szeneromu
Gazdaság

Árfixálással avatkozik be Kína a kőszén piacán a súlyos áramtermelési zavarok láttán

Portfolio
A befolyásos kínai állami tervbizottsággal való szerdai találkozó után a három legnagyobb fűtési célú kínai kőszéntermelő azt jelezte, hogy legfeljebb 1200 jüan/tonna árplafon mellett adja a téli fűtési szezonban a fűtési célú kőszenet, aminek hallatára a piaci határidős ár 1000 jüan közelébe szakadt, ami majdnem a fele az október 19-i eddigi rekord árnak. Fontos, hogy az árplafont hivatalosan nem az állami tervbizottság jelentette be, hanem „önkéntesen” a nagy cégek.

A kínai állami beavatkozás jól láthatóan igyekszik és képes is letörni a szén árát, amire azért volt szükség, mert a fekete energiahordozó kínálati korlátja mellett az árak az egekbe szöktek, ami miatt sok hő- és áramtermelő üzem, illetve egyéb reálgazdasági szereplő leállt, vagy korlátozottan tudott termelni. Az akadozó áramellátás pedig számos kínai régióban egyre súlyosabb termelési zavarokat okozott.

Ezt az ördögi kört akarja a nagyhatalmú Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság megtörni, amely október 19-én már jelezte, hogy valamilyen beavatkozásra készül az elszabaduló árak miatt, aminek hatására azóta már szakadtak a tőzsdei árak, a szerdai találkozó után pedig ez folytatódott. A bizottság azt jelezte a Reuters tudósítása szerint a közleményében, hogy valamilyen elfogadható ársávot és profitrátát szeretne látni a szén- és áramtermelési iparban hosszabb távon és közben az állami piacfelügyelet is vizsgálódik a nagyobb termelő cégeknél.

Ezen felül az Államtanács azt jelezte szerdán, hogy mintegy 17 milliárd jüan összegben adókat enged el a szén- és áramtermelő üzemek, illetve egyes feldolgozóipari cégek számára, hogy segítsen úrrá lenni a működési nehézségeiken.

Címlapkép forrása: Getty Images

séf étterem szakács főzés
schiphol
repülés légitársaság boeing dreamliner utazás naplemente repülő

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
bukarest