szeleromu
Gazdaság

Folytatódik a növekedési sztori az Alteónál

Portfolio
Jelentős növekedésről számolt be az Alteo a július-szeptemberi negyedévre mind a bevételek, mind az eredmények szintjén a tavalyi harmadik negyedévhez képest, az év első kilenc hónapját tekintve pedig fennállásának legmagasabb eredményszámait produkálta a cég – derül ki a ma délelőtt közzétett befektetői prezentációból. Ez elsősorban az Alteo stratégiájának és fejlesztéseinek egyik kulcsterületéhez, a Szabályozási Központ tevékenységéhez köthető, de támogatta ezt a Covid-járvány által 2020-ban leginkább sújtott kiskereskedelmi üzletág erős visszapattanása, valamint a tavaly kapacitásbővítésben részesülő megújuló energia alapú energiatermelési tevékenység is – közölte az Alteo.

Az Alteo bevételei meghaladták a 9,2 milliárd forintot az idei július-szeptemberi negyedévben, közel 27 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A január-szeptemberi időszakban pedig 24 százalékos volt a dinamika. Idén elsősorban a megnövekedett energiapiaci árak, az Alteo Szabályozási Központ szignifikánsan növekvő bevételei és a kiskereskedelmi szegmens fejlődése, valamint a befejeződött beruházások és felvásárlások hatása miatt növekedett a bevétel, melyet mérsékelt az összehasonlító időszakhoz képesti alacsonyabb harmadik fél részére végzett kivitelezési munkálatok árbevétele - derül ki a prezentációból.

Ami a működési költségek alakulását illeti, az év első kilenc hónapjában az anyagjellegű ráfordítások csökkentek, miután a Hő- és villamosenergia-termelés szegmens árbevétel növekedése a nem jelentős anyagköltséggel járó tevékenységeiben, például kapacitás piaci szolgáltatások, valósult meg, illetve az akvirált szélerőmű alacsony anyagjellegű ráfordítással üzemel. Az értékcsökkenés emelkedett, amit a megvalósult beruházások és befektetések okoztak. Az egyéb ráfordítások a CO2 kvóta világpiaci árának növekedésével összhangban emelkedtek, de a korábban behajthatatlannak ítélt vevői követelések sikeres érvényesítése ezt ellensúlyozta az egyéb bevételek/ráfordítások soron.

A harmadik negyedéves EBITDA megközelítette a 3,5 milliárd forintot, ami több mint a két és félszerese az egy évvel ezelőtti értéknek.

Az év első kilenc hónapjában pedig közel 9,7 milliárd forintos EBITDA-t könyvelt el a vállalat, ami több mint a duplája az előző év azonos időszaki értékéhez képest és rekordot jelent. A jelentős növekedés szintén elsősorban a Hő- és villamosenergia-termelést irányító Szabályozási Központ eredményességének köszönhető, amelyet pozitívan támogatott a központ gázmotoros kapacitásainak tavalyi 18 MW-val történt bővítése, továbbá a kiegyenlítő energia árak és a kapacitás értékesítési átlagárak robbanásszerű növekedése a bázisidőszaki szintekhez képest, a támogatott villamosenergia termelési szegmensen belül a tavaly akvirált 15 MW-s szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többlet eredménye is támogatta az EBITDA bővülést, illetve a kiskereskedelmi szegmens szignifikáns eredmény visszapattanása is hozzájárult a konszolidált EBITDA jelentős bővüléséhez.

A szegmensek:

  • A legnagyobb bevételű és nyereségű szegmens, a Hő-és villamosenergia-termelés (piaci, nem támogatott) bevétele az év első 9 hónapjában 50 százalékkal emelkedett, az EBITDA szintjén pedig 157 százalékos növekedést könyvelt el az Alteo.
  • A Villamosenergia-termelés (támogatott rendszerben) divízió bevétele 44 százalékkal, EBITDA-ja 43 százalékkal emelkedett az év első kilenc hónapjában.
  • Az Energetikai szolgáltatások bevétele 35 százalékkal esett, eredménye az EBITDA szintjén 3 százalékkal csökkent év/év alapon.
  • Az Energia kiskereskedelem bevétele 21 százalékkal emelkedett, EBITDA-ja pedig 197 százalékkal ugrott meg.

Az Alteo nettó eredménye 2 milliárd forintot meghaladó volt a lezárt negyedévben, ami lényegesen meghaladja a bázisidőszaki 118 millió forintot.

Az év első kilenc hónapjában 4,9 milliárd forintos nettó eredményt ért el a társaság, ami szintén rekord a cég életében és a tavalyi év azonos időszaki értékének több mint négyszerese.

A negyedévvel kapcsolatban az Alteo hozzátette, hogy az elindított Hulladékgazdálkodási, Emobilitás illetve Megújuló-termelésmenedzsment üzletágak tekintetében a járvány kis mértékű lassulást okozott. A kiegyenlítő energia árak növekedése a Megújuló-termelésmenedzsment üzletágban kihívásokkal járt, de jelentős negatív hatást nem okozott.

A harmadik negyedév zárását követő fontosabb események:

  • Az Alteo egy újabb energiatároló egységet helyezett üzembe november 3-án a Kazincbarcikai Fűtőerőműnél, 5 MW-s teljesítménnyel. Ezzel kapcsolatban az Alteo korábban elnyert egy 227,8 millió Ft-os vissza nem térítendő és 249,7 millió Ft visszatérítendő hitelösszegre vonatkozó Európai Uniós támogatást.
  • A stabil hőpiac fontos a szegmens eredményességének tekintetében, így fontos eredmény, hogy az Alteo újabb 10 éves időszakra elnyerte a Barcika Szolg. Kft. (kazincbarcikai távfűtés) hőellátását.
  • A MEKH 2502/2021 számú határozata alapján november 1-től arra kötelezi a Mavírt, hogy a kiegyenlítő szabályozási energia piacon érvényesítse az iparági határköltség alapú árképzés követelményét a kiegyenlítő szabályzási szolgáltatók esetében. Az Alteo menedzsmentje úgy véli, hogy az új határozat önmagában nem hat érdemlegesen kedvezőtlenül az Alteo Csoport jövedelemtermelő képességére - jóllehet a magas fedezettartalmú szabályozási termékek árainak változása változtathatja ezen termékek profitabilitását - még ha az a kiegyenlítő energia piacon a profitszerzési lehetőségeket be is korlátozza. Az Alteo diverzifikált tevékenységén belül vannak olyan elemek (pl. Megújuló-termelésmenedzsment üzletág), amelyek számára az extrém kiegyenlítő energia árak kialakulási lehetőségének tompítása kedvező.

Az Alteo árfolyama közel 5 százalékos pluszba ugrott a mai kereskedésben a negyedéves számok publikálását követően, amivel felülteljesítő ma a papír a hazai részvénypiacon.

Kereskedés Alteo-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

A címlapkép illusztráció, forrás: Getty Images

praga
elektromos autó töltő
aram_energia
who getty stock
astrazeneca-sarah-gilbert-vilagjarvany-halalosabb-covid-19-omikron-varians
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Állítsd a valószínűségeket a saját oldaladra!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
kórház spanyolország getty stock