brazilia_riodejaneiro
Gazdaság

Vádat emelnének a brazil elnök ellen a pocsék járványkezelésért

Portfolio
A brazil szenátus egyik bizottsága kedden azt javasolta, hogy Jair Bolsonaro elnök ellen bűnvádi eljárás induljon a koronavírusnak, a világon második legmagasabb mértékű halálos áldozatainak számával kapcsolatos tettei és mulasztásai miatt.

A 7:4 arányú szavazás egy hat hónapos bizottsági vizsgálat végső pontja volt, amely a kormánynak a járvány kezelését vizsgálta. A bizottság hivatalosan jóváhagyta azt a jelentést, amely felszólítja az ügyészeket, hogy

Bolsonarót a sarlatánságtól és a bűnözésre való felbujtástól kezdve a közpénzekkel való visszaélésen át az emberiesség elleni bűncselekményekig terjedő vádakkal állítsák bíróság elé,

és ezzel tegyék felelőssé őt a Brazíliában történt több mint 600 ezer koronavírus okozta halálesetek közül sokért.

Az elnök tagadta a vádakat. Most a döntés, hogy a legtöbb vádat benyújtják-e, Augusto Aras főügyészre hárul, aki Bolsonaro kinevezettje, és akiről széles körben úgy vélik, hogy védelmezi őt. Omar Aziz szenátor, a vizsgálat elnöke azt mondta, hogy szerda reggel átadja az ajánlást a főügyésznek. Függetlenül attól, hogy vádat emelnek-e, a jelentés várhatóan felerősíti a megosztó elnökkel szembeni kritikákat, akinek a 2022-es újraválasztási kampánya előtt visszaesett a népszerűsége - nagyrészt a koronavírus brazíliai halálos áldozatainak magas száma miatt.

 A járvány kezdete óta Bolsonaro akadályozta a helyi vezetők által a vírus terjedésének megállítására tett erőfeszítéseit, mondván, hogy a gazdaságnak tovább kell működnie, hogy a szegények ne szenvedjenek még nagyobb nélkülözést. Emellett kitartóan kiállt egy malária elleni gyógyszer mellett, jóval azután, hogy széles körű tesztek kimutatták, hogy az nem hatékony a koronavírus ellen, tömeggyűléseket tartott, ahol maszkok nélkül jelent meg, és kétségeket ébresztett a védőoltásokkal kapcsolatban. Bolsonaro azzal védekezett, hogy a világ azon kevés vezetői közé tartozik, akik elég bátrak ahhoz, hogy szembeszálljanak a globális egészségügyi ajánlásokkal, és hogy a legkevésbé sem tévedett.

A mostani jelentés szerzője, Renan Calheiros szenátor először a múlt héten mutatta be az 1200 oldalas dokumentumot. Ebben az áll, Bolsonaro azzal hogy ragaszkodott a malária elleni hidroxiklorokin gyógyszerrel való kezeléshez, gyakorlatilag az egyetlen kormányzati eszközhöz, politikához a járvány elleni küzdelemben, erősen közreműködött a koronavírus elterjedéséhez az országban. Ennek következtében a fő felelős a szövetségi kormány által a járvány során elkövetett hibákért - szerepelt a dokumentumban.

A szenátorok úgynevezett G7-es csoportjának azon bizottsági tagjai, akik nem Bolsonaro köréhez tartoznak, egyetértettek Calheiros jelentésének legtöbb pontjával. Hétfőn ismét összeültek, hogy véglegesítsék a szöveget.  A módosítások között szerepel, hogy további 13 ember ellen javasolnak vádemelést, akik közül sokan az egészségügyi minisztérium jelenlegi vagy volt alkalmazottai, valamint a nehéz helyzetben lévő Amazonas állam kormányzója ellen. A végleges jelentés két vállalat és összesen 78 ember ellen javasol vádat, köztük Bolsonaro, a kormány tisztviselői, több tucatnyi szövetséges és az elnök három fia ellen, akik politikusok.

Az alsóház elnökének, Arthur Lírának, Bolsonaro elkötelezett szövetségesének szavazást kellene kezdeményeznie arról, hogy megindítsák-e a vádemelési eljárást - ami a törvényhozó testület tájékoztatása szerint igen valószínűtlennek tűnik. Flavio Bolsonaro szenátor, az elnök egyik fia, jogilag gyengének és politikailag motiváltnak nevezte a jelentést. Egy korábbi tervezet azt javasolta, hogy az elnököt emberölés és népirtás miatt is vád alá helyezzék, de ezt még a múlt heti bemutatása előtt elvetették. Néhány bizottsági tag ellenezte az ilyen vádakat, míg mások aggodalmukat fejezték ki, hogy a bombasztikus állítások alááshatják a jelentés hitelességét.

Címlapkép: Getty Images

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
tedrosz