Előfizetői tartalom

Röpködnek a meglepő kamatemelések Közép-Európában – Sarokba szorul az MNB?

Portfolio
Nagyot fordult a világ június óta, hiszen akkor az MNB még elsőként kezdett szigorítani Közép-Európában, hitelesnek is tűnt az infláció ellen a küzdelmet felvevő jegybank szerepe. Az elmúlt egy hónapban viszont a lengyel és a cseh jegybank is intenzív kamatemelésbe kezdett, főleg a héten látott lépések voltak meglepően nagyok. Ezzel párhuzamosan a magyar jegybank már lassítani próbál a szigorítás ütemén, így egyre nehezebben illik bele a nyári szerepbe.

Lassan elolvad az MNB kamatelőnye Szerdán a lengyel jegybank 75 bázisponttal 1,25%-ra emelte a kamatot, ami ismét meglepetést okozott. Október elején már egyszer meglepte a piacot a varsói jegybank azzal, hogy 0,1 százalékról 40 bázispontot szigorított, hiszen a magas infláció ellenére egészen addig kitartott amellett, hogy nem akar sietni a kamatemeléssel. Most 50 bázispontos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés