Előfizetői tartalom

Kiszámítottuk: nem csak az oltástól függ, hol mennyire tombol most a koronavírus Magyarországon

Csütörtöki cikkünkben egy egyszerű korrelációs számítással rámutattunk, hogy minél kevésbé átoltott egy megye lakossága, jellemzően annál többen kapták el ott a koronavírust az elmúlt hónapban. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a korábbi járványhullámok fertőzési adataival is található-e ilyen összefüggés. Újabb számításunk alapján egyértelműen igen, ráadásul szinte ugyanannyira erős a kapcsolat, mint az átoltottság esetében: a korábbi átfertőződés fékező hatással van a járvány terjedésére.

Hivatalosan 940 ezren fertőződtek meg eddig Magyarországon a koronavírussal, valójában ennél persze jóval többen, csak nem produkáltak pozitív tesztet, illetve olyanok is előfordultak, akik többször is megfertőződtek (így ők többször is bekerültek ebbe a statisztikába), de a számításunkhoz érdemes ebből kiindulni. A 940 ezerből 362 ezren az első két hullámban kapták...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés