amerikai bíróság jog jogász usa
Gazdaság

Perrel lázadnak az oltási kötelezettséget előíró elnöki rendeletre az amerikai tagállamok

Portfolio
Az Egyesült Államok 27 tagállama, számos cég és civil szervezet beperelte a washingtoni szövetségi kormányt Joe Biden amerikai elnök rendelete miatt, amely 2022. január 4-től kötelezővé tenné a munkavállalók beoltását a 100 főnél több embert foglalkoztató nagyobb vállalatoknál - jelentette a The Daily Signal kedden.

 A washingtoni jobboldali-konzervatív Heritage Intézet online médiumának tudósítása szerint a bírósági eljárások miatt az ügy végül az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi Legfelsőbb Bíróság elé kerülhet.

A felperesek - köztük Texas, Louisiana, Mississippi, Dél-Karolina, Utah, Missouri, vagy például a Republikánus Országos Bizottság - legalább  négy szövetségi bírósági kerület és a főváros, Washington, DC fellebbviteli bírósága előtt indítottak peres eljárást.

A következő lépés sorsolásos jogi eljárás lesz, amikor eldöntik, melyik szövetségi bírósági kerület bírája fogadja be az ügyet.

Azt követően a szövetségi kormány várhatóan kerületi bírósági indítvánnyal megtámadja a felperesek beadványát, amellyel egyben ideiglenesen fel is függesztik az új szövetségi szabályozást január 4-től hatályba léptető elnöki rendelet végrehajtását, vagyis az oltási kötelezettséget.

Az amerikai munkaügyi minisztérium múlt héten adta ki azt a vészhelyzeti szabályozást, amely minden 100 főnél több munkavállalót foglalkoztató céget arra kötelez, hogy valamennyi munkatársát oltassa be a koronavírus ellen vakcinával vagy hetente tesztelje őket.

Az elnöki rendelet értelmében az oltási kötelezettség elmulasztása esetén a vállalatok 13 600 dolláros (több mint 4 millió forintos) büntetéssel sújthatók.

A vállalatokat és más szervezeteket célzó oltási kötelezettség mintegy 84 millió amerikai munkavállalót érinthet.

Biden elnök szociális költségvetési csomagja, amely jelenleg a kongresszusi képviselőház előtt van, az oltás szándékos megtagadása esetén 700 ezer dollárra (mintegy 217 millió forintra) emelné a büntetési tétel összegét.

Az egyik kerületi fellebbviteli bíróság szombaton felfüggesztette az elnöki rendeletet, "súlyos törvényességi és alkotmányos" aggodalmakra hivatkozva. A Fehér Ház ennek ellenére hétfőn közölte, hogy a magáncégeknek továbbra is az elnöki rendelet értelmében kell eljárniuk. Ostorozta az elnöki rendeletet Ron DeSantis, floridai republikánus kormányzó is, aki arra szólította fel az amerikaiakat, hogy "emeljék fel szavukat" az elnöki rendelet ellen.

Címlapkép: Getty Images

omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon
talib-harcos-afganisztan-kabul

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
omikron koronavírus tüskefehérje