egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy
Gazdaság

Koronavírus: drámai romlás a magyar vírushelyzetben, berobbant a járvány

Portfolio
Egyre gyorsabban súlyosbodik a járványhelyzet Magyarországon. Úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban valami nagyon elromlott, hiszen rakétaként lő ki a fertőzöttek száma. A logaritmikus skálán ábrázolt járványgörbe alapján extrém tempóban terjed a vírus.

Az elmúlt egy-két héten jelentős mértékben romlott a koronavírus-helyet Magyarországon. Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy a korábbiaknál gyorsabban nő a napi új koronavírusos esetek száma. A romló tendenciát alátámasztják a szennyvízadatok is, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ugyanis a koronavírus-koncentráció növekedését méri. Az NNK úgy fogalmaz, hogy az elmúlt hetek lassú növekedése után „markánsan” nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja.

A koronavirus.gov.hu reggeli jelentései alapján felrajzolt járványgörbe a járvány begyorsulását mutatja, azonban ebből a grafikonból nehéz pontosan megmondani, hogy milyen mértékű a romlás, hiszen a vírus terjedése alapvetően exponenciális jellegű.

Éppen ezért sokat segít, ha logaritmikus skálán ábrázoljuk a fenti adatokat. Amennyiben a logaritmikus skálán ábrázolt grafikonra egy egyenest tudunk illeszteni, akkor a vírus exponenciális terjedését láthatjuk (a narancssárga vonalra illeszkedik a kék trendvonal). Az elmúlt egy-két hétben azonban történt valami, ami miatt a gyors terjedést felváltotta az extrém gyors terjedés. Az új esetek 7 napos mozgóátlaga elvált a kék trendvonaltól, a fertőzötti szám mostanra már jóval felette húzódik.

Elvileg gyanakodhatnánk arra, hogy szélesebb körű tesztelés zajlik, ami részben magyarázná a gyorsulást, ez azonban minden bizonnyal nincs így. A pozitív tesztek aránya ugyanis nem csökken, hanem emelkedik az elvégzett teszteken belül, vagyis inkább romlik a felderítés. Így kétségtelenül arról van szó, hogy gyorsan romlik a koronavírus-helyzet Magyarországon, amit egyrészt a szezonális hatás okoz, másrészt az, hogy az oltáson kívül gyakorlatilag semmilyen védekezési eszközt nem használ az ország.

A következő hetek nagy kérdése az lesz, hogy a kórházi terhelés és a halálozások száma miként alakul. Néhány országban ugyanis van arra példa, hogy az átoltottság miatt a súlyos esetszám nem emelkedik durván, Magyarországon azonban arra gyanakodhatunk, hogy a visszafogott tesztelés miatt az enyhe esetek többsége rejtve marad, és úgy látszik, hogy a kórházak terhelése egyelőre ugyanolyan ütemben emelkedik az elmúlt néhány napban, mint tavaly ilyenkor. Orvosok, virológusok, szakmai szervezetek ezért egyöntetűen azt kérik a kormánytól, hogy rendeljen el szigorításokat (pl. maszkhasználat), azonban úgy tűnik, hogy nem terveznek ilyen intézkedéseket.

Címlapkép: Getty Images

séf étterem szakács főzés
schiphol
repülés légitársaság boeing dreamliner utazás naplemente repülő
Amerika Kína sakk stockfotó

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
séf étterem szakács főzés