naptar_2021
Gazdaság

Alighanem az év egyik legfontosabb hete áll előttünk

Portfolio
Minden fontos adatot közzétesznek a héten, amelyre a befektetők árgus szemekkel figyelnek: friss inflációs adat érkezik az eurózónából, és nagy rá az esély, hogy az tovább nő a szeptemberi 13 éves csúcsról. Az Egyesült Államokban is közzéteszik a szeptemberi adatot, amelyre a Fed figyel, és a harmadik negyedéves GDP-adatokat is közlik a tengerentúlon és az euróövezetben is - azaz kiderül, mennyire valósak a lassulásról alkotott félelmek. Mindent egybevetve a héten pontosabb képet kapunk arról, hogy valóban a nem kívánt stagfláció felé halad-e a két legnagyobb fejlett gazdaság. Ha ez még önmagában nem lenne elég egy hétre, még az Európai Központi Bank is most tartja kamatdöntő ülését, de további fontos adatok is érkeznek a nagyvilágból. A fontos nemzetközi események mellett itthon most nem lesz nagy adatdömping, de azért Magyarországon is közzétesznek fontos munkaerőpiaci adatokat.

Hétfőn idehaza nem számítunk fontos adatközlésre, külföldön pedig csak a német Ifo-indexre érdemes figyelni. Az Ifo-index viszont érdekes lesz, a német beszerzésimenedzser-index adatok ugyanis erős ipari teljesítményről árulkodtak, miközben a szolgáltatószektor teljesítménye elmaradt a várttól. Az Ifo-index külön mutatja a vállalatvezetők jövőre vonatkozó és aktuális helyzetértékelését, ebből a szempontból cizelláltabb, mint a BMI-adatok.

Kedden idehaza csak az MNB kötvényvásárlásaira és diszkont kincstárjegy-aukciókra érdemes figyelni, és a nemzetközi fejlemények szempontjából sem ez lesz a legfontosabb nap. Az amerikai újlakás-eladások mellett az EKB hitelezési felmérést teszik közzé, ezek közül egyedül az újlakás-eladásoknak lehet némi piacmozgató hatása.

2021. október 25-31. makronaptár
Magyar makrogazdaság
október 26. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
október 26. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
október 28. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség szept.
október 29. péntek 9:00 KSH Keresetek aug.
október 29. péntek 9:00 KSH Népmozgalom szept.
Nemzetközi makrogazdaság
október 25. hétfő 10:00 Németo. Ifo-index okt.
október 26. kedd 10:00 EU EKB hitelezési felmérés  
október 26. kedd 16:00 USA Újlakás-eladások szept.
október 27. szerda 14:30 USA Tartós javak rendelésállománya szept.
október 28. csütörtök 1:50 Japán Kiskereskedelem aug.
október 28. csütörtök 5:00 Japán Kamatdöntés  
október 28. csütörtök 9:55 Németo. Munkanélküliség okt.
október 28. csütörtök 13:45 EU EKB kamatdöntés  
október 28. csütörtök 14:00 Németo. Infláció okt.
október 28. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliség  
október 28. csütörtök 14:30 USA GDP Q3
október 28. csütörtök 14:30 EU EKB sajtótájékoztató  
október 29. péntek 1:50 Japán Ipari termelés szept.
október 29. péntek 7:30 Franciao. GDP Q3
október 29. péntek 8:00 Németo. GDP Q3
október 29. péntek 10:00 Olaszo. GDP Q3
október 29. péntek 11:00 EU GDP Q3
október 29. péntek 12:00 EU Infláció okt.
október 29. péntek 14:30 USA PCE-infláció szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

A szerda lesz az utolsó pihenőnap a héten, idehaza nem várunk fontos, előre betervezett adatközlést, külföldön pedig mindössze az amerikai tartós javak rendelésállománya érdemel említést.

Csütörtökön elindul a dömping. Idehaza a KSH közzéteszi a szeptemberi munkanélküliségi adatokat, de nem ez lesz a legfontosabb esemény aznap. Az EKB csütörtökön tartja az októberi kamatdöntő ülését, de itt nagy változásra nem számíthatunk. Bár szivárognak a hírek arról, hogy a jegybank milyen jövőt képzel el az eszközvásárlási programjának, Christine Lagarde elnök már a szeptemberi ülés után egyértelművé tette, hogy fontos bejelentés csak a decemberi ülés után várható. A kormányzótanácsban viszont nő a megosztottság az infláció kapcsán, ezért a jegybankelnök kamatdöntés utáni sajtótájékoztatójának hangnemére oda kell majd figyelni. A sajtótájékoztatóval egyidőben közzéteszik a harmadik negyedéves amerikai GDP-adatot. A részadatok vegyes képet mutatnak, de az elemzők többsége jelentős lassulást vár: a Reuters konszenzusa 3,2%-os évesített negyedéves növekedést vetít előre, az előző negyedévben még 6% felett nőtt az amerikai gazdaság. Ha még ennél is lassabb lesz a növekedés, az nem jelent jót a következő negyedévek kilátására sem.

Pénteken is nagyon fontos eseményekre kerül sor. Idehaza az augusztusi kereseti adatok válnak nyilvánossá, Európában pedig egymás után érkeznek a növekedési adatok: előbb a francia, majd a német, utána az olasz, végül pedig a teljes valutaövezet harmadik negyedéves GDP-adatának előzetes becslését is megismerjük. Az eurózónában is lassulást várnak az elemzők: az 1,9%-os konszenzus elmarad a második negyedév 2,2%-os negyedéves növekedésétől. A GDP-adattal nincs vége a hétnek, két olyan közlés is érkezik, amelyek egyenként is jelentős piacbefolyásoló hatással bírnak. Előbb az euróövezet októberi inflációs adatát ismerjük meg (ennek van kisebb jelentősége, az EKB ugyanis december előtt biztosan nem jelent be semmit), majd a Fed által árgus szemekkel figyelt személyes fogyasztási árindex érkezik. A Fed kamatmeghatározó testülete, a Nyíltpiaci Bizottság még az EKB kormányzótanácsánál is megosztottabb, a vártnál magasabb infláció erősítheti a szigorításpárti hangokat a jövő heti ülésen, így akár már november 3-án bejelentheti a Fed az eszközvásárlási program kivezetését, amelynek jelentős pénzpiaci és reálgazdasági hatásai lehetnek.Címlapkép: Getty Images

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
tedrosz