parlament eső hidegfront omsz
Gazdaság

Megint figyelmeztették Magyarországot: komoly következményei lehetnek az elhúzódó brüsszeli vitáknak

Portfolio
Alapesetben arra számítunk, hogy a következő hónapokban lesz megállapodás a magyar és a lengyel kormány, valamint az Európai Bizottság között, jelenleg ugyanis ez mindegyik fél érdeke – hangzott el szerdán a Standard & Poor’s régiós eseményén. A hitelminősítő szerint akkor lennének gyakorlati következményei ezeknek a vitáknak, ha középtávon sem sikerülne megegyezni a helyreállítási alap forrásairól.

A kelet-közép-európai régió gazdasági és hitelminősítői kilátásait értékelte szerdán a Standard & Poor’s, a hitelminősítői szakemberei egy online eseményen beszéltek. Kiemelték, hogy a régió gazdaságai a koronavírus-válságban ellenállónak bizonyultak és gyorsabban álltak talpra, mint a fejlett gazdaságok, ennek oka pedig részben a gazdaságpolitika nagyobb rugalmassága volt.

A globális inflációs veszéllyel kapcsolatban az S&P szakértői úgy vélekedtek, hogy az árak megugrása nagyobb részt átmeneti, nem beszélhetünk stagflációs veszélyről. Kiemelték, hogy a jelenlegi infláció mintegy 50 százaléka az energiaáraknak köszönhető, a fogyasztói árak nagyrészt az év végére normalizálódhatnak.

A régió hitelminősítéseivel kapcsolatban Karen Vartapetov, az S&P alelnöke azt hangsúlyozta, hogy nem számolnak azonnali nyomással, amit jelez, hogy a legtöbb ország kilátása stabil. Kérdésre válaszolva külön kitért Magyarország és Lengyelország esetére, melyeknek egyelőre nem sikerült megállapodniuk az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap forrásairól. Vartapetov alapesetben arra számít, hogy a következő hónapokban lesz megegyezés, ugyanis ez mindenkinek az érdeke. Két dolgot emelt ki, amiért ezek a viták egyelőre nem voltak hatással a két ország besorolására:

  • Magyarország és Lengyelország is tett lépéseket annak érdekében, hogy kezelje az uniós források elmaradását, jelentős tartalékokat halmoztak fel, illetve a fiskális politika ellensúlyozza a folyósítások késését.
  • A két ország esetében az intézményi kiszámíthatatlanság, az unortodox lépések már eddig is szerepet játszottak a minősítésekben

A hitelminősítő szakembere a pesszimista forgatókönyvről is beszélt:

akkor gondolnák át a két ország jelenlegi besorolását, ha a források középtávon is elmaradnának, 2022 végéig, akár 2023-ig sem sikerülne megegyezni, illetve ezek a viták negatív hatással lennének a gazdasági növekedésre és a költségvetésre.

Ez alapján még legalább egy évig nem kellene aggódnunk, azonban Vartapetov azt is hozzátette, hogy Magyarország és Lengyelország esetében is 2022 első negyedévében várható a következő előre tervezett felülvizsgálatuk, amikor részletesebben megvizsgálhatják ennek a kockázatnak a realitását.

Címlapkép: Getty Images

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
tedrosz