étterem vendéglátás
Gazdaság

Hamarosan lejár a SZÉP-kártyák határideje: rengeteg pénz ragadhat a számlákon

Portfolio
2021. december 31-ig van lehetőség a Széchenyi Pihenő Kártyán (SZÉP-kártya) lévő egyenleg szabadon való, alszámláktól független elköltésére. A kártyák használata felpörgött, de még hatalmas összegek állnak a számlákon, és bennragadhat a pénze annak, aki lemarad.

A koronavírus-járvány alatt rengeteg embernek halmozódott fel a béren kívüli juttatásként adott SZÉP-kártyáin jelentős mennyiségű pénz, amelynek keretösszege a világjárványra való tekintettel 800 ezer forintra emelkedett. A helyzet orvoslása érdekében a miniszterelnök áprilisban egy rendeletet írt alá, amely átmenetileg lényegében eltörölte a különféle alszámlák közötti határvonalakat.

Ez azt jelenti, hogy a rendelet értelmében például a vendéglátási "zsebből" is lehet költeni szállás célokra vagy szabadidőre és vice versa. A fennálló könnyítés 2021. december 31-ig lesz érvényben.

fontos, hogy IDÉN SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓT sem kell FIZETNI A SZÉP-KÁRTYA KÁRTYASZÁMLÁJÁRA UTALT BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSNAK MINŐSÜLŐ ÖSSZEG UTÁN, amely 15,5%-os kedvezményt jelent.

Könnyítést jelentett emellett a a március 27-én megjelent kormányrendelet, amely értelmében a járvány miatti veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig nem terhelik a SZÉP-kártya számlákon lévő, két éve fel nem használt pénzösszegekre a 3%-os díjat. A 2019-ben utalt és idén május 31-ig fel nem használt összegekre sem terhelik a díjat egészen a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig.

Az intézkedés által jobb helyzetbe kerültek az éttermek és az idegenforgalmi szolgáltatók, mivel a szabadabb pénzköltési lehetőség miatt többen használták fel SZÉP-kártyájukat valamilyen szolgáltatásra. A Magyar Turisztikai Ügynökség korábbi közlése szerint az összes szálláshelyi költés 11 százalékát SZÉP-kártyával fizették ki – talált rá a Napi.hu. A SZÉP-kártyákra 16 milliárd forintnyi forrás érkezett szeptemberben, a költések összege pedig csaknem 30 milliárd forint volt. Az év első kilenc hónapjában több mint 260 milliárd forint érkezett a kártyákra, míg a belföldi turisták összesen 282 milliárd forintot fizettek SZÉP-kártyával.

EGYRE KÖZELEDÜNK A DECEMBER 31-I HATÁRIDŐHÖZ, A BANKOK ÁLTAL KÖZÖLT ADATOK ALAPJÁN PEDIG 150-170 MILLIÁRD FORINTNYI TÉTEL LEHET A KÜLÖNBÖZŐ ALSZÁMLÁKON.

Érdemes lehet minél hamarabb felhasználni a rendelkezésre álló egyenleget, mivel a világjárvány miatt hozott esetleges korlátozó intézkedések ismét kihathatnak a SZÉP-kártya felhasználási helyeire.

Címlapkép forrása: Getty Images

Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
koronavirus vakcina
aram_energia
forint
zöld iroda ingatlan
Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
koronavirus