nagy márton
Gazdaság

Nagy Márton: ilyen válság korábban nem volt

Portfolio
Korábban nem tapasztaltunk még ilyen válságot, amikor a konténerek elfogytak, a szállítási árak és az energiaárak pedig kilőttek az égbe – mondta a Portfolionak a múlt heti Budapest Economic Forum után adott videointerjúban Nagy Márton. A miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója szerint a jegybank teljesen helyesen kezdett harcot az infláció ellen, ugyanis jelenleg nem engedheti meg magának, hogy magasan ragadjon az áremelkedési ütem.

Nagyon nehéz helyzetben vannak a gazdaságpolitikák, a kínálati oldal törései és a beszállítói láncok akadozásai megnehezítik a lépéseket – mondta Nagy Márton a Budapest Economic Forumon tartott előadása után. A tanácsadó kiemelte, hogy jelenleg „mindenkinek az infláció körül forog az agya”, de ő személy szerint nem gondolja reális veszélynek a stagflációt. Nem kérdés, hogy a monetáris politikának lépnie kell, de közben törékeny a növekedés és nőttek az adósságok, vagyis óvatosnak kell lenniük.

Nagy Márton szerint figyelni kell arra, hogy a jelenlegi válság kezelése nem ért véget, még egy-két évig eltarthat, mire talpra áll a gazdaság, sikerül visszaállítani a hosszútávú növekedést. Utána viszont a kormányoknak hátra kell lépni, folytatni kell az adósságcsökkentést és a hiány leszorítását, ami az elmúlt tíz évben jellemző volt.

A gyors gazdasági helyreállás ára az infláció, ami ellen a jegybank teljesen helyesen beavatkozik. Éppen emiatt az infláció csak átmeneti lehet, főleg akkor, ha a kamatpolitika mellett a mérlegben is fordulatot hajt végre az MNB – mondta a gazdaságpolitikai főtanácsadó. Szerinte az infláció elleni fellépés részben hitelességi kérdés, másrészt nem szabad alulbecsülni a várakozások szerepét, nem kockáztathatja a jegybank az infláció magasan ragadását.

Ha a piaci mechanizmusokban hiszünk, akkor az átmeneti tényezők helyreállnak, hiszen a szűkös kínálathoz a gazdaság alkalmazkodik majd, kérdés, hogy ez milyen gyorsan történik meg

- mondta Nagy Márton.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
tedrosz