Előfizetői tartalom

Itt az árrobbanás: olyan spirálba kerülhet Magyarország, ami fájdalmas időket hozhat

Portfolio
Októberben több évtizedes rekordokat döntött meg az infláció világszerte. Nálunk 6,5% volt az áremelkedési ütem éves alapon, Amerikában és Csehországban 6,2%, Lengyelországban 6,8%, és még a németeknél is összejött 4,5%. A jegybankárok a fejlett világban továbbra is kitartanak mantrájuk mellett, miszerint minden átmeneti, ám ezt egyre többen megkérdőjelezik. A régióban már mindenki szigorításra kényszerül, a kérdés most az, hogy vissza tudják-e kormányozni a pénzromlást a jegybanki célokhoz.

Kétségtelen tény, hogy a jelenleg emelkedőben lévő energia- és nyersanyagárak előbb utóbb csökkenőre váltanak, mint ahogy a ciklikus termékekhez illik. A termelői oldal is felzárkózik majd a kereslet igényeihez, a chiphiány, meg a hasonló jelenségek is belátható időn belül megoldódnak. Vagyis a jelenleg érzékelt infláció nagyobb része csakugyan külső hatás eredménye...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés