penzugyminiszterium
Gazdaság

Brutális költségvetési hiányadat érkezett

Portfolio
Októberben 630 milliárd forintos mínusszal zárt az államháztartás központi alrendszere. Ez a valaha volt legmagasabb tizedik havi deficit.

Jelentős az októberi hiány

A Pénzügyminisztérium előzetes tájékoztatója szerint októberben 630 milliárd forintos deficit alakult ki a költségvetésben. Gyűjtésünk szerint ekkora októberi deficitre korábban még nem volt példa, de eleve kiemelkedik a havi hiányadatok közül ez a mostani érték.

Sokat elárul a ma jelentett hiányadat mértékéről, hogy a január-októberi havi adatok közül ez a 4. legnagyobb deficitadat (az már szokványos, hogy az év utolsó két hónapjában nagyon kilyukad a büdzsé, az októberi rekord hiányadat ebből a szempontból is szokatlan, de nem teljesen váratlan).

Az tudható már a kormány által Brüsszelnek beadott EDP jelentésből, hogy az éves új pénzforgalmi hiányterv 4024 milliárd forintról szól, így a hiány tovább fog emelkedni, nem kis mértékben, az év utolsó hónapjaiban is.

Romlik a helyzet

A költségvetés pozíciójának idei romlása már gyorsabb, mint a járvány okozta válság által jellemzett 2020-as évben. Egyértelmű tehát, hogy a kormány 2021-ben mindent a gazdaság újraindítása, támogatása alá rendelt, így a fiskális politikát is.

Az első tíz hónapban így a költségvetés már 2922 milliárd forintos deficitet halmozott fel, ez minden korábbi év időarányos mutatóját meghaladja. A PM annyit tett még hozzá, hogy a központi költségvetés 2704,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 265,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 47,3 milliárd forintos többletet értek el.

Nem nehéz kiszámolni, hogy az év utolsó két hónapjában a kormány 1100 milliárd forintos kumulált deficitet halmozhat fel.

hiany lefutas nominalis

A módosított éves hiánycél tekintetében is már 70% felett jár a teljesítettségi mutató.

Mivel előzetes adatközlésről van szó, a tárca néhány összesített adatot árul el a költségvetés január-októberi időszakáról.

2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest magasabban teljesültek elsősorban a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek. Elmaradtak az előző évi október végi összegtől a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek, köszönhetően a 2020 júliusától megvalósuló 2 százalékpontos tehercsökkenésnek. A bevételek alakulását jelentősen befolyásolják a koronavírus-járványra tekintettel bevezetett munkaadói kedvezmények, a magasabb bérkiáramlás és az átlagkereset növekedése - teszi hozzá a tárca.

A hazai kiadások közül a közúti fejlesztésekre 172,9 milliárd forintot, a Magyar Falu Programra 156,0 milliárd forintot, a közlekedési ágazati programokra pedig 153,8 milliárd forintot fordított a kormány. Ezeken felül a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 94,7 milliárd forintot, a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból 78,8 milliárd forintot, a vasúti fejlesztésekre 78,5 milliárd forintot, a nemzeti agrártámogatásokra pedig 66,2 milliárd forintot fordítottunk - sorolta a minisztérium. Ugyancsak jelentősek a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására nyújtott 35,2 milliárd forint összegű, valamint az Egészséges Budapest Programra fordított 29,7 milliárd forint összegű források.

Címlapkép forrása: Portfolio

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy