Paks1 Duna viz csatorna1
Gazdaság

Paks II.: betáraznak információkkal az oroszok, ha esetleg kihátrálna Magyarország a projektből

Portfolio
A Paks II. projekt legalsó szintjét érintő kisebb beszerzések körüli stiklikről adhatott át információkat az orosz titkosszolgálat a Belügyminisztérium alá tartozó egyik magyar titkosszolgálatnak, azaz lelepleztek kisebb visszaéléseket, hogy ezzel is üzenjenek az itthoni nagyobb halaknak: Moszkvában betáraznak információkból, ami jól jöhet majd zsarolási potenciálként akkor, ha esetleg elmérgesedik a vita a magyar és az orosz fél között a paksi beruházásról - írja a hvg360.

A cikk bemutatja, hogy milyen kisebb beszerzéseknél voltak eddig furcsaságok (pl. az orosz fővállalkozó egy – profilját tekintve – vendéglátással foglalkozó budapesti cégtől vásárolt monitorokat néhány millió forintért, vagy „irodai adminisztratív eszközöket” szállíthatott be az oroszoknak egy 2018-ban alapított cég úgy, hogy egyedüliként indult az erre kiírt tenderen) és információi alapján azt is megírta, hogy a Roszatom budapesti képviseletéről néhány munkatársat visszarendeltek Oroszországba.

A paksi beruházás minden magyar beszállítójának az oroszoknál kell kopogtatniuk, ha valamit akarnak, ezért az, hogy a lap tudomása szerint a projektet árgus szemekkel figyelő orosz titkosszolgálat a kisebb beszerzések körüli stiklikről adott át információkat a magyar Belügyminisztérium irányítása alá tartozó partnerszolgálatának, mindenkinek üzenet, a mihez tartás végett.

Az üzenet az lehet: a nagyobb halak mozgását is figyelik és akár zsarolási potenciál is lehet ez egy később elmérgesedő magyar-orosz viszony esetén.

Márpedig a lap azt írja: az erőműbővítésről információkkal rendelkező fideszes politikai körök szerint az orosz félnek kezd elege lenni abból, hogy miközben ők gyártják a berendezéseket, folyamatosan zátonyra futnak az orosz engedélytervek, ezért a Roszatomnál egyre reménytelenebbnek látják a projektet.

A lap egyik forrása szerint a Roszatom már nem abban gondolkodik, hogy a jövőben mérnököket küld Magyarországra, hanem jogászokkal erősítene. Egyesek szerint az oroszok már reális forgatókönyvként számolnak azzal is, hogy a paksi bővítésből – amelyet a HVG által rendezett múlt heti miniszterelnök-jelölti vitán Márki-Zay Péter és Dobrev Klára egységesen támadott – végül semmi nem lesz. Ez esetben viszont, akár az Orbán-kormány hibájából csúszik a projekt, akár egy esetleges kormányváltás után állítanák le, az oroszok a magyar felet tennék meg bűnbaknak, ami súlyos kártérítési perrel járhatna. A jelek szerint tehát ezek miatt is betárazhatnak az oroszok információkkal.

A paksi bővítésnél az orosz fővállalkozó által kidolgozott terveket itthon a Paks II. Zrt.-nek kell átgyúrnia, hogy kompatibilis legyen az uniós sztenderdekkel és ő adja be asz Országos Atomenergia Hivatal felé engedélyezésre. Az OAH azonban az utolsó napon hiánypótlást rendelt el az eddigi legfontosabb kérelemnél, a létesítési engedélynél, igaz rá néhány napra engedélyezték, hogy a talajvíz szintjéig elkezdhessék kiásni a gödröt. Ezekről bővebben éppen a napokban írtunk:

A paksi projektet ismerő források a lapnak azt mondták: a felek egymásra mutogatnak, és nemcsak orosz–magyar, hanem magyar–magyar viszonylatban is feszültségek vannak éppen a fenti konstrukció miatt (Paks II.-ért felelős tárca nélküli miniszter, OAH).

A lapnak több, a paksi bővítésre rálátó forrás is megerősítette, hogy orosz oldalon a csúszás miatt egyfajta turbulencia érezhető.

Az oroszoknak elegük lett abból, hogy nincs érdemi magyar partner, nem tudnak kivel egyeztetni

– mondta a paksi projekttel is foglalkozó egyik magyar állami cég neve elhallgatását kérő illetékese. Egyre többen vélekednek úgy magyar oldalon is, hogy a paksi bővítés csúszása miatt meg kell majd hosszabbítani a „régi” atomerőmű üzemidejét. Ez szintén nyilvánosan felmerült az utóbbi hetekben, igaz ezután az állami MVM vezetője távozott posztjáról.

Címlapkép forrása: Portfolio

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
tedrosz