klíma füst fosszilis shutterstock
Gazdaság

Nagy hír az egész világnak! – Elérhetőnek tűnik a párizsi klímamegállapodás az IEA vezére szerint

Portfolio
„Hatalmas hír” – kezdi csütörtöki Twitter-üzenetét a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezetője és arra hívja fel a figyelmet, hogy a most zajló glasgow-i klímacsúcson eddig tett felajánlásokkal elérhető közelségbe került a 2015-ös párizsi klímacsúcson tett vállalás teljesítése.

Fatih Birol azt írja, hogy az IEA friss elemzése szerint ha a tagállamok tényleg betartják határidőre nettó zéró kibocsátási terveiket, amelyeket tettek és ha mindehhez azokat az új vállalásokat is figyelembe vesszük, amelyeket a metánkibocsátás csökkentése terén a minap aláírtak, akkor oda juthatunk, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése 1,8 fok körül megállhat az ipari korszak kezdetéhez képest.

Ez pedig azt jelentené, hogy

lényegében teljesülne a 2015-ös párizsi klímamegállapodás fő célkitűzése,

miszerint jóval 2 fok alatt kellene korlátozni a globális felmelegedést, és törekedni kell, hogy ez lehetőleg 1,5 foknál megálljon. A friss elemzések szerint egyébként az ipari korszakhoz képest most 1,15 fok körüli a globális átlaghőmérséklet emelkedése, tehát ehhez képest még további legalább fél fokos emelkedés mindenképpen bekövetkezne, de a friss fogadkozások tükrében jóval alacsonyabb lenne a tényleges felmelegedés, mint a glasgow-i klímacsúcs előtt reálisan kalkulálható pályák, amelyek inkább 2,2-2,8 fok körüli felmelegedést vázoltak.

Így tehát valóban érthető, hogy miért kezdte a „nagy hír” kifejezéssel posztját az IEA vezére, igaz azzal zárja üzenetét, hogy a nagy előrelépés mellett még nagyon sok teendő van.

Joe Biden amerikai elnök keddi glasgow-i felszólalásában azt mondta, hogy közel 100 ország tett most vállalásokat a saját metánkibocsátásának korlátozásáról, azaz rengeteg ország írta alá végül a megállapodást. A jelek szerint ezek együttes hatását is gyorsan “beárazta” az IEA a globális modelljébe és így jött ki nekik az 1,8 fok körülig tartó emelkedés.

Az IEA volt főközgazdászával, Varró Lászlóval éppen ma reggel publikáltunk egy nagyinterjút, amelyben a nettó zéró karbonkibocsátásig vezető energia átmenet számos fontos kérdését is átbeszéltük:

A glasgow-i klímacsúcsról számos anyagunk jelent már meg, ezek összefoglalóan külön a klímacsúcs címke alatt érhetők el, néhány fontosabb közülük:

Címlapkép forrása: Shutterstock

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy