gyári munkás dolgozó worker fizetés
Gazdaság

Újabb könnyítést lengetett be a kormány a minimálbéremelés érdekében

Portfolio
A minimálbér 200 ezer forintra és a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelése miatt a kormány a foglalkoztatók megfelelő ellentételezése érdekében fenntartja eddigi vállalásait a munkáltatói járulékok 4 százalékpontos csökkentésére – mondta Palkovics László a minimálbér-tárgyalások e heti fordulója kapcsán. Az innovációs és technológiai miniszter bejelentette: a szociális partnerek egyetértése esetén készek a kisvállalati adó kulcsát 1 százalékponttal, 10 százalékra mérsékelni. A mostanáig felmerült adócsökkentési javaslatok összesen több mint 660 milliárd forint éves megtakarítást jelentenének a hazai cégek számára, amelyet a vállalkozások bérfejlesztésre fordíthatnának.

A jövő évi minimálbérrel és garantált bérminimummal kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keretében zajlanak. A testület a kormányzati, munkaadói és munkavállalói oldal képviselői részvételével ma tartotta e heti ülését. Bár a felek között még fennáll némi véleménykülönbség a béremelések kompenzációjának mértékében, az álláspontok érdemben közeledtek - állítja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tárgyalások a jövő héten a lehetséges megállapodás részleteinek kidolgozásával folytatódnak.

A közlemény kitér arra, hogy kormány célja, hogy a bérköltségek növekedése ne veszélyeztesse a magyar munkavállalók kétharmadát foglalkoztató kis- és középvállalkozások működőképességét. A kisvállalati adó kulcsának jelenlegi 11-ről 10 százalékra csökkentése mintegy 13 milliárd forintot hagyna a kisebb cégeknél. Emellett változatlanul napirenden van az a kamarai javaslat, amely a helyi iparűzési adó bérterheket egyértelműen enyhítő (és az önkormányzati gazdálkodást rontó) mérséklését az idén bevált gyakorlat szerint 2022-re is kiterjesztené.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH
Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
oltás szőke nő