medve bear frankfurt
Gazdaság

Az inflációs adat után mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Ázsiában negatív hangulat uralkodott szerdén, miután a friss adatok szerint a termelői árak emelkedésének üteme Kínában októberben megdöntötte a szeptemberben felállított rekordot a termelőeszközök további drágulása, valamint az energia- és nyersanyagellátási problémák hatásaira. Az európai piacokat tekintve, a nemzetközi hangulattal összhangban inkább negatívak voltak az elmozdulások. Megérkezett közben a várva várt amerikai inflációs adat is, a várt 5,8 százalék helyett 6 százalék fölé gyorsult az éves áremelkedés, ilyen áremelkedésre több mint harminc éve nem volt példa. Az adat megjelenését követően lefordultak az amerikai tőzsdék, a vezető indexek közül a Nasdaq teljesített a leggyengébben.

Mínuszban zárt Amerika

Az infláció fölerősödése miatt mínuszban zártak ma az amerikai tőzsdék. A Dow Jones 0,66%-os, az S&P 500 0,82%-os, a Nasdaq pedig 1,66%-os mínuszban végezte a kereskedést.

Ma valószínűleg mínuszos lesz a vége

Még szűk két és fél óra van tőzsdezárásig, de már most látszik, hogy valószínűleg mínuszban zárnak majd a piacok a tengerentúlon. A hangulatjavulásnak a Rivian kiváló IPO-ja ellenére semmi nyoma.

Jelenlegi állás szerint az S&P 500 0,46%-os, a Dow Jones 0,35%-os, a Nasdaq 1,03%-os mínuszban van.

Berobbant a tőzsdére a Tesla-gyilkos sztárrészvény: egy nap alatt értékesebbek lettek, mint a Ford és a GM

Ma lehetett először kereskedni a Rivian Automotive részvényeivel. Az elektromos autózással foglalkozó startup papírjai 43%-os pluszban nyitottak, ezzel 91 milliárd dollárra rúgott a cég értékeltsége, megelőzve a Fordot és a General Motorst is.

Tovább a cikkhez

Romlik a hangulat

Három évtizedes csúcson van az infláció az Egyesült Államokban, ez pedig a tőzsdei hangulatra is kihatással van. A mai kereskedésben eddig mindhárom fontosabb index mínuszban van: a Dow Jones 0,16%-os, az S&P 500 0,26%-os, a Nasdaq pedig 0,62%-os, negatív irányú elmozdulást mutat.

Jelentős eséssel zárt a magyar tőzsde

Jelentős eséssel zárt a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, ami elsősorban a két legfontosabb hazai blue chip, az OTP és a Mol gyenge teljesítményének volt betudható.

Tovább a cikkhez

Visszavágta a Zwack célárát az OTP

Csökkentette a Zwack részvényeire vonatkozó 12 havi célárát az OTP elemzője a vállalat gyorsjelentésére reagálva, a friss célár 17 ezer forint, ami 2,4 százalékkal van a jelenlegi árfolyam felett. Az ajánlás változatlanul tartás.

Tovább a cikkhez

Ralizik a DoorDash

Nagyot emelkedett az amerikai hátterű DoorDash árfolyama, miután a szintén életkiszállítási cég 7 milliárd euróért vásárolja fel a Wolt-ot. A kedd éjszakai bejelentés szerint a végleges megállapodás arról szól, hogy az amerikai vállalat egy éven belül megvásárolja a 2014-ben indult finn startupot, részvénytranzakció keretében. A Magyarországra 2018-ban piacra lépő Wolt 4000 alkalmazottal rendelkezik és 23 országban van jelen.

A DoorDash árfolyama 13,3 százalékot emelkedett ma, míg idén 53,5 százalékos pluszban áll a jegyzés.

Rossz hangulú piacnyitás Amerikában

Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,1 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,9 százalékot esett. A rossz hangulat részben azzal magyarázható, hogy közzétették az Egyesült Államokban a fogyasztói árindex októberi alakulását, és csúnya meglepetést okozott. Októberben éves bázison 6,2 százalékal nőttek a fogyasztói árak a szeptemberi 5,4 százalékos gyorsulás után. Ilyen mértékű inflációra harminc éve nem volt példa.

Eközben az európai tőzsdéken a korábbi iránykeresés a kereskedési idő vége felé közeledve esésbe kezd átfordulni.

Nagy győzelmet aratott az EU a Google felett, jöhet a 2,4 milliárd eurós bírság

A Google szerdán elvesztette a 2,42 milliárd eurós európai trösztellenes döntéssel szembeni fellebbezését, ami jelentős győzelmet jelentett Margrethe Vestager, a blokk versenyjogi vezetője számára a három jelentős bírósági döntés közül az elsőben, amely megerősíti az EU törekvését a nagy technológiai vállalatok szabályozására.

Tovább a cikkhez

Harminc éve nem volt ilyen: sokkoló mértékben elszállt az amerikai infláció

Elszállt az infláció az Egyesült Államokban októberben: a várt 5,8% helyett 6% fölé gyorsult az éves áremelkedés, ilyen áremelkedésre több mint harminc éve nem volt példa.

Tovább a cikkhez

A Unity megveszi Peter Jackson vizuális effektekkel foglalkozó cégét

Az Oscar-díjas Peter Jackson eladja új-zélandi, vizuális effektusokkal foglalkozó cégét a videojáték-szoftvereket készítő Unitynek.

Tovább a cikkhez

Esik az OTP és a Mol, lefelé húzzák a magyar tőzsdét

Esik a magyar tőzsde a szerdai kereskedésben, ami elsősorban az OTP és a Mol gyenge teljesítményének tudható be.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés

A szerda délelőtti kereskedésben továbbra sem látszanak markáns elmozdulások az európai tőzsdéken, a BUX is 0,2 százalékos mínuszban jár jelenleg. A magyar blue chipek vegyesen teljesítenek, az OTP 0,4 százalékot emelkedett, míg a Mol 0,6 százalékot esett, a Richter 0,1 százalékos erősödést mutat, a Magyar Telekom árfolyama pedig 0,5 százalékkal került feljebb a tegnapi zárás után közétett gyorsjelentést követően.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Aranyláz a tőzsdén - Megizmosodtak a válságban a magyar cégek

A Covid-válságból megerősödve kerültek ki a magyar tőzsdei cégek, az OTP, a Mol és a Richter is rekorderedményekről számolt be a napokban, az izmos teljesítmények pedig a részvényárfolyamokon is látszanak, a három nagy részvény csúcsra húzta a BUX indexet. De nem csak a nagypapírokban, hanem a kisrészvényekben is van bőven sztori, van olyan részvény, aminek megduplázódott, és olyan is, aminek háromszorosára emelkedett az árfolyama idén. Erről beszélgettünk a szerdánként jelentkező podcastunkban Nagy Viktorral, a Portfolio vezető elemzőjével.

Tovább a cikkhez

Ma indulhat a kereskedés az egyik legizgalmasabb Tesla-gyilkos részvényeivel

A Rivian Automotive, az Amazon és a Ford által támogatott elektromos járműgyártó kedden részvényenként 78 dollárra árazta be az IPO-ját, amely így a Rivian értékét 66,5 milliárd dollárra becsüli, megközelítve ezzel a legnagyobb amerikai autógyártók piaci értékét.

Tovább a cikkhez

50 milliárd dollárt bukni két nap alatt?

Elon Musk a héten eddig 50 milliárd dollárt veszített vagyonából, miután a Tesla részvényei már a második egymást követő napon estek nagyot. Ez a Bloomberg Billionaires Index történetének eddigi legnagyobb kétnapos esése, és a legnagyobb egynapos zuhanás Jeff Bezos MacKenzie Scott-tól való 2019-es válását követő 36 milliárd dolláros vesztesége után.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés Európában

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,2 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,4 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,3 százalékot emelkedett. A befektetők az Atlanti-óceán mindkét partján a legutóbbi amerikai fogyasztói árindex közzétételére figyelnek ma, azon aggodalmak közepette, hogy a magas infláció arra készteti a Fedet, hogy a vártnál korábban emelje a kamatokat. A kedden közzétett adatok szerint az amerikai termelői árak inflációs rátája éves szinten 8,6 százalék, a maginflációé pedig 6,8 százalék volt, ami közel kétszer olyan magas, mint az elmúlt 10 évben bármikor.

Emelkedéssel nyitott a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül emelkednek, az OTP 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,5 százalékot esett, a Richter 1,2 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékos pluszban nyitott.

Két kamatemelést is vár jövőre az egyik regionális Fed-elnök

Jövőre két kamatemelésre is számít az Egyesült Államokban James Bullard, St. Louis Fed elnöke. A kamatemelés szerinte akkor jöhet, amikor a jegybank eszközvásárlási programjának kivezetése lezajlott.

Tovább a cikkhez

Erős a Magyar Telekom, jöhet az év végi hajrá!

Az OTP-hez, a Molhoz és a Richterhez hasonlóan a Magyar Telekom mögött is erős harmadik negyedév áll, a bevételek és az EBITDA is szépen nőtt, ráadásul az elemzői várakozások feletti eredményt ért el a vállalat. Az év első 9 hónapjában dinamikus volt a növekedés, ennek ellenére a menedzsment nem módosított az egész éves célokon, amik így véleményünk szerint egy év végi hajrával könnyen teljesíthetők.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a nap a Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,3 százalékot veszített, a S&P 500 értéke 0,3 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq értéke 0,7 százalékot esett. Az inflációs félelmek ismét előtérbe kerültek, a befektetők most a délután érkező októberi inflációs adatot várják az USA-ban, ráadásul a hangulatra az is hatással volt, hogy még a visszafogottabb hangvételű Fed tisztviselők is elismerték, hogy infláció hosszabb ideig magasabb szinten maradhat, mint gondolták.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel inkább negatív hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,38 százalékot veszített, a Hang Seng értéke 0,47 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 értéke 0,07 százalékos pluszban van. A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 13,5 százalékkal nőttek októberben. Az áremelkedés éves összevetésben számított mértéke ezzel a legmagasabb volt azóta, hogy 1996 októberében elkezdték közzétenni a havi adatot. 
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke 0,12 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC értéke 0 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE értéke 0,4 százalékot eshet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones értéke 0,22 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 értéke 0,18 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq értéke 0,04 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma idehaza nem történik említésre méltó esemény, az Egyesült Államokban viszont annál inkább: közzéteszik az októberi inflációt. A fogyasztói árindex már így is 5% felett jár, és a Fed már el is indította az eszközvásárlási programjának kivezetését, a vártnál nagyobb infláció viszont már a kamatemelési várakozásokat is erősítheti, és ezzel együtt volatilitást hozhat a deviza- és részvénypiacon.

2021. november 8-14. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 8. hétfő 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok okt.
november 8. hétfő 8:30 MNB Értékpapír statisztikák szept.
november 8. hétfő 9:00 KSH Külkereskedelem szept.
november 9. kedd 9:00 KSH Infláció okt.
november 9. kedd 9:00 KSH Szálláshelyek forgalma szept.
novemner 9. kedd 11:00 PM Előzetes ÁHT okt.
november 9. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 9. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
november 12. péntek 9:00 KSH Ipar (második becslés) szept.
november 12. péntek 9:00 KSH Építőipar szept.
Nemzetközi makrogazdaság
november 8. hétfő   EU Eurócsoport-ülés  
november 9. kedd   EU EcoFin-ülés  
november 9. kedd 8:00 Németo. Külkereskedelem szept.
november 9. kedd 14:30 USA Termelői infláció okt.
november 10. szerda 2:30 Kína Infláció okt.
november 10. szerda 8:00 Németo. Infláció (második becslés) okt.
november 10. szerda 14:30 USA Infláció okt.
november 11. csütörtök 8:00 UK GDP Q3
november 11. csütörtök 10:00 EU EKB-jegyzőkönyv  
november 11. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliség  
november 12. péntek 11:00 EU Ipar  
november 12. péntek 16:00 USA Michigani hangulatindex szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 40,5 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 8,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 38,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 14,2 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 74,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 319,98 -0,3% 0,7% 4,5% 18,7% 24,6% 95,4%
S&P 500 4 685,25 -0,3% 1,2% 6,7% 24,7% 32,0% 116,6%
Nasdaq 16 219,94 -0,7% 1,5% 9,4% 25,9% 37,1% 236,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 285,46 -0,8% -0,8% 4,4% 6,7% 17,9% 80,2%
Hang Seng 24 813,13 0,2% -1,1% -0,1% -8,9% -4,6% 10,7%
CSI 300 4 846,75 0,0% 0,1% -1,7% -7,0% -2,7% 44,5%
Európai részvényindexek              
DAX 16 040,47 0,0% 0,5% 5,5% 16,9% 22,5% 50,7%
CAC 7 043,27 -0,1% 1,7% 7,4% 26,9% 32,0% 55,0%
FTSE 7 274,04 -0,4% 0,0% 2,5% 12,6% 17,6% 5,2%
FTSE MIB 27 441,27 -1,0% 0,9% 5,3% 23,4% 32,2% 63,3%
IBEX 9 074,9 0,0% -0,3% 1,3% 12,4% 21,7% 1,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 54 099,27 -0,1% -0,8% 0,3% 28,5% 48,1% 78,2%
ATX 3 905,67 -0,5% 3,4% 5,9% 40,5% 68,6% 57,1%
PX 1 388,38 0,0% 4,4% 1,6% 35,2% 55,4% 54,6%
WIG20 73 574,19 -1,2% -0,3% 0,3% 29,0% 44,8% 52,6%
Magyar blue chipek              
OTP 18 460 -0,3% -0,8% -0,7% 38,2% 57,2% 131,9%
Mol 2 724 0,9% 1,8% 1,5% 24,4% 58,4% 17,2%
Richter 8 645 -0,6% -3,9% 0,6% 16,2% 23,7% 40,3%
Magyar Telekom 434 0,1% 0,9% 2,4% 14,2% 21,1% -10,7%
Nyersanyagok              
WTI 84,15 2,7% 0,3% 5,8% 74,3% 109,8% 85,9%
Brent 84,87 1,6% 0,4% 2,8% 63,6% 100,0% 77,0%
Arany 1 824 0,1% 2,0% 3,7% -3,9% -1,7% 41,5%
Ezüst 24,2 -0,9% 3,2% 6,2% -8,3% 1,9% 29,4%
Devizák              
EURHUF 360,1600 -0,2% 0,2% -0,2% -0,7% 0,3% 17,8%
USDHUF 310,8982 -0,1% 0,2% -0,3% 4,9% 2,3% 11,3%
GBPHUF 421,6101 -0,2% -0,2% -0,5% 3,8% 5,4% 21,3%
EURUSD 1,1585 0,0% 0,0% 0,1% -5,3% -2,0% 5,8%
USDJPY 113,2 0,0% -0,5% 1,0% 9,8% 7,4% 8,3%
GBPUSD 1,3552 -0,1% -0,4% -0,6% -0,9% 3,1% 8,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 66 945,75 -0,9% 5,8% 24,1% 127,7% 336,6% 9 178,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Shutterstock

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy