Előfizetői tartalom

Az EKB tisztviselője szerint fel kell készülni arra, hogy az infláció nem lesz átmeneti

Portfolio
Az infláció valószínűleg jövőre a 2%-os jegybanki cél alá csökken, de az Európai Központi Banknak fel kell készülnie egy kevésbé kedvező forgatókönyvre is, több felfelé mutató kockázat is jelen van ugyanis - mondta Klaas Knot, a holland jegybank elnöke. Emiatt a jegybanknak kerülnie kell a hosszú távú elköteleződést a jelenlegi monetáris politikai irányvonal mellett.

Az infláció októberben 13 éves csúcsra nőtt, meghaladva a 4%-ot, ami épp duplája az EKB 2%-os céljának. A jegybank hivatalos kommunikációjában ugyanakkor ragaszkodik az álláspontjához, hogy az inflációt átmeneti tényezők hajtják, és a következő év során mérséklődhet. Knot, aki az EKB Kormányzótanácsának egyik legszigorúbb tagja, szintén kiállt az átmeneti inflációról...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés