Előfizetői tartalom

Árfixálással avatkozik be Kína a kőszén piacán a súlyos áramtermelési zavarok láttán

Portfolio
A befolyásos kínai állami tervbizottsággal való szerdai találkozó után a három legnagyobb fűtési célú kínai kőszéntermelő azt jelezte, hogy legfeljebb 1200 jüan/tonna árplafon mellett adja a téli fűtési szezonban a fűtési célú kőszenet, aminek hallatára a piaci határidős ár 1000 jüan közelébe szakadt, ami majdnem a fele az október 19-i eddigi rekord árnak. Fontos, hogy az árplafont hivatalosan nem az állami tervbizottság jelentette be, hanem „önkéntesen” a nagy cégek.

A kínai állami beavatkozás jól láthatóan igyekszik és képes is letörni a szén árát, amire azért volt szükség, mert a fekete energiahordozó kínálati korlátja mellett az árak az egekbe szöktek, ami miatt sok hő- és áramtermelő üzem, illetve egyéb reálgazdasági szereplő leállt, vagy korlátozottan tudott termelni. Az akadozó áramellátás pedig számos kínai régióban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés