pedagógus tanár osztály üres terem iskola
Gazdaság

Kötelező oltás helyett állandó tesztelést javasol a Pedagógusok Szakszervezete

Portfolio
Elfogadhatatlannak tartja a Pedagógusok Szakszervezete továbbra is a 10 százalékos béremelést, illetve azt, hogy október végén megjelent kormányrendeletek nem egységesen szabályozzák a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét az oktatási ágazatban - tájékoztatta az InfoRádiót Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Az Infostart alapján eredetileg november 10-én lett volna a pedagógusok-szakszervezetek és a kormány képviselői közötti tárgyalás, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma módosította a dátumot november 18-ra. A PSZ indokolást nem kapott a halasztásról.

A korábbi tárgyalásokon a pedagógus-szakszervezetek kaptak már bérajánlatot, de azt elfogadhatatlannak tartják. Szabó Zsuzsa úgy gondolja, ez egy olyan kérdés, amiből semmiképpen nem engedhetnek.

A 10 százalékos ajánlat mindenki számára elfogadhatatlan, és közöltük: szinte megalázó, nemhogy segítene, rontani fog a helyzeten

– fogalmazott.

Az elnök arra is kitért, korábban azt is felvetették, hogy az október 28-án megjelent két kormányrendeletet vonják vissza. Ismeretes, a kormány jogi lehetőséget biztosított a cégek és vállalkozások számára, hogy előírják alkalmazottaiknak a kötelező védőoltást.

Külön kormányrendelet vonatkozik az állami és az önkormányzati szférára. Szabó Zsuzsa leszögezte, a PSZ oltáspárti, és rengeteget dolgozott az elmúlt tanévben azon, hogy az oktatásban dolgozók vakcinálását előre hozzák, mert fontosnak tartják a védekezés szempontjából, hogy a tanárok, akik egy nap több osztályban is taníthatnak, ne hurcolják az esetleges betegségüket. Ugyanakkor

nehezményezik, hogy a kormányrendelet az oktatási ágazatban nem egységesen szabályoz

az állami fenntartású intézményekben, ahol kötelezővé teszi az oltást, illetve az egyházi és magániskolákban, ahol az intézmény vezetőjére bízza a döntést.

A szakszervezet úgy ítéli meg, mindennek több veszélye is van: az egyik, hogy az állami intézményekben, aki nincs beoltva, elküldik fizetés nélküli szabadságra, amivel a gyerekek érdekei sérülnek, mert a tanulók nem kapják meg azt a szintű oktatást, amire egyébként joguk lenne – magyarázta a PSZ-elnök. A másik veszély, hogy a fizetés nélküli szabadságra küldött tanárok jó eséllyel megjelenhetnek azokban az oktatási intézményekben, ahol egyház vagy alapítvány a fenntartó. „Így elindul egy olyan vándorlás, ami egyáltalán nem tesz jót a rendszernek a tanév közben, mert felborítja a már kialakított órarendet, ami a gyerekeknek is nagyon rossz” – fogalmazott Szabó Zsuzsa.

A fizetés nélküli szabadság abból a szempontból is előnytelen lehet a munkavállalók számára, hogy épp a járvány kellős közepén maradnak egészségügyi ellátás nélkül – folytatta a szakember, szerinte egyik szakszervezet sem engedheti meg magának, hogy magára hagyja a kollégákat. „A PSZ ezt nem is fogja megtenni: kiállunk a kollégákért, nem hagyjuk magukra, igenis,

a kormány hozzon olyan intézkedéseket, amelyekben ezt a fennmaradó 10 százaléknyi oltatlan pedagógust valamilyen más módon tudja biztonságba helyezni

annak érdekében, hogy ne maradjanak el tanítási órák” – summázott Szabó Zsuzsa.

Emlékeztetett arra is, hogy sokan azért nem vállalják az oltást, mert olyan alapbetegségük van, ami miatt ezt nem tehetik meg. Szerinte az ő folyamatos tesztelésük biztonságot jelenthetne az egyén és a közösség számára is, tehát a PSZ azt vallja:

teszteljék azokat a kollégákat, akik nincsenek beoltva és mindjárt lehet tudni, ki lesz az, akit ki kell emelni, mert fertőző.

Címlapkép forrása: Getty Images

vulkán láva
oltás vakcina koronavírus
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
jarvany technologia mobiltelefon