vlagyimir putyin
Gazdaság

Putyin az ázsiai fegyverkezési verseny veszélyére figyelmeztetett

MTI
Ázsiai fegyverkezési verseny veszélyére figyelmeztetett szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki egyúttal moratóriumot sürgetett a rövid és közepes hatótávolságú rakéták telepítésében.

Az orosz államfő a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozójának keretében tartott Kelet-Ázsia Csúcson (EAS) beszélt erről, amelyet az idén virtuális formában tartanak meg a koronavírus-járvány miatt.    

Putyin beszédében kitért a Washington és Moszkva között 1987-ben létrejött, a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) szerződésre, amelyből az Egyesült Államok 2019 augusztusában hivatalosan kilépett. "Számos alkalommal jeleztük, hogy az INF-szerződés lejárta után fennáll annak a lehetősége, hogy szerte a térségben ilyen típusú fegyvereket telepítsenek" - mondta az elnök, hozzátéve: Oroszország már javasolt moratóriumot az ilyen típusú fegyverek telepítésére vonatkozóan Ázsiában, a csendes-óceáni és egyéb térségekben. "Ez az orosz javaslat továbbra is áll, sőt, egyre inkább aktuális" - jelentette ki Putyin, aki párbeszédet sürgetett a témában.    

A térséggel kapcsolatban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdai orosz sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "Bizonyíték van arra, hogy a NATO figyelmét már Kelet felé fordítja, már Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is arról beszél, hogy a NATO-nak ki kellene terjesztenie misszióját az indiai- és csendes-óceáni térségre. Ha figyelmesen meghallgatjuk, ez valójában azt jelenti, hogy missziójukat az egész világra ki kell terjeszteni. Úgy gondolom, hogy ez nagyon veszélyes játék, és mindent meg fogunk tenni, hogy ellenálljunk a hasonló jellegű törekvéseknek, és még jobban tudatosítsuk az ilyen kísérletekkel szembesülő országokban az effajta kurzus veszélyét".    

A tárcavezető hangsúlyozta: már nem lehetséges pusztán diplomáciai munkával megakadályozni a NATO keleti terjeszkedését. "Itt már más olyan intézkedésekre is szükség van, amelyek megfelelően reagálnak az Oroszországi Föderációval összefüggésben létrehozott fenyegetésekre" - fogalmazott. "Biztosíthatom Önöket arról, hogy Putyin elnök személyes ellenőrzése alatt tartja ezeket a kérdéseket, ahogy az összes hivatal - diplomáciai és nem diplomáciai egyaránt - is így tesz".

Címlapkép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
koronavirus vakcina
aram_energia
forint
zöld iroda ingatlan
Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
koronavirus