covid koronavírus maszk getty stock
Gazdaság

Koronavírus: Egyre több helyen kötelező a maszk, újabb kórházakban lesz látogatási tilalom

Portfolio
A világon 244 493 441 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 963 243 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez. Magyarországon nem szeretnék korlátozni az embereket, ugyanakkor újabb kórházakban rendeltek már el látogatási tilalmat. A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem kötelezővé tette hallgatóinak a maszkhasználatot, amelyről már egy budapesti önkormányzat is döntött, holnaptól pedig kötelező a maszk az OTP fióki dolgozóinak is.

Falus Ferenc: Nagyon félünk attól, mi történik, ha a koronavírus és az influenza egyszerre támad

A volt tiszti főorvossal a Blikk beszélgetett a koronavírusról és az influenzáról.

Tovább a cikkhez

Koronavírus : Szerbia Lengyelországtól kap Moderna-vakcinát

A szerb kormány elfogadta Lengyelország felajánlását, így néhány napon belül 200 ezer adag Moderna-vakcina érkezik a nyugat-balkáni országba - közölte a kormány szerdán.

Tovább a cikkhez

Az iskolai maszkviselési kötelezettség visszaállítását sürgetik Németországban

Az iskolai maszkviselési kötelezettség visszaállítását sürgeti Németországban a tanárok legnagyobb érdekképviseleti szervezete (Deutscher Lehrerverband - DL) a koronavírus-járvány erősödése miatt.

Tovább a cikkhez

Putyin: meg kell teremteni a vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát

Ki kell dolgozni az új típusú koronavírus és az általa okozott Covid-19 betegség elleni vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kelet-ázsiai országok virtuális csúcsértekezletén szerdán elmondott beszédében, miközben a járványban elhunytak száma ismét rekordot döntött Oroszországban.

Tovább a cikkhez

Ferenc pápa megkapta a harmadik oltást

Ferenc pápa az elsők között kapta meg az emlékeztető oltást a Vatikánvárosi Államban élők között Matteo Bruni szentszéki szóvivő szerdai bejelentése szerint.

A szentszéki szóvivő elmondta, hogy a harmadik adag oltás beadását az előzetes tervek szerint október második felében kezdték el. Az emlékeztető vakcinában a pápai államban élők és dolgozók között elsőként a hatvan év felettiek, valamint a gyengébb immunrendszerű személyek részesülnek.

A 84 éves Ferenc pápa is ebbe a kategóriába tartozik, így az elsők között kapta meg a harmadik dózist - mondta Matteo Bruni a Vatikánban akkreditált újságíróknak.

A Vatikánvárosban január közepén kezdődött az oltás a pápai államtól rendelt tízezer adag Pfizer-vakcinával.

Ferenc pápa januárban vette fel az első, februárban a második oltást.

A Vatikán területén az Olaszországban érvényes járványintézkedéseket alkalmazzák, vagyis a vatikáni munkahelyekre, hivatalokba, a Vatikáni Múzeumba kizárólag oltási igazolási védettséggel lehet belépni. Kivételt a Szent Péter-bazilikába való belépés jelent, és a pápai audienciákon való részvételhez sem kötelező a védettség igazolása. (MTI)

Újabb kórházakban vezettek be látogatási tilalmat

Újabb kórházakban vezettek be látogatási tilalmat szerdán a romló koronavírusjárvány-helyzet miatt: a budapesti Gottsegen György intézetben és a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban teljes körű látogatási tilalom lépett életbe. A Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban és a szombathelyi Markusovszky Kórházban csütörtöktől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban péntektől nem lehet látogatni a betegeket.

Tovább a cikkhez

Koronavírusos lett a baloldali pártelnök, nem jelent meg a brit Parlamentben

Pozitív lett a brit Munkáspárt elnökének koronavírus-tesztje, ezért a miniszterelnöki kérdések (PMQ) során a korábbi miniszterelnök-jelölt, Ed Miliband helyettesítette Keir Starmert.

Tovább a cikkhez

Holnaptól kötelező a maszk az OTP fióki dolgozóinak

Holnaptól kötelező a maszkhasználat a fiókokban az OTP munkatársai számára – közölte megkeresésünkre a bank. Az ügyfeleknek egyelőre nem szükséges maszkot viselniük az ügyintézés közben.

Tovább a cikkhez

Elutasította a román szenátus a zöld igazolvány munkahelyi bevezetését

Elutasította a román szenátus szerdán azt a törvénytervezetet, amely szerint a közalkalmazottak és a nagyobb magáncégek dolgozói csak uniós Covid-igazolvánnyal mehetnek be munkahelyükre.

Az ügyvivő kormány több minisztere által beterjesztett törvénytervezet eredetileg csak az egészségügyi alkalmazottak számára tette volna kötelezővé a zöld igazolványt, a szenátusi szakbizottságok javaslata alapján azonban az egész állami szektorra és minden olyan magántulajdonú irodaépületre kiterjesztenék a megkötést, ahol több mint ötven ember tartózkodik.

Az ülésen részt vevő szenátorok többsége 67-60 arányban támogatta ugyan a tervezetet, de nem gyűlt össze a sarkalatos törvény elfogadásához szükséges (69 szavazatot feltételező) minősített többség. (MTI)

Nőtt az oltakozási hajlandóság Horvátországban

A magas esetszámok miatt a nőtt az oltakozási hajlandóság Horvátországban - közölte a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szerdán. Az elmúlt napon 9600-an vették fel a koronavírus elleni vakcina valamelyik dózisát, míg ez a szám a múlt héten négyezer volt.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 894 067-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka -, közülük 1 781 470-en már a második adagot is felvették. Az elmúlt 24 órában 4571 új fertőzést azonosítottak, tavaly decemberben volt legutóbb négyezer fölött a napi új esetek száma. A vírus okozta Covid-19 betegségben szerdára 26-an haltak meg. Kórházban 1207 beteget ápolnak, közülük 153-an vannak lélegeztetőgépen. Tavaly ugyanezen a napon 1413 új fertőzöttet azonosítottak, 897-en voltak kórházban, közülük 57 lélegeztetőgépen, és 18-an hunytak el.

Ivana Pavic Simetin, a HZJZ igazgatóhelyettese figyelmeztetett, hogy az újonnan fertőzöttek halálozási aránya egy százalék. "Ezért számítanunk kell arra, hogy 45-en vagy 46-an meg fognak halni azok közül, akik ma fertőződtek meg" - mondta, hozzátéve, hogy ők főleg az idősebb korosztályból kerülnek majd ki.

Nőtt az igény a védőoltások harmadik dózisára is. Az elmúlt kilenc napban, amióta Horvátországban engedélyezték az emlékeztető oltások beadását, valamivel több mint tízezren éltek a lehetőséggel. (MTI)

Rekordon a napi új fertőzöttek száma a szomszédban

Több mint 4200 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Ausztriában, legutóbb 11 hónapja emelkedett négyezer fölé a napi esetszám - tájékoztatott szerdán a bécsi egészségügyi minisztérium.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában már 15 megyét soroltak vörös kategóriába

Ukrajnában újabb hét megyével bővült a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriában lévő régiók száma, így már a megyék túlnyomó többsége, 24-ből 15 lesz ebben a kategóriában - közölte szerdán Oleh Nemcsinov kabinetminiszter.

A kormány válságstábjának döntése értelmében a hét új régióban október 30-tól lépnek életbe a kategóriára vonatkozó korlátozások. Az ide sorolt térségekben csak azok látogathatják a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat, akik megkapták a védőoltás mindkét adagját, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, amelyekben az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

A főváros, Kijev egyelőre maradt az eggyel alacsonyabb kockázatot jelző, narancs színű kategóriában, viszont Kijev megye - ahogyan a nyugati országrészben lévő Lviv megye is - szombattól átkerül a vörös kategóriába. Utóbbiban már készülődnek a zárlatra, a megyeszékhelyen, Lvivben (Lemberg) az őszi szünet végétől, november 1-jétől áttérnek az iskolákban a távoktatásra, és csak az óvodák lesznek nyitva.

Az UNIAN hírügynökség közben arról számolt be, hogy a már vörös besorolásban lévő dél-ukrajnai Odessza egyik kórházában elfogyott az orvosi oxigén, emiatt több mint 40 beteget kellett más egészségügyi intézménybe átszállítani.

Kárpátalja még a legenyhébb kockázatot jelző sárga kategóriában van, de a megyei kormányzói hivatal tájékoztatása szerint az ottani kórházak is lassan telítődnek koronavírusos betegekkel. Sajtóközleményében a hivatal kiemelte, hogy nagyon sok a súlyos beteg, aki orvosi oxigént kap vagy lélegeztetőgépre kapcsolták. A lélegeztetőgépen lévő betegek közül az orvosok tízből csak egynek az életét tudják megmenteni - közölte Anatolij Poloszkov kárpátaljai kormányzó, hozzátéve, hogy

az intenzív osztályon lévő betegek közül egy sincs beoltva koronavírus ellen.

(MTI)

Koronavírus: drámai romlás a magyar vírushelyzetben, berobbant a járvány

Egyre gyorsabban súlyosbodik a járványhelyzet Magyarországon. Úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban valami nagyon elromlott, hiszen rakétaként lő ki a fertőzöttek száma. A logaritmikus skálán ábrázolt járványgörbe alapján extrém tempóban terjed a vírus.

Tovább a cikkhez

Az FDA javasolja, hogy engedélyezzék az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szakértői tanácsadó testülete kedden azt javasolta az ügynökségnek, hogy engedélyezze az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával - jelentette kedden az amerikai sajtó.

A szakértői bizottság egyhangúlag, 17:0 arányban, egy tartózkodás mellett javasolta a vakcina engedélyezését a kisebb gyermekek körében. Az FDA nem köteles betartani a testület ajánlását, de a legtöbb esetben megteszi. A testület néhány tagja megjegyezte, hogy túl általánosnak tartják az ajánlást, ugyanis elképzelhető, hogy

azoknak a gyermekeknek, akik korábban megfertőződtek, csak egy adag szérumra lesz szükségük.

A Pfizer múlt heti tájékoztatóján közzétett tanulmánya kimutatta, hogy az általuk kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közötti gyermekek számára, valamint csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében.

A szabályozó hatóságok a következő napokban dönthetnek a felhasználásról, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) testülete pedig a tervek szerint november 2-án ül össze, hogy javaslatot tegyen a vakcinák felhasználására. Amennyiben pozitív ajánlás születik és Rochelle Walensky, a CDC igazgatója elfogadja azokat, megkezdődik az oltási kampány az Egyesült Államokban.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója "kulcsfontosságúnak" nevezte a gyermekek beoltását. A szakember ismertetett egy tanulmányt is, amely szerint a koronavírussal fertőzött gyermekek ugyanolyan könnyen tovább adják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. "

Ha be tudjuk oltani a 28 millió gyermek túlnyomó részét, úgy gondolom, hogy ez nagy szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében

- tette hozzá Fauci.

A Fehér Ház szakértői arról is beszámoltak, hogy már beszerezték a szükséges mennyiségű oltást a gyermekek számára, és azt tervezik, hogy a speciálisan csomagolt gyermekvakcinát több mint 25 000 gyermek- és felnőtt orvosi rendelőben, kórházban, gyógyszertárban, közösségi egészségügyi központban, valamint iskolában teszik elérhetővé. Ezen kívül - mint mondták - egy felvilágosító kampányt is terveznek, amelynek keretében tájékoztatnák a szülőket.(MTI)

Szórakoznának az ausztrálok, csakhogy nincs kiszolgáló személyzet

Ausztrália két év lezárás után készen áll arra, hogy felpezsdüljön, de az éttermektől a sportstadionokig nehéz nyárnak néznek elébe a vendéglátószektorban, így a szórakozóhelyeken is tapasztalható munkaerőhiány miatt. A helyzetet továbbá az sem könnyíti meg, hogy a kontinensországnak szigorú beutazási szabályai is vannak, írja a Reuters

Tovább a cikkhez

Izrael november közepétől fogadja a Szputnyik V-vel beoltott turistákat

Izrael november közepétől fogadja a koronavírus ellen Szputnyik V-vel beoltott turistákat, amennyiben két PCR- és egy szerológiai, vagyis vérvizsgálattal elvégzett tesztjük szerint sem fertőzöttek - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerdán.

Naftali Bennett miniszterelnök a múlt heti oroszországi látogatása előtt még azt mondta, hogy Izrael decembertől fogadja az orosz oltással védetteket, de miután Szocsiban megbeszéléseket folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, két héttel közelebb hozta ezt az időpontot.

Ha a közvetlenül megérkezésük után elvégzett vérvizsgálat nem talál a vírusfertőzéstől védő ellenanyagot szervezetükben, akkor a turisták maguk dönthetik el, hogy izraeli karanténban töltik el látogatásuk idejét, vagy visszatérnek abba az országba, ahonnan beutaztak.

Emellett minden, Szputnyik V-vel beoltottnak két PCR-tesztet is el kell végeznie, ha Izraelbe utazik,

egyiket a repülőgépre szállás előtt, egyet pedig a tel-avivi repülőtéren, megérkezése után.

Az Izraelben különösen fontosnak tartott gyógyszer-felügyeleti szervezetek, az amerikai FDA és az európai EMA egyelőre nem ismerték el a Szputnyik-vakcinát, ezért a beutazás lehetővé tételéhez jogszabályi változtatások szükségesek Izraelben.

A beutazást szabályozó jelenlegi tervek szerint Izrael november 1-jétől engedélyezi a beoltott és a felgyógyult egyéni turisták beutazását.

Emellett az új, AY4.2 vírusvariáns felfedezését követően úgy döntöttek, hogy nem léphetnek be külföldiek azon országokból, ahol ez a változat már elterjedt.

A turistacsoportok mentesülnek a karantén és a szerológiai vizsgálat alól, de csak együtt utazhatnak, s naponta antigén-, illetve háromnaponta PCR-tesztet kell elvégezniük.

Nem léphetnek be olyan nem izraeli állampolgárok, akik két héttel érkezésük előtt erősen fertőzött, "piros" országban tartózkodtak, vagy olyan országban, amellyel szemben szigorú utazási figyelmeztetést adtak ki. (MTI)

Koronavírus: megérkeztek a szerda reggeli magyar adatok

A szerda reggeli adatközlés szerint összesen 3125 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 855 339 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 36 beteg, így az elhunytak száma 30 647 főre emelkedett.

Tovább a cikkhez

Lassan eléri az 5 milliót a halálos áldozatok száma

Egy nappal korábban 244 059 001 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 954 560 volt.    

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 45 609 021 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 738 877.    

Indiában 34 202 202 fertőzöttet és 455 068 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 21 748 984 fertőzöttről és 606 246 halálos áldozatról tudni. Az Egyesült Királyságban  8 894 843  a fertőzöttek száma, és 140 253-an haltak meg a betegségben. Oroszországban 8 185 400-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 228 581-re emelkedett. Törökországban 7 909 081 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 69 559. Argentínában 5 283 000  a fertőzöttek és 115 866 a halottak száma.

Franciaországban 7 235 100 fertőzöttet és 118 490 halálos áldozatot regisztráltak. Spanyolországban 5 004 143 fertőzöttet és 87 238 halálos áldozatot regisztráltak. Olaszországban 4 747 773 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 131 904. Németországban 4 516 839 a fertőzöttek száma, 95 365 a halottaké. Lengyelországban 2 982 143 fertőzöttet és 76 540 halálesetet tartanak nyilván. Ukrajnában pedig 2 933 778 fertőzöttet és 69 130 halálesetet. (MTI)

Koronavírus Sajtóközpont: „nem szeretnénk senkit korlátozni, pláne nem az oltottakat”

Bár a magyarországi koronavírus-járvány helyzet, illetve a kórházak leterheltsége meredeken emelkedik, továbbra is ugyanazt a sablonválaszt hangoztatja a Koronavírus Sajtóközpont, miszerint a védekezés most már oltásalapú és aki akarja, hordjon nyugodtan maszkot.

Tovább a cikkhez

Kötelező maszkviselésről döntött egy fővárosi önkormányzat

A Hegyvidéki Önkormányzat kulturális és sportintézményeiben 2021. november 1-től a hat éven felülieknek kötelező a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszk viselése. Az intézkedésre a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében kerül sor - tájékoztat a XII. kerületi önkormányzat honlapja.

Tovább a cikkhez

Újabb egyetemen kötelező a maszkhasználat

Kötelező maszkviselést írt elő a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem (BME) a hallgatóinak a járványügyi helyzet változása miatt.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: országos QR-kód rendszerrel védekezik Belgium

A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez. Ezt Alexander De Croo belga miniszterelnök jelentette be kedd este a koronavírus elleni küzdelemmel foglalkozó szövetségi koordinációs bizottság rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

Tovább a cikkhez
koronavirus antitest gén
dubaj emirátusok dubai
oltásellenes vakcina
putyin biden
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
koronavirus