koronavírus adatok sejt járvány
Gazdaság

Berobbantak az esetszámok a régiónkban és Európában, itt a negyedik hullám felfutó szakasza

Portfolio
Egyre több szomszédos országban és Európa új járványgócában, az Egyesült Királyságban is berobbanni látszanak az új koronavírus esetszámok, a negyedik járványhullám úgy tűnik, elérte a kontinenst, és a jelek szerint Magyarországot is. A koronavírus-járványról szóló híreinket ebben a cikünkben szedjük össze hétfőn.

Kemenesi Gábor: itt a bizonyíték, hogy remekül működik a maszk a tömegközlekedésen!

Egy friss dél-koreai tanulmány „tudományos adatot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a maszkviselés rendkívül jelentős mértékben csökkenti a fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során” – hangsúlyozza Kemenesi Gábor virológus hétfő esti Facebook-bejegyzésében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: nagyon szigorú kézikönyvvel jött ki Kína a februári téli olimpia előtt

A várakozásoknak megfelelően a tokióinál szigorúbb intézkedéseket tartalmaz a 2022-es, pekingi téli olimpiára vonatkozó koronavírus-szabályzat, melyet a szervezők hétfőn tettek közzé.

Tovább a cikkhez

Kiderült: nem biztosít hosszú távú védettséget a BCG-oltás a Covid-19 ellen

Nem biztosít hosszú távú védettséget a Covid-19 vagy a betegség súlyos formái ellen a BCG-oltás - derítették ki quebeci kutatók, akik az elsők között vizsgálták a vakcina hosszú távú hatását a kanadai szövetségi állam oltási regiszterét felhasználva.

Tovább a cikkhez

Dániában a korlátozások feloldása után ismét nő az újabb fertőzöttek száma

Növekszik az újabb koronavírus-fertőzöttek száma Dániában, ahol nemrég oldották fel a járvány miatt bevezetett korlátozásokat - derül ki a dán egészségügyi minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézet (SSI) hétfőn ismertetett adataiból.

Az SSI hétfői adatai szerint 1411 újabb fertőzöttet jegyeztek fel az előző 24 órában. Az újabb fertőzöttek száma immár csaknem egy hete négyszámjegyű, miközben a napi esetek száma augusztus végétől több héten keresztül néhány száz volt.

A Ritzau dán közszolgálati hírügynökség szerint a hétfői adat a legmagasabb január óta. A kórházi kezelésre szorulók száma 19-ről 186-ra nőtt. Az SSI mindazonáltal nem jegyzett fel a fertőzéshez köthető halálesetet.

Dánia szeptember első felében oldotta fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat - köztük a kötelező maszkviselést a legtöbb nyilvános helyen - a magas átoltottsági arányra és arra hivatkozva, hogy a járvány terjedését látszólag sikerült ellenőrzés alá vonni. (MTI)

Jó eredményeket közölt a Moderna a 6-11 éves gyerekeknek szóló vakcinájáról

Erős immunválaszt váltott ki a Moderna azon féldózisnyi koronavírus elleni vakcinája, amit 6-11 éves gyerekeknek tervez engedélyeztetni világszerte – közölte hétfőn az amerikai cég.

Tovább a cikkhez

Romániában a szálláshelyeknek és bevásárlóközpontoknak védettségi igazolást kell kérniük ügyfeleiktől

Romániában ezentúl a szálláshelyeknek és a bevásárlóközpontoknak is a koronavírus elleni teljes beoltottságot, vagy a fertőzésből legfeljebb fél éve történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolást kell kérniük ügyfeleiktől - az erről szóló pontosítást hétfői ülésén fogadta el a román kormány.

A járvány negyedik hulláma miatt egészségügyi válsághelyzetbe került Romániában hétfőtől léptek hatályba az újabb járványügyi szigorítások, az ezeket tartalmazó, jogászok által véglegesített múlt heti kormányhatározat azonban - Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerint - nem mindenben tükrözte a járványügyi szakemberek szándékát, ezért hétfőn újabbakkal egészítették ki.

Romániában hétfőtől csakis védettségi igazolvánnyal szabad ügyfélként belépni a nyilvános zárt terekbe, az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével. A megkötést az alkalmazottakra egyelőre nem lehet érvényesíteni, mert a munkavállalók jogait csak a parlament korlátozhatja törvénnyel.

Romániában már nem tekintik védetteknek a friss negatív teszttel rendelkezőket, mert sokkal könnyebben  megfertőződhetnek, szervezetük még "nem tanult meg" védekezni a vírus ellen. Mindazonáltal a hivatalokban és magáncégek ügyfélszolgálatain elfogadják a friss negatív teszt alapján kiállított zöld igazolványt is.

A hétfői pontosítás szerint a bevásárlóközpontoknak ellenőrizniük kell, hogy csakis oltottak, vagy a betegségből kigyógyultak léphessenek be. Amennyiben egy plázában (lakosságnyilvántartó, járműnyilvántartó) hivatalok, vagy oltási központok működnek, akkor oda - elhatárolt útvonalon - negatív teszttel is bemehetnek az ügyfelek.

A kormányhatározat lehetővé teszi, hogy a beoltatlanok teszt nélkül is felvehessék járandóságukat a szociális intézményekben, és részt vehessenek igazságszolgáltatási eljárásokban. Egyébként a hivatalokba nem lehet védettségi igazolás nélkül bemenni.

Hétfőtől a lakáson kívül mindenütt kötelezővé vált a védőmaszk használata, ez alól csak a nehéz fizikai munkát végzők, a sportolók, és a televízióműsorok szereplői kapnak felmentést, ha közben betartják a biztonságos távolságot. Országszerte korlátozták az éjszakai kijárást: csak védettségi igazolvánnyal, munkaügyben vagy halaszthatatlan gyógykezelés miatt szabad este 22 és hajnali 5 óra között kimenni az utcára, az üzleteknek pedig legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk. A magánrendezvényeket, koncerteket, tanfolyamokat 30 napra betiltották, a szórakozóhelyeknek be kellett zárniuk.

Hétfőtől a közoktatásban kéthetes rendkívüli szünet kezdődött, a magániskoláknak is - ha nem adnak ki szünetet - át kellett térniük a távoktatásra.

A katasztrófavédelmi államtitkár szerint az egyedüli jó hír az, hogy fellendült az oltási hajlandóság: az utóbbi három napon több mint negyedmillió ember kérte a vakcina első adagját.

A 19,3 milliós Romániában eddig 6,4 millió ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 37,4 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. (MTI)

Gyógyszerrel és oxigénnel ajándékozták meg a románokat a szerbek

Mintegy 6500 adag koronavírus elleni gyógyszerrel, valamint 900 liter oxigénnel segíti a szerb kormány a járvány sújtotta Romániát, az adományt hétfőn adták át.

Nikola Selakovic szerb külügyminiszter a küldemény indításakor emlékeztetett arra, hogy Románia a nyáron oltóanyagot adományozott Szerbiának, most pedig Belgrádon volt a sor, hogy segítsen a szomszédos, baráti államnak.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 5733-mal 1 098 209-re, Koszovóban 13-mal 160 635-re, Észak-Macedóniában 227-tel 199 766-ra, Montenegróban 433-mal 140 922-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 273-mal 248 962-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 61-gyel 9509-re, Észak-Macedóniában 15-tel 7029-re, Montenegróban hattal 2065-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 17-tel 11 357-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2974 maradt.

(MTI)

Háziorvos a koronavírus-járványról: felfutó ágban vagyunk

A koronavírus-járvány elleni küzdelem, a fertőzöttek kiszűrése szempontjából fontosnak nevezte a háziorvosi praxisok ellátását antigéngyorstesztekkel a pécsi kollegiális vezető háziorvos.

Tovább a cikkhez

A koronavírus sem lassította le az egyre drámaibb klímaválságot

Bár a koronavírus-járvány első évében sok helyen hetekre leállt a gazdasági élet, az egyre drámaibbá váló klímaváltozást ez sem állította meg. A legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid légköri koncentrációja 2020-ban rekordértékűre emelkedett - közölte hétfőn Genfben a Meteorológiai Világszervezet (WMO). A növekedés ráadásul a 2011-2020 közötti évek átlagánál is erőteljesebb volt.

Tovább a cikkhez

Szigorúbb ellenőrzések jönnek Horvátországban

Szigorúbban fogják ellenőrizni a járványügyi szabályokat Horvátországban - jelentette be Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője hétfőn Zágrábban.

Tovább a cikkhez

Csúcson a járvány Oroszországban, Putyin kemény lépéseket jelentett be

A koronavírus-fertőzés terjedését gátló óvintézkedések szigorítására utasította az orosz régiók kormányzóit Vlagyimir Putyin elnök hétfőn, amikor az újonnan diagnosztizált esetek száma először haladta meg a 37 ezret Oroszországban.

Tovább a cikkhez

Fontos bejelentés a kormánytól: idén is ingyenes lesz az influenzaoltás!

Tavalyhoz hasonlóan, idén is ingyen biztosítjuk az influenza elleni védőoltást - jelentette be Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: itt a hétfő reggeli magyar adat

Az elmúlt három napban összesen 6688 új fertőzöttet igazoltak, és 75-en hunytak el a koronavírus okozta betegségben. 1588 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 191-en vannak lélegeztetőgépen - olvasható a kormányzati koronavírus-portálon.

Tovább a cikkhez

WHO: hetente 50 ezer ember hal meg, miközben minden eszköz rendelkezésre áll a vírus ellen

A koronavírus-világjárványnak akkor lesz vége, "amikor a nemzetközi közösség úgy dönt, hogy véget vet annak", hiszen "minden eszköz rendelkezésre áll" a vírus elleni küzdelemhez - szögezte le Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója vasárnap a berlini egészségügyi világkonferencián.

Tovább a cikkhez

Berobbantak az esetszámok a régiónkban és Európában, itt a negyedik hullám felfutó szakasza

Európa új járványgóca az egyesült Királyság lett, ahol az új esetek 7 napos mozgóátlaga már az 50 ezret közelíti, de például Ukrajnában is már egy nap akatt 20 ezer új fertőzöttet regisztrálnak, Németországban a napi 15 ezer főt közelíti a fertőzöttek száma. A szomszédos országokban, ahogy Magyarországon is, még alacsonyabb bázirsól de gyorsan emelkednek az esetszámok.

A címlapkép forrása: Getty Images.

koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas
karacsonybutor

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Budapesti Metropolitan Egyetem