gáz
Gazdaság

Van egy jó hírünk: három hete a stabilizálódás jeleit mutatja a gázár

Portfolio
A szeptember végétől október első napjaiig látott extrém gázár-drágulás után az elmúlt három hétben stabilizálódás jeleit a gázár Európa legnagyobb gáztőzsdéjén, és ez a fűtési szezon kezdetén már jó hírnek számít, igaz rendkívül magas szinten stabilizálódott a gázár. Így azoknak a cégeknek, amelyeknek mostanában kell új beszerzési szerződést kötnie, biztosan szívják a fogukat.

A holland TTF gáztőzsdén a novemberi határidős ár lényegében három hete stabilan a 85-95 euró/MWh körüli tartományban hullámzik, olykor kilép felfelé 100-105 euró körülig, majd gyorsan visszasüllyed.

holland ttf gazar211027

Még ez is nagyobb volatilitást jelent a korábban jellemzőnél, de egyúttal már jó hírnek számít a megelőző hónapok nagy, szeptember végétől extrém módon begyorsuló gázár-drágulása után, és a fűtési szezon kezdetén. Ez azonban

még elég drága vigasz azoknak a cégeknek Európa-szerte, amelyeknek mostanában kell gázszerződést kötnie valamely kereskedővel.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy a tavaszig jellemző 15-20 eurós árszint négy-ötszörösén kénytelen szerződni, és erősen kérdéses, hogy egy ilyen mértékű költségsokkot teljesen át tud-e hárítani a saját termékeinek/szolgáltatásainak árába.

novemberi gazar 2 ev ttf

A három hete stabilizálódás jeleit mutató gázár azért is érdekes és fontos fejlemény, mert éppen kedden ismerte el az energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácskozásán Kadri Simson energetikáért felelős uniós biztos azt, hogy az EU területén lévő gáztárolók töltöttségi szintje csak 77%-os, azaz érdemben alacsonyabb az elmúlt 10 év ilyenkor szokásos 90% körüli rátájától. Kadri Simson egyébként új információként azt is bejelentette, amint megírtuk, hogy az Európai Bizottság versenyhatósági felügyelete

kérdőíveket küldött ki a nagy gázpiaci szereplőknek annak feltérképezésére, hogy a nagy gázár-emelkedés mögött milyen ügyletkötési gyakorlatok voltak és ezek utalnak-e esetleg versenykorlátozó, piacmanipulatív technikákra.

Ez a fejlemény a Politico szerint egyértelműen elsősorban az orosz Gazpromnak szól, amely domináns szereplő az uniós gázpiacon és a vizsgálat ezek szerint azt akarja kideríteni, amit tegnap számos energiaügyi miniszter is jelzett, hogy félelmeik szerint spekulatív mozgások is fontos szerepet játszottak a gázárak felhajtásában.

Fontos tudni, hogy az átlagostól lefelé eltérő uniós gáztárolói töltöttségi szint elsősorban a németországi tárolókbeli alacsony töltöttséggel függ össze, amelyek közül sok a Gazprom, vagy valamely orosz érdekeltség tulajdonában van, így ez erősíti a gyanút, hogy esetleg a tárolói kapacitások alacsony feltöltésével is igyekeztek rájátszani az oroszok az árak felhajtásához.

A most megkezdett bizottsági kérdőívezés egyrészt erre adhat választ, miszerint a domináns szerepét kihasználva a Gazprom visszatartott-e bizonyos szállítmányokat az erősebb kereslet ellenére, másrészt voltak-e olyan versenyellenes technikái a kiskereskedőkkel, amelyek az árak torzítását okozták.

A lapnak nyilatkozó energetikai szakértők, jogászok megosztottak a kérdést illetően, mert

  • Egyikük szerint bőven van már annyi bizonyíték, hogy egy vizsgálatot lehessen kezdeni a kellő kereskedelmi indok nélkül visszatartott gázszállítások témájában.
  • Másikuk viszont arra figyelmeztetett, hogy ha tavaly alacsony gázkereslet és árak mellett jól jött a leszerződött országoknak/cégeknek, hogy a szerződéses volumennél kevesebb gázt vételeztek és ezt a Gazprom elnézte, akkor ne csodálkozzanak azon, ha most több gázt kérnének magas árak mellett és a Gazprom nem túl rugalmasan reagál, ugyanis csak a szerződéses kötelezettségeit kell teljesítenie.
  • Egy harmadik szakértő szerint az orosz cég végülis nem csinál mást, mint profitot maximalizál a többlet szállítások visszatartásával arra hivatkozva, hogy az otthoni tárolókat tölti fel, de ez igenis lehet versenyellenes, és visszaélésre gyanút adó körülmény, így a vizsgálat mindenképpen indokolt.

Mindez persze megint csak nem fogja a most téli helyzetet, a továbbra is nagyon magas gázárakból adódó helyzetet megoldani, de az legalább biztató, hogy a fűtési szezon elején, a kitárolási szezonban a gáz hetek óta lényegében nem emelkedett tovább/újra, hanem a stabilizálódás jeleit mutatja.

Címlapkép forrása: Getty Images

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
tedrosz