vásárlás infláció zöldség üzlet bolt
Gazdaság

Nagy kő zuhanhatott le az EKB szívéről a német inflációs adat láttán

Portfolio
A spanyol fogyasztói árindex mai közlése után nőtt az esély rá, hogy az októberi eurózóna infláció messze túlszárnyalja a várakozásokat, a német index viszont megnyugvást hozhat, ugyanis csak minimális mértékben tért el a várakozásoktól.

Közzétették a németországi fogyasztói árak októberi alakulását. A fogyasztói árindex 4,5%-ra gyorsult a szeptemberi 4,1%-ról, és ez nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak (4,4%).

Sokkal fontosabb mutató a harmonizált index, amelyet az EKB által figyelt eurózóna-átlaghoz használnak. Az az index 4,6%-on állt az előző havi 4,1% után, és szintén 0,1%ponttal múlta felül az elemzői várakozásokat.

A spanyol és német adatból arra lehet következtetni, hogy az eurózóna átlagos inflációja októberben csak enyhén szaladhat túl a várakozásokon.

Persze így is számottevő növekedést látunk a német árakban, amely biztosan hozzájárul majd ahhoz, hogy a német jegybank az EKB Kormányzótanácsán belül a szigorúbb lépések mellett érveljen a decemberi kamatdöntő üléskor (a német jegybank a legszigorúbbak közé tartozik a kontinensen). Az eurózóna inflációs adatait holnap teszik közzé.

Az EKB kamatdöntő ülésének közleményét az imént tették közzé, a jegybank nem változtatott a kamatokon, de meglepetésre tovább csökkentette az eszközvásárlások havi összegét, amely azonban még nem mond el semmit az eszközvásárlási program hosszú távú jövőjéről. A nagy dolgok decemberben dőlnek el a jegybank ülésén, ahol még ott lesz Jens Weidmann, a német Bundesbank decemberben leköszönő elnöke. Perceken belül élőben beszél Christine Lagarde EKB-elnök, a sajtótájékoztatót itt közvetítjük.

Címlapkép: Getty Images

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Budapesti Metropolitan Egyetem