Graphisoft Park
Gazdaság

Növekvő kihasználtság a Graphisoft Parknál, megemelte várakozásait a menedzsment

Portfolio
A keddi piaczárás után közzétette legfrissebb negyedéves számait a Graphisoft Park, a gyorsjelentésből kiderült, hogy az irodaterületek kihasználtsága három egymást követő negyedév után először nőtt. Nem csak ez volt az egyetlen pozitívum, hiszen a menedzsment a várakozásait több soron megemelte, egyrészt a bevétel is magasabb lehet a korábban vártnál, másrészt a költségek is kedvezőbben alakulhatnak, melyek hatásra az adózott eredmény 400 ezer euróval magasabb lehet, mint amire korábban számított a cégvezetés.

Nőtt a kihasználtság

A Covid-19 járvány okozta elhúzódó gazdasági visszaesés ellenére a Graphisoft Park – elsősorban informatikai és biotechnológiai, a válság által kevésbé érintett – bérlői köre stabil maradt. Az irodaterületek kihasználtsága az előző évi kismértékű visszaesést követően 2020. negyedik negyedévétől 94 százalékon stabilizálódott, 2021. harmadik negyedévében pedig 95 százalékra emelkedett, miközben a budapesti irodapiacot jellemző átlagos üresedési ráta – részben a megnövekedett irodakínálatból adódóan – továbbra is 9 százalék körül alakult.

A koronavírus hatására átalakuló irodahasználat és a „home office” térnyerése érzékelhető hatással van az irodák iránti általános keresletre, ugyanakkor a Park bérlői körében jelentős területcsökkentési igények továbbra sem merültek fel, a kisebb mértékű csökkentések pedig lehetőséget adtak más bérlők növekedési igényeinek kielégítésére.

A harmadik negyedév végén a független értékbecslő az ingatlanállomány valós piaci értékét 241 millió euróra értékelte, mely közel azonos az előző év végivel. Az elkészült, átadott ingatlanok valós értéke érdemben nem változott (155 ezer euróval nőtt) az előző évhez képest.

A fejlesztési területek értékét két tényező befolyásolta: egyrészt a Pest Megyei Kormányhivatal 2021 júniusában hozott határozata értelmében az északi terület kármentesítésére – melynek kötelezettje a Fővárosi Gázművek jelenlegi jogutódja, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt – előírt új határidő, ami jelenleg 2022. december 31. A független értékbecslő a lehetséges fejlesztések legkorábbi indulását az ismételten halasztott határidővel számolva 2021. II. negyedévében a telkek valós értékét mintegy 760 ezer euróval csökkentette. Ugyanakkor ezt a kármentesítés további halasztása miatt bekövetkezett valós érték csökkenést nagyrészt ellensúlyozta, hogy 2021. első negyedévében a társaság megvásárolta a már beépített South Park I és a South Park II nevű déli fejlesztési terület között elhelyezkedő, mintegy 1 200 m2 alapterületű ingatlant, mely terület a már eddig is társaság tulajdonában álló telekkel összevonva a déli területen további 4 000 m2 bérbeadható irodaterület fejlesztését teszi lehetővé. A tranzakció mintegy 530 ezer euró valós érték növekedést jelentett Iaz első negyedévben.

Emelkedő bevétel és profit

A harmadik negyedévben a Graphisoft Park árbevétele 3,7 millió euró volt, ami 4 százalékkal meghaladja a tavalyi év azonos időszakában elért szintet. Az első kilenc hónapban 10,96 millió eurós árbevétel könyvelt el a cég, ami év/év alapon megegyezik a tavalyi év azonos időszakával.

A negyedévben az EBITDA 3,6 millió eurón alakult, ami 5 százalékkal magasabb a bázisidőszakban elért szintnél, viszont kilenc havi alapon csak 1,7 százalékos volt a növekedés, hiszen kumuláltan 10,4 millió euró EBITDA-t ért el a cég.

Az EBITDA-marzs a negyedévben 96,7 százalékon alakult, ami 1,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az adózott eredmény a második negyedévhez hasonlóan most is jelentősen megugrott, több mint háromszorosára nőtt a negyedévben és 1,2 millió eurón alakult. Kilenc havi olvasatban 13,4 százalékkal 3,65 millió euróra ugrott a profit.

Mit vár a menedzsment?

A második negyedévhez képest több soron is változtatott az idei évre szóló prognózisán a cég,

  • a várható bérleti díjbevétel a növekvő kihasználtság és a bérleti díj indexálások következtében mintegy 100 ezer euróval magasabb;
  • a működési költség 2021-ben várhatóan nem haladja meg az előző évit: a koronavírus miatti válság kapcsán idénre becsült extra tételek nem merültek fel; ez a korábban előrejelzetthez képest 2021-ben mintegy 300 ezer euró megtakarítást eredményez;
  • fentiek hatására a 2021. évi EBITDA és a pro forma adózott eredmény is várhatóan összesen 400 ezer euróval haladja meg a korábban publikált előrejelzést.
  • A koronavírus okozta válság és az egyéb bérlői igények alapján a kihasználtság 2020 során kismértékben csökkent, ugyanakkor a jelenlegi stabil kihasználtsági szinttel és a bérleti díjak indexálásával számolva 2021- ben 14,6 millió euró bérleti díjbevétel várható, mely, köszönhetően az indexálásnak és a kisebb mértékű kihasználtság növekedésnek, 2022-ben mintegy 200 ezer euróval növekedve 14,8 millió eurót érhet el.
  • Az egyéb bevétel (nettó) összességének jelentős változásával nem számol a cég, ez elősorban a bérlemény kialakítások és felújítások időszaki eredménye.
  • 2021-ben a működési költségek összessége megegyezik az előző évivel elsősorban az idei évre becsült extra tételek elmaradása miatt, ugyanakkor 2022-ben mintegy 200 ezer eurós növekedésre számítanak: az inflációs várakozások alapján a költségek – melyek jelentős része forintban merül fel – általános mértékű növekedésével számol a menedzsment.
  • Fentiek együttes hatásaként a jelenlegi számítások szerint 2021-ben és 2022-ben az EBITDA várhatóan a 2020 évit megközelítve 13,7 millió euró lesz.
  • Az elmúlt években megvalósított új fejlesztések és a felújítások következtében 2019-től az (SZIT szabályok szerinti konszolidált beszámolóban nem megjelenő) értékcsökkenés jelentősen, mintegy 7,1 millió euróra nőtt. 2021-ben nagyobb mértékű változással nem számol a menedzsment, 2022-ben azonban – egyes régebbi eszközök kifutása miatt – az értékcsökkenés várhatóan mintegy 100 ezer euróval csökkenni fog.
  • 2020-ban a megnövekedett hitelállomány miatt a nettó kamatköltség jelentősen meghaladta az előző évek kamatszintjét, ugyanakkor 2021-ben a folyamatos törlesztések, valamint a társaság forintban tartott eszközein (melyek a konzervatív befektetési politikának, és a SZIT törvényben meghatározott eszközportfólióra vonatkozó előírásoknak megfelelve likvid és kockázatmentes pénzügyi eszközök) realizált kamatbevétel eredményeképpen a nettó kamatköltség várhatóan 1,9 millió euróra, 2022-ben pedig 1,8 millió euróra csökken.
  • Mindezek eredményeként a 2021. évi várható pro forma nettó eredmény az előző évit 6 százalékkal meghaladva 4,7 millió eurót, 2022-ben pedig további 200 ezer euróval növekedve 4,9 millió eurót érhet el.

Árfolyam

A Graphisoft Park árfolyama az elmúlt hónapokban mérsékelten emelkedett, idén közel 12 százalékkal került feljebb.

Címlapkép: Shutterstock

elektromos autó töltő
aram_energia
who getty stock
astrazeneca-sarah-gilbert-vilagjarvany-halalosabb-covid-19-omikron-varians
bux
Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Állítsd a valószínűségeket a saját oldaladra!
gógyszer tabletta getty stock