portugália shutter
Gazdaság

A költségvetésbe bukhat bele a portugál kormány

MTI
Portugáliában kétségessé vált az Antonio Costa szocialista miniszterelnök vezette kormány jövője, miután a parlament szerdán nem fogadta el a 2022-es költségvetést. A Publico című helyi napilap szerint a költségvetési javaslat 117 szavazattal 108 ellenében, öt tartózkodás mellett elutasították. Marcelo Rebelo de Sousa államfő közölte, hogy új választásokat ír ki, ha a költségvetést nem fogadják el gyorsan. A következő választás csak 2023-ban lenne esedékes.

Costa kisebbségi kormányt vezet, mérsékelt szocialistáinak a 230 fős törvényhozásban 108 mandátuma van. Sorsa a kormányon kívüli kisebb baloldali pártok támogatásától függ. A voksoláskor a marxista Baloldali Blokk és a Kommunista Párt azonban a költségvetés ellen szavazott, akárcsak a konzervatív Szociáldemokrata Párt.

 A baloldali pártok nagyobb kiadásokat akartak a szegénység elleni intézkedésekre és az egészségügyi rendszerre, valamint a munkaügyi törvények javítására. A baloldalról érkező kritikákra reagálva Costa szocialistái hangsúlyozták, hogy elérték a pénzügyileg megvalósítható határt. A párt közölte, hogy nem akar előrehozott választásokat, de nem is tart tőle.  

A választás egyik fő nyertese a jobboldali populista párt, a Chega! (Elég volt!) lehetne. A legutóbbi, 2019-es parlamenti választáson a szavazatok 1,3 százalékával és egy mandátummal kellett beérnie. A tavalyi elnökválasztáson januárban azonban jelöltjük, Andre Ventura a szavazatok 11,9 százalékát szerezte meg.

Címlapkép: Shutterstock

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
tedrosz