klíma klímaváltozás vihar
Gazdaság

A koronavírus sem lassította le az egyre drámaibb klímaválságot

MTI
Bár a koronavírus-járvány első évében sok helyen hetekre leállt a gazdasági élet, az egyre drámaibbá váló klímaváltozást ez sem állította meg. A legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid légköri koncentrációja 2020-ban rekordértékűre emelkedett - közölte hétfőn Genfben a Meteorológiai Világszervezet (WMO). A növekedés ráadásul a 2011-2020 közötti évek átlagánál is erőteljesebb volt.

"A gazdaság Covid-19 okozta lassulásának semmilyen észlelhető hatása nem volt az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjára és növekedési arányára" - írja éves közleményében a WMO. Csak az újonnan kibocsátott szén-dioxid mennyisége esett vissza 2020-ban: 5,6 százalékkal. "Amíg van emisszió, tovább növekszik a globális hőmérséklet".

A szén-dioxid, mely szén, olaj, gáz elégetésével, a cementgyártás és más ipari folyamatok, valamint az erdőirtás nyomán keletkezik, évszázadokon át a légkörben marad

- közölte a WMO.

A szén-dioxid-koncentráció átlagértéke 2020-ban 413,22 ppm (részecske per millió) volt, ami az iparosodás (1750) előtti szint 149 százaléka. Egy évvel korábban 410,7 ppm volt a sűrűség, a 400 ppm-es határt 2015-ben lépte át a koncentráció. A szén-dioxid a WMO szerint a legjelentősebb üvegházhatású gáz, a Föld felmelegedésének 66 százalékáért felelős. Az összes üvegházhatású gáz együttvéve átlagosan 1,1 Celsius-fokkal növelte a hőmérsékletet világszerte.

A szervezetnek már vannak 2021-es mérései is, melyek semmi jóval nem kecsegtetnek: a Hawaiin lévő Mauna Loa állomáson a szén-dioxid-koncentráció júliusban 416,96 ppm volt. Tavaly itt 414,62 ppm-et mértek. A WMO az átlagot minden évben a mérési állomások középértéke alapján határozza meg.

Ha nem lépnek életbe a mainál szigorúbb klímavédelmi intézkedések, nem lehet teljesíteni a párizsi klímaegyezményben meghatározott célokat, tehát a Föld felmelegedését 1,5-2 Celsius-fokban korlátozni

- mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Utoljára 3-5 millió éve lehetett ilyen magas a Földön szén-dioxid-koncentráció. Akkoriban a hőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal, a tengerszint pedig 10-20 méterrel lehetett magasabb. Az ennyivel korábban uralkodó állapotra a kutatók fosszíliák és jégfuratok elemzése alapján következtethetnek.

A klíma melegedésének 1,5 Celsius-fokban történő korlátozásához a világnak 2050 és 2070 között klímasemlegesnek kell lennie. Taalas felszólította a világ országait, hogy a szombaton Glasgowban kezdődő klímakonferencián szigorúbb klímavédelmi intézkedéseket jelentsenek be. "Nincs vesztenivaló időnk" - mondta Taalas.

AWMO utalt arra is, hogy most olyan ökoszisztémák, melyek eddig szén-dioxidot nyeltek el, a szén-dioxid-emisszió forrásává váltak. Ilyen ökoszisztémák az Amazonas esőerdei az ezekben végrehajtott erdőégetések és erdőirtás miatt.

Címlapkép: Getty Images

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
tedrosz