malariaszunyog
Gazdaság

További fejlesztések előtt nyitott utat az mRNS-technológia

Portfolio
Az évtizedek óta fejlesztett technológia esetében még csak a kezdetet jelentik a koronavírus elleni védőoltások: további vakcinák fejlesztése előtt nyitotta meg az utat a mostani siker, tájékoztat az Infostart.

Az mRNS-oltások technológiáját leginkább Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissmann nevéhez kötjük. Legígéretesebb munkájuk a malária területén folyik: ez a betegség még mindig évente közel félmillió ember halálát okozza, főként öt év alatti gyermekekét. Az egyetlen, nemrégiben engedélyezett malária elleni vakcina, a Mosquirix négy oltásból álló sor, viszonylag alacsony hatékonysággal.

A Weissman és kollégái által választott mRNS egy olyan fehérjét kódol, amely az invazív stádiumú maláriaparazita burkán található. Stabil formáját a koronavírus elleni vakcinákban használtakhoz hasonló nanorészecskékbe zárták, és kimutatták, hogy egerekben olyan erős immunválaszt vált ki, amely elég erős ahhoz, hogy a humán vizsgálatokban további vizsgálatokra alkalmas jelöltként szerepeljen.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány is fantáziát lát a technológiában, ezért dollártízmilliókat adott cégeknek, közte a Pfizer vakcináján a gyártóval dolgozó BioNTech-nek azért, hogy más, alacsony és közepes jövedelmű országokban endémiásan terjedő betegségekkel szemben fejlesszenek mRNS-vakcinákat.

A végét jelentheti a veszettség pusztításának is. A vírusos betegség fontos célpontja a vakcinafejlesztésnek, és jól kezelhető cél is, mivel a WHO pontosan meghatározta az immunválasz minimális szintjét. A CureVac már jóval a koronavírus megjelenése előtt megkezdte egy mRNS alapú, veszettség elleni vakcina tesztelését: ez szokatlan módon stabilizálja a nukleinsavat anélkül, hogy módosítaná a nukleotidjait. A vakcinát lipid-nanorészecskékbe zárják, amelyek nagyon hasonlítanak a Pfizer és a Moderna által használtakhoz. Ez olyan immunválaszt eredményez, amely közelebb áll a kórokozó által létrehozott természetes immunválaszhoz: a vállalat nemrégiben tette közzé egy embereken végzett kísérlet első eredményeit, és kimutatta, hogy a vakcina biztonságos és erős immunválaszt vált ki. A veszettségi program a világjárvány okozta szünet után most folytatódik.

Az influenza ellen védőoltásokról ismeretes, hogy évente új változatot kell előállítani az aktuálisan terjedő törzsekre optimalizálva, amihez idő kell, az mRNS-technológia használata azonban ezt lerövidíti.

Címlapkép forrása: Getty Images

Frankfurti tőzsde
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH
Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről
vizkeszlet planet 2021

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
oltás szőke nő