kina ingatlan ház lakás város china
Gazdaság

A kínai ingatlanszektor bajban van, de ettől még nem omlik össze a gazdaság

Portfolio
A befektetőknek fel kell készülniük rá, hogy további kínai ingatlanfejlesztő vállalatok is becsődölhetnek, de ennek vélhetően nem lesz tovagyűrűző hatása a többi iparágra - válaszolta egy megkérdezett szakértő a CNBC-nek.

Az eladósodott kínai ingatlanfejlesztő vállalatok az előző hetekben nagy figyelmet kaptak, miután az egyik legnagyobb vállalat, az Evergrande elmulasztotta fizetni a kötelezettségeit. Az Evergrande végül átmenetileg elkerülte a csődöt, miután múlt héten teljesítette a kamatfizetési kötelezettségét.

"Nagyon valószínű, hogy több ingatlanfejlesztő is becsődöl majd" - mondta Bo Zhuang, a Loomis Sayles szenior elemzője a CNBC-nek. A nem teljesítések növekedése lassú folyamat lesz az elemző szerint, a kínai kormány ugyanis több, ingatlanszektort érintő szabályozáson is lazított.

Elmondása szerint a lakáseladások csökkenése megállt az előző két hétben, ami jó jel, és ez egyben az ingatlanfejlesztőket is vonzóbbá teheti a befektetők számára.

Az ingatlanfejlesztő vállalatok az elmúlt években gyors növekedést mutattak, amelyhez tetemes összegű hitelállományt halmoztak fel. A kínai kormány próbálta fékezni a túl gyors növekedést azzal, hogy szigorított a szabályokon és nehezebbé tette a hitelfelvételt, de a kínai ingatlanfejlesztő szektor így is túl magas részarányt képvisel a magas hozamú ázsiai kötvénypiacon belül.

Zhuang ugyanakkor azt állítja, hogy az ingatlanszektoron kívüli kínai nagyvállalatok kötvényhozamai nem ennyire magasak. Különösen megnyugtató, hogy a bankrendszer, amely az ingatlanfejlesztő vállalatok hitelezője, jó állapotban van: a kötvényhozamokban nem látszik jelentős változás, és a részvényárfolyamok sem szenvedtek nagy ütést az Evergrande-félelem közepette sem.

Az elemző várakozása szerint a következő 5-10 évben jócskán átalakul az ingatlancégek szektora Kínában. Az állam nagyobb szerepet vállal majd az ágazatban, és összeolvadásokra is sor kerülhet.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
elektromos auto veszely
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
elektromos auto veszely