infláció
Gazdaság

Goldman Sachs: A vártnál tovább marad velünk a gyors áremelkedés - de nem örökké

Portfolio
Felfelé módosította az inflációs előrejelzését a Goldman Sachs amerikai pénzintézet, a várakozásuk szerint még jövő év végén is a jegybanki cél feletti inflációt láthatunk. Az év második felétől ugyanakkor jelentős lassulást láthatunk majd az áremelkedésben.

A bank frissített előrejelzése szerint az amerikai személyes kiadások árindexe (PCE) az idei év végén 4,3%-on, 2022 júniusában 3%-on, 2022 decemberében pedig 2,15%-on áll majd az Egyesült Államokban - írja a Yahoo Finance. Korábbi előrejelzésében a bank 4,25%-os, 2,7%-os és 2%-os PCE-inflációt várt,

tehát felfelé módosította az inflációs előrejelzését.

A személyes fogyasztások indexének módszertana némileg eltér a fogyasztói árindextől, utóbbi már 5% felett jár az Egyesült Államokban. A Goldman Sachs tehát azt várja, hogy az árak a jövő év második felétől jelentős ütemben lassul majd.

Ezzel együtt is a jegybanki célszint felett lesz az infláció, azaz a bank várakozása szerint nem kizárt, hogy a Fed már 2022-ben kamatemelést hajthat végre (a Fed Nyíltpiaci Bizottságának tagjainak többsége is már 2022-es kamatemelést tart szükségesnek).

A Goldman Sachs szerint leginkább három tényezőnek köszönhető majd a mérséklődő árnyomás: az első a gyártási kapacitások javulása, ahogy a gyártók (leginkább a chipgyártók) fokozzák a kínálatot; a második a nagyobb rendelkezésre álló munkaerő, amely a csökkenő bérnyomáson keresztül enyhítheti a kereslet növekedését; harmadrészt pedig az amerikai kikötők átfolyó forgalmának csökkenése, ez ugyanis a termékhiányt fogja mérsékelni.

Címlapkép: Getty Images

praga
séf étterem szakács főzés
schiphol

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
bukarest