli vitáiról beszélt. Őt követték nemzetközi szakértők globális témákról, majd Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Jó bőrben a magyar bankszektor, de már gyűlnek a koronavírus utáni viharfelhők

A bankok által a lehető legjobban kezelt koronavírus-válság után olyan kockázatok leselkednek a magyar bankszektorra és ügyfeleire, mint a tartósan megemelkedő infláció, a kamatkörnyezet növekedése, az energiaárak elszállása és a munkaerőhiány, amelyeknek mind-mind jelentős hitelpiaci vonatkozásai vannak. Többek között ezek a kihívások kerültek terítékre a Portfolio mai Budapest Economic Forum című konferenciájának utolsó, bankvezéri panelbeszélgetésében, amelyen összességében egy jó állapotban lévő hazai hitelpiacot mutattak be a résztvevők.

Tovább a cikkhez

Virág Barnabás: 2022-ben is tovább szigorít az MNB

Hosszú lesz az út, addig megyünk, amíg szükséges. A monetáris szigorítás 2022-ben is folytatódik – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a keddi kamatdöntést követően a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján. A Monetáris Tanács tagja kiemelte, hogy szeptemberhez képest az inflációt illetően a felfelé mutató kockázatok erősödtek, nagyrészt az energiaárak emelkedése miatt lehet a vártnál magasabb az áremelkedési ütem.

Tovább a cikkhez

Széchenyi Kártya: megrohanták a cégek a bankokat, de akadoznak a szerződéskötések

421 milliárd forintnyi hiteligény érkezett eddig a Széchenyi Kártya GO! új termékeire július eleje óta, de még csak 138 milliárd forintnyi szerződést kötöttek meg a bankok, ezért a KAVOSZ vezérigazgatója arra kérte a partnereket a Portfolio mai konferenciáján, hogy gyorsítsanak, illetve engedjenek a hitelfolyamat során. Jó esély van arra, hogy 2021 végén mégsem fut ki az EU átmeneti keretrendszere, amelynek köszönhetően elérhetők a rendkívül kedvezményes finanszírozási konstrukciók.

Tovább a cikkhez

Lendületben a hitelgarancia Magyarországon

Ma már minden harmadik magyarországi kkv-hitel mögött a Garantiqa készfizető kezessége áll, a társaság tevékenységéről Búza Éva vezérigazgató tartott előadást a Portfolio Budapest Economic Forum elnevezésű mai konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Parragh László: merő sci-fi, hogy az infláció hamarosan megfordul, évekkel előbb kellett volna lépni

A kamara három éve azt mondja, hogy hatalmas inflációs nyomás van a gazdaságban, erről voltak komoly vitáink a jegybankkal – kezdte előadását Parragh László a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján kedden. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint „merő sci-fi” az az előrejelzés, hogy az inflációs trend hamarosan megfordul.

Tovább a cikkhez

Intrum: droghatás alatt az adósok egy része, sokasodnak a kockázatok a törlesztési moratórium kivezetése körül

Meglepően nagy mértékben járul hozzá a követeléskezelési szektor a magyar gazdaság teljesítményéhez, a szabályozásban azonban mellőzöttnek érzik magukat a szektor szereplői – derült ki Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatójának előadásából a Portfolio mai Budapest Economic Forum című konferenciáján. Szerinte 7-8%-os NPL-rátát hozhat a törlesztési moratórium kivezetése, amely körül sokasodnak a negatív gazdasági kockázatok.

Tovább a cikkhez

Nem lett volna ekkora béremelés a magyar egészségügyben, ha nincs járvány

Ha nem lett volna koronavírus-járvány Magyarországon, akkor nem került volna sor ekkora béremelésre - mondta Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász a Portfolio makrogazdasági konferenciáján, aki a magyar egészségügy helyzetéről is beszélt. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója elmondta: a gyógyszerek és terápiák engedélyeztetésben Magyarország nagyon le van maradva, de vannak pozitív fejlemények is. Az AIPM igazgatója elmondta azt is, hogy a következő évtizedekben hatalmas előrelépéseket láthatunk majd több betegség kezelésében is, ennek pedig mérhető hatása lesz a gazdasági aktivitásra.

Tovább a cikkhez

2000 milliárdos tűzerővel zárhatja az évet az EXIM

A magyar export globális sikerének pénzügyi motorja az EXIM, amelynél a pénzügyi eszközök összesített állománya az idei év végén 2000 milliárd forint körül zárhat – mondta a Portfolio mai Budapest Economic Forum című konferenciáján az EXIM első embere.

Tovább a cikkhez

Széchenyi Alapok: sok sikeres magyar céget mutatott fel a járvány

Számos magyar cég növekedését gyorsította fel a koronavírusválság, rengeteg pozitív példa akad – mondta előadásában a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója a Portfolio mai Budapest Economic Forum konferenciáján.

Tovább a cikkhez

A régi kapitalizmusnak vége, már nem a profit a legfontosabb szempont

Visszatért az optimizmus a vállalatvezetők gondolkodásába, már nem látják olyan kedvezőtlenül a gazdasági kilátásokat - mondta Rózsai Rezső, a KPMG Magyarország vezérigazgatója a Portfolio makrogazdasági konferenciáján. Egyre fontosabb szempont a digitalizáció, de ami ennél is érdekesebb, hogy a KPMG tanulmánya szerint az ESG-re a vállalatok vezetői egyre kevésbé szükséges rosszként tekintenek, hanem már a rövid távú megtérülési szempontokat is felülírhatja. Maga a kapitalizmus is átalakul, az érintetteknek egyre nagyobb hatása van a vállalat működésére, és az érintettek is fenntarthatóbb működést várnak el. Az előadás utáni panelbeszélgetésben pedig a magyar vállalatvezetők átalakuló szemléletéből is ízelítőt kaptunk.

Tovább a cikkhez

Képes lehet Európa felvenni a versenyt a mesterséges intelligenciában?

A mesterséges intelligencia forradalmának a közepén vagyunk, ezen technológia alkalmazása csökkenteni fogja a vállalatok költségeit, növeli a bevételeket és segíteni fogja az innovációt, ez pedig minden iparágban hatni fog a versenyképességre. Az előnyök miatt a vállalatoknak meg kell fontolniuk a használatát - mondta Francois Candelon, a Boston Consulting Group, Henderson Institute globális igazgatója a Portfolio Budapest Economic Forum 2021 rendezvényén, aki a mesterséges intelligencia gazdasági hatásait mutatta be.

Tovább a cikkhez

Magyar járványszakértő: elő kell vennünk a B tervet

A pandémia epidémiaként való lecsengésére számíthatunk, de ahol nem elég magas (80% feletti) az átoltottság, ott az embereknek el kell fogadniuk egy „B tervet”: a közösségi maszkhasználat és a távolságtartás visszavezetésére, a védettségi igazolvány használatára lehet szükség a vírus felügyelet alatt tartása érdekében. Szeroepidemiológiai vizsgálatok igazolhatnák, mennyire védett a népesség, így melyik járványforgatókönyvnek mekkroa az esélye – vélte a Portfolio mai Budapest Economic Forum konferenciáján tartott előadásában Oroszi Beatrix járványszakértő, aki szerint a harmadik oltás akár az alapimmunizálás részévé is válhat.

Tovább a cikkhez

A közgazdászok szerint Magyarország hosszú időre lemondhat az EU-s forrásokról

A jogállamisági mechanizmus elindulása miatt a viták Magyarországgal és Lengyelországgal hosszú hónapokig fennmaradhatnak, és Magyarország akár 2022 második feléig is EU-s források nélkül maradhat - mondták közgazdászok a Portfolio makrogazdasági konferenciáján. A szakemberek szerint ez ugyanakkor nem fogja jelentős mértékben rontani a magyar gazdasági kilátásokat. A közgazdászok a forint és az infláció kilátásairól is beszéltek: szerintük a jegybankoknak a régióban hosszabb ideig fenn kell majd tartaniuk a kamatemelési ciklust, mint ahogy azt most tervezik.

Tovább a cikkhez

Nagy Márton: hosszútávon fenntarthatatlan a monetáris és a fiskális politika széttartása

Jelenleg van egy divergencia a monetáris és a fiskális politika között, ez hosszútávon fenntarthatatlan – mondta a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján Nagy Márton. A miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója szerint a jegybank csak „félig szigorít”, az infláció pedig fennmaradhat a következő másfél évben.

Tovább a cikkhez

A sztárközgazdász szerint 380-ig is gyengül majd a forint a kormány politikai csatái és az infláció miatt

Magyarországon két fontos esemény fogja dominálni a gazdasági közbeszédet: az egyik az EU-val zajló konfliktusok sora, a másik pedig az infláció - mondta el Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza a Portfolio konferenciáján. A forinttal kapcsolatban pesszimista, szerinte akár 380-ig is gyengülhet az árfolyam. Jakobsen ezen kívül beszélt az energiaválság hatásairól is.

Tovább a cikkhez

Ne számítsunk rá, hogy megszabadulunk a magas inflációtól

A jelenlegi magas inflációs környezetet elsősorban a kínálati oldal sokkja okozza, amely velünk marad még egy ideig - mondta Giada Giani, a Citi szenior közgazdásza a Portfolio Budapest Economic Forum című konferenciáján. A közgazdász ugyanakkor lát pozitív jeleket a kilábalás szempontjából.

Tovább a cikkhez

Varga Mihály: tartós lesz a vitánk az Európai Bizottsággal

Van egy vitánk az Európai Bizottsággal, Magyarország és Lengyelország esetében rengeteg kérdése van a testületnek, vagyis ez a vita tartós lesz – mondta a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján Varga Mihály pénzügyminiszter. A politikus kiemelte, hogy fontos a fokozatosság a költségvetési hiány csökkentésében, az évtized közepére ismét 3 százalék körül lehet a deficit.

Tovább a cikkhez

Kezdődik a Budapest Economic Forum – Élőben a magyar gazdaságpolitika irányítói!

Varga Mihály, Nagy Márton, Oroszi Beatrix, Parragh László, Virág Barnabás – csak néhány név azok közül, akik kedden előadnak a Budapest Economic Forum konferencián. Az eseményen szóba kerül majd többek között a világszerte pusztító infláció, az energiaválság, a koronavírus-járvány, illetve a gazdasági kilábalás. Remélhetőleg exkluzív információkat kaphatunk a legfrissebb kormányzati tervekről, az MNB alelnöke pedig szinte rögtön a délutáni kamatdöntés után élőben ad elő. Emellett szó lesz a vállalati finanszírozás kilátásairól, a magyar vállalatok jövőképéről, illetve például a gyógyszeripar szerepéről a gazdaságban.

Az év legjelentősebb makrogazdasági és gazdaságpolitikai konferenciájáról napközben folyamatos tudósításokkal jelentkezünk a Portfolio felületén.

A konferencia részletes programját ide kattintva olvashatja.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

praga
séf étterem szakács főzés

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bukarest