who egészségügyi világszervezet
Gazdaság

42 országban jelent meg a delta variáns újabb változata, a WHO vizsgálja

MTI
|
Portfolio
A WHO megfigyelés alatt tartja a delta variáns egy újabb mutációját, amely már 42 országban ütött fel fejét. Egyelőre még nem tudni, hogy fertőzőbb-e, mint az eredeti variáns - számol be a hírről a MarketWatch. Mindeközben új Covid-19 elleni új stratégiát ismertetett a WHO, ennek megvalósításához 23,4 milliárd dollárra lenne szükség.

Az AY.4.2 elnevezésű új mutáció a koronavírus delta variánsának egy változata, amely egyre több országban terjed, jelenleg 42 országban fedezték már fel. A szervezet most azt vizsgálja, hogy ez az új alvariáns fertőzőbb-e és ellenállóbb-e, mint az eredeti.

A WHO a delta variáns nagyjából 20 mutációját követi figyelemmel.

A WHO adatai szerint az október 24-gyel záruló hétben 4%-kal nőtt a koronavírusos esetszám a világban, az új esetek 57%-át Európából jelentették, egyben ez az egyetlen régió, ahol növekedést látni. Európán belül Oroszországban szedi a legtöbb áldozatot a koronavírus, csütörtökön újabb szomorú rekordot jelentettek: 1159 ember hunyt el.

23,4 milliárd dollárt kér a WHO

Mindeközben új Covid-19 elleni új stratégiát ismertetett a WHO, ennek megvalósításához 23,4 milliárd dollárra lenne szükség, ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy segítsék a veszélynek kitett országokat, hogy beszerezhessék és alkalmazhassák a Covid-19 elleni eszközöket mostantól 2022 szeptemberéig - olvasható a WHO közleményében, amely hangsúlyozza, hogy ez az összeg minimális a pandémia okozta gazdasági veszteségek és a gazdaság talpraállítási költségei jelentette dollármilliárdokhoz képest.

Mostanáig az egész világban felhasznált tesztek mindössze 0,4 százalékát, illetve a beadott védőoltások csupán 0,5 százalékát alkalmazták az alacsony jövedelmű országokban, annak ellenére, hogy ezek az országok teszik ki a világ népességének 9 százalékát - olvasható a közleményben.

A WHO főigazgatója hónapok óta hangoztatja ezt az üzenetet és legalább fél éve kér méltányos összegeket (a fejlődő országok Covid-19 elleni harcának segítésére), de a felhívása mindeddig süket fülekre talált.

Tedrosz megismételte a felszólítását a hét végén Rómában csúcstalálkozón részt vevő G20-csoport (a 19 legfejlettebb ipari ország és az Európai Unió) vezetőihez intézve, kérve, hogy finanszírozzák a csütörtökön ismertetett új stratégiát.

A nagyszabású terv előirányozza egyebek mellett a Merck gyógyszergyár által gyártott, a Covid-19-betegség enyhe és közepes formái esetén szájon át alkalmazandó vírusellenes kísérleti gyógyszer felhasználását. Amennyiben a gyógyszerfelügyeleti hatóságok engedélyezik a szer felhasználását, egy kúra költsége 10 dollárba kerülne - áll a WHO által ismertetett tervben.

A vakcinákra és a tesztekre egyenként 7 milliárd dollárt szánnak, míg további 5,9 milliárd dollárt terveznek fordítani az egészségügyi rendszerek fejlesztésére, 3,5 milliárd dollárt pedig a kezelésekre, egyebek mellett vírusellenes kortikoszteroidokra és orvosi oxigénre.A Covax program, amely az ATC-A-n belül a védőoltásokkal foglalkozik, mintegy 400 millió adag koronavírus elleni védőoltást szállított több mint 140 alacsony és közepes jövedelmű országba, ahol továbbra is alacsony az átoltottsági arány - közölte Szumija Szvamináthán, a WHO tudományos főtanácsadója.

Címlapkép: Shutterstock

Frankfurti tőzsde
elektromos auto veszely

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
elektromos auto veszely