gyógyszertár
Gazdaság

Internetes gyógyszerrendelés és házhozszállítás betiltása - Más megoldást javasol a HGYSZ

Portfolio
A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) aggályosnak tartja az Országgyűlés által jelenleg is tárgyalt törvényjavaslatot, mely az internetes gyógyszerforgalmazás korlátozását célozza. A Szövetség szerint a gyógyszerek csomagküldésének tiltása hátrányosan érinti majd a lakosságot és a gyógyszertárakat egyaránt, ezért javasolják, hogy a szolgáltatások ellehetetlenítése helyett egy szakmai konszenzuson alapuló szabályozást vezessenek be - derül ki a szövetség közleményéből.

Az internetes gyógyszerforgalmazás az elmúlt években a lakossági gyógyszerellátás szerves részévé vált. Már közel 500 gyógyszertár, azaz minden ötödik patika egészíti ki a hagyományos gyógyszerellátási tevékenységét online szolgáltatásokkal. Ennek megfelelően a lakossági igény is egyre nő a vény nélküli kapható készítmények és egyéb termékek beszerzésére gyógyszertári webshopon keresztül. Egy átlagos hónapban közel 150 ezer online megrendelés érkezik a gyógyszertárakhoz, melynek jelentős részét a vény nélküli gyógyszerek teszik ki, és amelyek csomagküldés útján jutnak el a betegekhez. Ágazati becslések alapján az online nem vényköteles gyógyszerforgalom volumene éves szinten elérheti a 4,5-5 milliárdot.

Ahogyan arról korábban írtunk, egy törvényjavaslat értelmében csomagküldés útján semmilyen fajta gyógyszer nem szolgáltatható ki (eddig a vény nélkülieket lehetett):

Az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány rámutatott a gyógyszerek online vásárlásának közegészségügyi jelentőségére is. A fertőzésveszély csökkentését segíti, ha a potenciálisan fertőző betegek nem saját maguk keresik fel személyesen a gyógyszertárakat, hanem az otthonukban kapják meg a szükséges készítményeket. A koronavírus járvány csúcsán havi 300 ezer rendelést regisztráltak a gyógyszertárak, melyek közül tekintélyes számban voltak a koronavírus fertőzés tüneti kezelését lehetővé tevő készítmények. A HGYSZ szerint az internetes gyógyszerforgalmazás már nem csak kényelmi szolgáltatás, mivel előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor ez a lehetőség kulcsfontosságú a betegek gyógyszerhez jutásában.

Az online gyógyszerkereskedelem iránti elvárások arra sarkallják majd a lakosságot, hogy megtalálják a módját a nem vényköteles gyógyszerkészítmények házhozszállításának. Amennyiben a hazai gyógyszertáraknak a korlátozások és az ágazatot sújtó munkaerőhiány miatt nincsen lehetősége kielégíteni a betegek szükségleteit, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy más piaci szereplők fogják ezt megtenni helyettük. A gyógyszerek csomagküldésének betiltása okozta piaci rés lehetőséget ad a külföldi online gyógyszertáraknak és a nemzetközi technológiai vállalatoknak, hogy belépjenek a hazai gyógyszer-kiskereskedelmi piacra. Emellett jelentősen megnőhet a veszélye annak is, hogy egyre többen az illegális gyógyszerforgalmazó helyeken próbálják majd beszerezni a szükséges gyógyszereket, így a javaslat komoly betegbiztonsági kockázatot is jelent. Bármelyik lehetőség következik is be, az hátrányosan érinti majd a lakosságot a gyógyszerbiztonság megfelelő kontrolljának hiánya, a gyógyszertárakat a forgalom kiesése, a magyar államot az elmaradt adóbevételek miatt.

"Napi szinten tapasztaljuk, hogy az internetes gyógyszerforgalmazásra és a gyógyszerek csomagküldésére egyre nagyobb az igény a lakosság részéről, ami az elkövetkezendő időszakban minden valószínűség szerint tovább nő majd. Szövetségünk szerint a hazai gyógyszertáraktól nem szabad elvenni azt a lehetőséget, hogy tovább fejleszthessék online jelenlétüket és interneten keresztül is forgalmazhassanak gyógyszereket. Ezért kérjük, hogy az érintett minisztériumok és hatóságok a jelentősebb szakmai szervezetek bevonásával közösen alkossák újra az internetes gyógyszerforgalmazás szabályait, amely megfelel a lakosság szükségleteinek és a gyógyszertáraknak, valamint lehetőséget ad az innovációs megoldások alkalmazására is.”  - mondta dr. Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

Címlapkép: Getty Images

london nagy britannia city
praga
séf étterem szakács főzés

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bukarest