berlin - elszaladnak a lovak a szocikkal, megindul a költekezés, megreformálódik brüsszel
Gazdaság

Már nem is olyan szép a német gazdasági kép: rontotta növekedési előrejelzését a kormány

Portfolio
Rontotta gazdasági előrejelzését a német szövetségi kormány: a tavasszal valószínűsített 3,5 százalék helyett csak 2,6 százalékkal bővülhet Németország hazai összterméke (GDP) az idén. Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában a szűk ellátási keresztmetszetek és a világszerte magas energiaárak miatt "elmarad a remélt év végi hajrá" - mondta berlini tájékoztatóján Peter Altmaier, az ügyvezető kormány gazdasági minisztere. A német gazdaság teljesítménye így a korábban vártnál egy negyedévvel később, 2022 első negyedévének végére érheti el a koronavírus-világjárvány előtti szintet.

Jövőre már 4,1 százalékos lehet a GDP-növekedés, szemben a tavasszal valószínűsített 3,6 százalékkal, de csak akkor, ha nem fogják vissza újabb tényezők a gazdaság lendületét - húzta alá a miniszter.

Az új típusú koronavírus ismét erősödő terjedésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a telet ismét a világjárvány határozza meg, és ennek lehetnek "negatív gazdasági következményei". Azonban valószínűleg sikerül majd újabb nagyszabású lezárások nélkül kezelni a helyzetet. Ehhez viszont be kell tartani a közösségi maszkviselés szabályát és a többi fertőzésvédelmi előírást - mondta Peter Altmaier. Kifejtette, hogy kettősség jellemzi a német gazdaságot. A GDP nagyjából 70 százalékát megtermelő és a munkahelyek csaknem háromnegyedét biztosító szolgáltatási szektort a járvány első évében történt zuhanás után egyre inkább stabilizálja az oltási kampány előrehaladása. A korlátozások lazításával ismét növekvő lakossági fogyasztás  a gazdasági növekedés legfőbb bázisa lett.

A feldolgozóipart viszont nagyban hátráltatja az alapanyagok és alkatrészek, például a félvezetők, mikrochipek hiánya és az energiaárak emelkedése. Azonban amint enyhül az ellátási feszültség, jelentkezik majd a lemaradás ledolgozásának hatása, így 2022-ben erőteljes lehet a növekedés a szektorban - mondta a miniszter.

Az új szövetségi parlament (Bundestag) keddi megalakulásával ügyvezetővé vált kormány is arra számít, hogy az ipari termelés feltételeinek javulása mellett az energiaárak is normalizálódnak majd, és így lassul a fogyasztói árak emelkedési üteme. Előrejelzése szerint az idén éves átlagban 3 százalék - 1993 óta a legmagasabb - lesz az infláció, majd jövőre 2,2 százalékra, 2023-ban pedig 1,7 százalékra süllyed. A prognózisban kiemelték, hogy már 2022 elején jelentősen csökkenhet az infláció, mert megszűnik a 2020 második felében bevezetett átmeneti áfacsökkentés bázishatása.

Címlapkép: Getty Images

dubaj emirátusok dubai
oltásellenes vakcina
putyin biden
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
koronavirus vakcina
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
koronavirus