koronavírus
Gazdaság

A gazdag országok felvásárolták a vakcinákat, ezért nem jut a szegény országokban élőknek

Portfolio
A gazdagabb országok több mint 16-szor annyi Covid-19 vakcinát kaptak fejenként, mint az Egészségügyi Világszervezet által támogatott Covax-programra támaszkodó szegényebb országok, derül ki a Financial Times elemzéséből.

Az adatok szerint az alacsony jövedelmű országokba 100 emberre mindössze 9,3 oltóanyag jutott, ebből 7,1 a Covaxon keresztül. Ehhez képest a magas jövedelmű országok 155 oltóanyagot kaptak, ebből 115-öt az ismert két- és többoldalú megállapodásokon keresztül, az Unicef által összeállított adatok szerint, írja a Financial Times.

A Covax, a tavaly létrehozott beszerzési rendszer, amelynek célja, hogy a szegény országokban élő emberek egyenlő hozzáférést biztosítson a vakcinákhoz, ez azonban eddig nagyrészt kudarcot vallott. A következmények messzemenőek, mivel a szegényebb régiókban az elégtelen oltás a megbetegedések számának növekedéséhez és a virulensebb törzsek megjelenéséhez vezethet, és hátráltathatja a globális gazdasági fellendülést.

Miközben Nyugaton a télre készülődnek, továbbra is nagy a szakadék a vakcinával rendelkezők és a nem rendelkezők között. Az alacsony jövedelmű országokban az emberek kevesebb mint 3 százaléka kapott legalább egy adagot - derül ki az Our World in Data adataiból, míg a gazdagabb országokban ez az arány háromnegyed.

"Tényleg alaposan meg kell vizsgálni a modellt" - mondta Kate Elder, az Orvosok Határok Nélkül szervezet New York-i hozzáférési kampányának vezető oltóanyag-politikai tanácsadója. "Strukturális változásra van szükségünk, ha el akarjuk kerülni, hogy ez a katasztrófa a jövőben megismétlődjön."

A WHO által támogatott rendszer megkerülésével a gyártóktól való oltóanyag-ellátásért folytatott versenyben az emlékeztető oltásokat bevezető gazdagabb gazdaságok megakadályozták, hogy a világ legszegényebb embereinek milliói megkapják az első oltást, így a Covax kénytelen nagymértékben az adományokra támaszkodni.

A program eddig csak közel 400 millió adagot szállított le a már lecsökkentett 1,4 milliárdos éves előrejelzésből. És miután a múlt hónapban csökkentette az ellátási előrejelzéseit, a 2021-es célok eléréséhez 68 nap alatt körülbelül 1 milliárd adagot kellene leszállítani, azaz majdnem 14 millió adagot naponta.

(Financial Times)

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
tedrosz