gáz főzés sütés
Gazdaság

Energiaválság: beszakadt a földgáz ára Európában Putyin nagy bejelentésére

Portfolio
Arra a szerda kora este megjelent hírre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök több európai gázszállításra utasította a Gazprom vezérét, beszakadt Európa legnagyobb gáztőzsdéjén a kereskedési ár.

Továbbra is 80 euró alatt a fő benchmark

Továbbra is kissé 80 euró/MWh alatt jár a novemberi holland gázkontraktus a TTF gáztőzsdén, a karbonkvóta tonnája pedig 59 euró alatt mozog. Ez azt jelenti, hogy a reggeli hirtelen esés után nincs a nap további részében további esés, de jelentős visszadrágulás sem a gázárnál.

Továbbra is nagy mínuszokat látunk a gázáraknál

A délelőtti kereskedésben továbbra is 9% körüli mínuszt látunk a holland TTF gáztőzsdén a novemberi kontraktusra (most 79,2 euró/MWh körül ingadozik az ár), a brit novemberi gázkontraktus ára pedig 10%-os mínuszban, 197 fontnál jár. Ez azt jelenti, hogy a putyini bejelentés a jelek szerint tartós árcsökkentő hatást vált ki. Az orosz államfői bejelentés előtt 87-88 euró körül mozgott a TTF ár, de összességében még mindig rendkívül magas. Ennek az is az oka lehet, hogy az ukrán tranzit plusz hiányában nagy kérdés: hogyan, milyen csatornán keresztül fog tudni több orosz gázt Európába pumpálni a Gazprom.

A jövő év első negyedévére szóló holland TTF gázkontraktus ára 76,5 euró/MWh, az európai karbonkvóta ára pedig 1,6%-kal 59 euróra esett tonnánként.

Nagyhatalmi játszma színterévé válhat Európa legszegényebb országa: most épp az EU lépett egyet

Az orosz gázipari óriás, a Gazprom azzal fenyegetőzik, hogy elzárja a gázcsapokat Moldova felé, ha nem sikerül megállapodni a lejárt gázszerződés megújításában. Közben az EU 60 millió eurós támogatást ígért Európa legszegényebb országának a gázválság megoldására. A háttérben nagyhatalmi játszma húzódhat meg: a volt szovjet tagköztársaság az EU felé közeledne, ami viszont Moszkvának nincs ínyére.

Tovább a cikkhez

A világ egyik legnagyobb környezetszennyezőjének esze ágában sincs klímasemlegessé válni

India, a világ harmadik legnagyobb károsanyag-kibocsátója nem hajlandó egyelőre célul kitűzni a nettó zéró emissziót, helyette inkább azt szeretné, ha a világ országai kollektíven létrehoznának egy keretrendszert, mely mentén „csökkenteni lehet a károsanyag-kibocsátást”, elkerülve ezzel a globális hőmérséklet veszélyes növekedését.

Tovább a cikkhez

Nagy a baj Kínában: az energiaválság és az árrobbanás hazavágja a gazdaságot

A stagfláció veszélye Kínában nagyon reális a következő negyedévekben, mivel a termelői árak emelkedése és az energiahiány visszaveti a gazdasági aktivitást - mondta el egy megkérdezett szakértő a CNBC-nek.

Tovább a cikkhez

A világ szeme Frankfurton: súlyos energiaválság, 13 éve nem látott árrobbanás közepette dönt ma az EKB

Ma tartja októberi kamatdöntő ülését az EKB. Az ülés után szinte biztosan nem hallunk nagy bejelentést, a jegybank ugyanis decemberre ígérte a fontos döntések meghozatalát, ennek ellenére a piac részéről nagy várakozás övezi a mai eseményt. A legutóbbi ülés óta az energiaárak elszálltak, az infláció 13 éves csúcsra ugrott, a gazdaság lassul, költekezéspárti kormány alakul Németországban, a járvánnyal kapcsolatos kockázatok nőnek. Egyszerre vannak jelen olyan tényezők, amelyek a korábbinál szigorúbb EKB-s előretekintő iránymutatást vetítenek előre, és olyanok, amelyek indokolttá teszik a laza hangnem fenntartását. A Kormányzótanácsban látszólag nőtt a megosztottság (egy tag le is mondott, a találgatások szerint épp különvéleménye miatt), így leginkább arra kell ma figyelni, hogy Lagarde üzenete során hogyan egyensúlyozik a héják és a galambok elvárása közt.

Tovább a cikkhez

Energiaválság: beszakadt a földgáz ára Európában Putyin nagy bejelentésére

Amint már esti cikkünkben rámutattunk: Putyin éppen azután lépett egy nappal, hogy kiderült: az Európai Bizottság versenypiaci főigazgatósága ismét elkezdett szaglászni a Gazprom háza táján, esetleges piacmanipulációs és piaci erőfölénnyel való visszaélési jelek után kutatva.

Az egyik feltételezés az, hogy a Gazprom által tulajdonolt németországi és ausztriai gáztárolókat szándékosan nem töltötték fel kellően és ez okozott gázpiaci aggodalmakat (csak 77%-os az európai átlagos tároló feltöltöttségi szint a német tárolók alacsony szintje miatt az ilyenkor szokásos 90% helyett), ami felhajtotta az árakat. A gyanút persze árnyalja, hogy odahaza Oroszországban is sok gáz fogy, illetve a Gazprom hivatalosan az ottani tárolóinak feltöltését helyezte előtérbe, ezért nem növelte meg erőteljesebben az európai tárolói felé a szállításokat.

Most mindenesetre a nyilvánosan közvetített orosz kormányülésen arra utasította Putyin a Gazprom vezérét egy nappal a Bizottság által kiküldött gázpiaci kérdőív bejelentése után, hogy amint befejezi az oroszországi tárolók feltöltését (várhatóan november 8-ig), kezdje meg a fokozottabb európai gázszállításokat a Gazprom németországi és ausztriai tárolói felé (is).

A legelső szalagcímek erről a Reutersen tegnap este háromnegyed 6-kor jelentek meg, akkor még 88 euró/MWh körül kereskedtek a holland TTF gáztőzsdén a novemberi kontraktusra, és a kereskedés utolsó perceire (este 6-ig) már 85 euró alá szakadt az ár, aztán ma reggel 8-tól folytatódott a szakadás, további 12%-kal 76,5 euróig. A Putyin-bejelentés legelső szalagcíme óta tehát mostanáig már mintegy 13%-os szakadásról beszélhetünk.

Címlapkép forrása: Getty Images

Árfixálással avatkozik be Kína a kőszén piacán a súlyos áramtermelési zavarok láttán

A befolyásos kínai állami tervbizottsággal való szerdai találkozó után a három legnagyobb fűtési célú kínai kőszéntermelő azt jelezte, hogy legfeljebb 1200 jüan/tonna árplafon mellett adja a téli fűtési szezonban a fűtési célú kőszenet, aminek hallatára a piaci határidős ár 1000 jüan közelébe szakadt, ami majdnem a fele az október 19-i eddigi rekord árnak. Fontos, hogy az árplafont hivatalosan nem az állami tervbizottság jelentette be, hanem „önkéntesen” a nagy cégek.

Tovább a cikkhez

Energiaválság: Putyin rögtön lépett azután, hogy Brüsszel elkezdett szaglászni a Gazprom körül

Elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, hogy a Gazprom gázipari vállalat novemberben növelje meg szállításait az európai földalatti gáztárolóiba. Ez annak másnapján történt, hogy az Európai Bizottság a múlt heti EU-csúcs alapján bejelentette: versenypiaci kérdőívet küldött ki a legnagyobb gázpiaci szereplőknek esetleges piacmanipulációs magatartásuk vizsgálata céljából. Frissítés! Csütörtök reggelre beszakadt Európában a gázár Putyin nagy bejelentésének hírére.

Tovább a cikkhez
Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Budapesti Metropolitan Egyetem