Matolcsy György mnb magyar nemzeti bank
Gazdaság

Matolcsy György szerint a válságnak nincs vége és most kell lépni, pár hónap múlva már késő lesz

Portfolio
Matolcsy György szerint a magyar gazdaság kilábalása a válságból rendkívül gyors volt, azonban a következő évtized kihívásai ismét kihívások elé állíthatják a gazdaságot. A jegybankelnök a magyarnemzet.hu-n megjelent cikkében azt írja, hogy a magyar gazdaság sérülékenysége több mint egy éve folyamatosan romlik, a válság utáni költekezés fokozza az inflációt, rontja az egyensúlyi mérlegeket, és az ikerdeficit is visszatért.

A 2020 elején indult új gazdaságtörténeti szakasz egy összetett sokk-kal kezdődött, amelyből a 2008–2009-es pénzügyi válsághoz képest gyorsabban jött ki Magyarország – írta a Magyar Nemzet online hasábjain Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki emlékeztet, hogy akkor 6,5 év, most csak 18 hónap kellett a válság előtti GDP-szint helyreállításához.

Mára azonban világossá vált, hogy a válságnak nincs vége, sőt új elemekkel bővül, és az egész évtizedre tartós, döntően negatív hatásokkal jár

- írja, és szerinte a jelenlegi folyamatok mind a geopolitikában, mind a gazdaságban egyre jobban hasonlítanak az 1970-es évek folyamataihoz.

Matolcsy szerint a hazai ágazatok válságból való kilábalása összességében kiegyenlített képet mutat, mert az ágazatok legnagyobb része eléri vagy meghaladja a válság előtti szintet, a fenntartható növekedés szempontjából így a kilábalás szerkezete azt üzeni, hogy a magyar gazdaság képes a gyors növekedésre, mert képes gyorsan előre lépni az új ipari exportszerkezet felé. „Az is fontos üzenet, hogy a gazdaság képes a korábbi magas foglalkoztatási szint megőrzésére” - írta.    

A jegybankelnök szerint az előttünk álló évtizedben hasonlóan gyorsak lehetnek a következő csapások is, amit a chiphiány, az energiahelyzet, vagy az USA–Kína hidegháború eseményei már jeleznek. Emiatt Magyarországot gyorsan érhetik olyan pénzügyi sokkok, akár már a következő hónapokban,

amelyekre most még a költségvetés egyensúlyi fordulatával fel lehet készülni, később azonban már nem

- írja.

Matolcsy szerint emiatt szükségessé vált a magyar felzárkózási pálya újratervezése, amelynek alapvető szempontja a fenntarthatóság. A korábbi felzárkózási pálya folytatásához tehát olyan egyensúlyi fordulatra van szükség, ami nem egyszerűen a növekedést, hanem a fenntartható növekedést célozza. „A fenntarthatóság az évtized, sőt a következő évtizedek szempontjából az egyensúlyi szempontok felértékelését jelenti a felzárkózás összes területén, jelenleg azonban kiemelten a pénzügyi egyensúly terén” - írja.

A jegybankelnök kritikát is megfogalmaz, szerinte ugyanis a  növekedés helyreállításához képest az egyensúlyok terén fordított a kép, a válságkezelés és a helyreállítás ugyanis az egyensúlyok gyors és jelentős romlásával jár együtt. „Nem egy-egy egyensúlyi mutató romlik, hanem valamennyi egyszerre” - figyelmeztet. „A költségvetési hiány 2020–21-ben egyaránt a GDP 8 százaléka körül alakulhat, ami várhatóan jobb a mediterrán országokra jellemző államháztartási hiánynál, de jelentősen rosszabb a térségi országok értékeinél. 2022-re már az EU két legmagasabb hiányát tervező országa, Olaszország és Románia mellé kerültünk, messze eltávolodva a régió költségvetési hiányt mérséklő politikájától.”

Hasonlóan alakul az államadósság-ráta is Matolcsy szerint, amely a GDP 80 százaléka körül alakul a válság és a helyreállítás időszakában, és a jövő évi tervezett magas hiánycél sem ígéri a ráta érzékelhető csökkentését.

Magyarország a régióhoz képest már a válság előtti években sem tudott érdemben javítani a bruttó államadósság terén és a 2020–22 közötti folyamatok azt jelzik, hogy most sem várható fordulat.

- írja a jegybankelnök.

Matolcsy szerint a régióhoz képest rosszabb helyezésünk azt jelenti, hogy egy külső sokk esetén újból a magyar pénzügyi rendszer lehet a legsebezhetőbb a régióban.

Felhívta a figyelmet a folyó fizetési mérleg helyzetére is: „A többletes, majd nulla közeli szint helyett jelentősebb hiányok alakulnak ki már 2021-ben, majd várhatóan 2022-ben is. A 2021 közepére jelentősen romló egyenleg miatt a régióban már csak a román és a bolgár folyó fizetési mérleg hiány nagyobb a magyarnál” – írja, majd hozzáteszi: „Magyarország újból beleesik az ikerdeficit csapdájába, amiből sikerült kitörnie a 2010 utáni sikeres költségvetési fordulattal.”

Szerinte most egy törésszerű romlás révén alakul ki jelentős ikerdeficit, így a kockázat még nagyobb. „Ennek jele a 10 éves kötvényfelárak érzékelhető emelkedése Németországhoz és a régió országaihoz képest az elmúlt 18 hónapban.”  

A jegybankelnök megemlékezett az inflációs kockázatokról is, amely szerint bár döntően világgazdasági folyamatok állnak, de kétségtelenül hat rá a magas magyar költségvetési hiány, továbbá a termelékenységi és a versenyképességi javulásnál nagyobb jövedelemkiáramlás is.

Hazánk helyzete a sérülékenység terén több mint egy éve fokozatosan romlik, és a pénzügyi sérülékenység terén romlása már érzékelhető külső pénzügyi megítélésünkben a jegybankelnök szerint.

A végén Matolcsy javaslatot is megfogalmaz: a növekedés helyreállítását követően hasonlóan gyors egyensúlyi fordulatra van szükség. „Ehhez meg lehet tartani az összes eddigi életszínvonalat javító lépést, de el kell engedni, vagy át kell ütemezni a hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét. Ez elég a gyors költségvetési fordulathoz, az államadósság-ráta gyorsabb csökkentéséhez, valamint fékezheti a folyó fizetési mérleg romlását és az inflációs várakozások felépülését” – írja, majd azzal zárja, hogy

Ez most még elég, néhány hónap múlva már nem.

Nem ez az első alkalom, hogy a jegybankelnök kritikát fogalmaz meg a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd 

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy