nyugdíjas szegény nyugdíjas
Gazdaság

Nem emelik a nyugdíjminimumot, hiába az infláció és a koronavírus-járvány

Portfolio
Annak ellenére sem fog emelkedni a minimálnyugdíj, hogy a magas infláció egyre nehezebb körülményeket idéz elő, a koronavírus alatt elhunyt nyugdíjasok 80 százaléka pedig a 150 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjat kapók köréből került ki.

Lesöpörte a Fidesz-KDNP az ellenzéki pártok legújabb nyugdíjminimum-emelési javaslatát. A kormánypárti képviselők azt is megakadályozták, hogy az Országgyűlés egyáltalán napirendre tűzze a nyugdíjminimumról szóló törvénymódosítást.

A 28 500 forintos minimálnyugdíj 2008 óta változatlan a legalább húsz éves munkaviszonnyal rendelkezők számára. Ezt emelte volna annak két és félszeresére, vagyis 71 250 forintra Schmuck Erzsébet és Hohn Krisztina törvényjavaslata.

Míg 2008-ban a minimálbér 41 százalékát tette ki a legkisebb nyugdíj, addig az ma már csak annak 18 százalékát jelenti, az inflációt nem követi.

Idén januártól már nem is kell évente megerősíteni a minimálnyugdíj összegét, az 2021 elején bebetonozásra került. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege – immár időkorlát nélkül – marad 28 500 forint, az árvaellátás minimuma pedig – szintén időkorlát nélkül – marad 24 250 forint – mutatott rá az év elején Farkas András nyugdíjszakértő. A szakértő elmondta,

a megalázóan alacsony összegek nem is módosultak soha az elmúlt közel másfél évtizedben, 2021. január 1-jétől viszont akár az idők végezetéig maradhat ez a rémisztően kicsiny összeg.

A minimálnyugdíj-emelés elmaradása kihat a gyes-re is, hiszen annak havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével.

2018-ban már több mint félmillió nyugdíjas élt alig 50 és 100 ezer forint közötti nyugdíjból.

A Pénzcentrum közérdekű adatigénylés keretében tudta meg a Magyar Államkincstártól, hogy az 1 997 898 magyar nyugdíjas közül 583 358 fő havi 50 és 100 ezer forint közötti nyugdíjban részesült a 2018. januári adatok alapján. Vannak azonban, akiknek a nyugdíja az 50 ezer forintot, de még a 28 500 forintos nyugdíjminimumot sem éri el. 2018 elején 3267 nyugdíjas volt Magyarországon, akik 25 ezer forint alatti nyugdíjat kaptak.

A 24.HU ADATIGÉNYLÉSÉBŐL KIDERÜLT, HOGY A KORONAVÍRUS ALATT ELHUNYT NYUGDÍJASOK 80 SZÁZALÉKA A 150 EZER FORINTNÁL ALACSONYABB NYUGDÍJAT KAPÓK KÖRÉBŐL KERÜLT KI, TEHÁT AZ ALACSONYABB JÖVEDELMŰEK NAGYOBB MÉRTÉKBEN SZENVEDTÉK MEG A JÁRVÁNYT.

Címlapkép forrása: Getty Images

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Budapesti Metropolitan Egyetem