spanyolország vár
Gazdaság

Érik a fájdalmas meglepetés az eurózóna inflációjában

Portfolio
Elszállt a spanyol infláció októberben, a fogyasztói árindex 1%-ponttal haladta meg az elemzői várakozásokat. Az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságának inflációs folyamata kedvezőtlen képet fest az  eurózóna átlagos inflációs kilátásairól.

Közzétették a spanyol inflációs adatot októberből: a fogyasztói árindex 5,5%-on állt, ami kereken 1%-ponttal múlta felül a Reuters elemzőinek várakozását. Az előző hónaphoz képest is meredek áremelkedést láttunk, szeptemberben mindössze 4% volt az éves áremelkedés.

A harmonizált index (amelyet az EKB számára legfontosabb eurózóna-átlag számításához használnak) szintén messze a várakozások felett állt októberben: 5,5% volt, az elemzők 4,8%-os éves áremelkedésre számítottak. Szeptemberben ez az index is 4%-on állt.

Az áremelkedésért az ellátási nehézségek és a helyreálló kereslet mellett legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedése tehető felelőssé, amely Spanyolországon az egyik legnagyobb mértékben sújtja a kontinensen.

A spanyol infláció elszállása rossz hír az eurózóna számára is,

mert egyrészt arra utal, hogy az energiaárak és ellátási gondok inflációs hatását alulbecsülhettük eddig a kontinensen, másrészt a negyedik legnagyobb gazdaságként a spanyol index jócskán felfelé húzza az eurózóna átlagot. Az elemzők 3,7%-os áremelkedésre számítanak az eurózóna indexében az előző havi 3,4% után.

Mindez azonban már csak az EKB mai ülése után derül ki, az inflációs adatot ugyanis pénteken teszi közzé az Eurostat. Az EKB mai várható bejelentéseiről alábbi cikkünkben írtunk:

Címlapkép: Getty Images

oltásellenes vakcina
putyin biden
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
koronavirus vakcina
aram_energia
Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
koronavirus