frankfurtitozsde
Gazdaság

Nagyot esett hétfőn az OTP, oldalaztak az amerikai indexek

Portfolio
Iránykeresés jellemezte a hétfő kereskedésben az európai tőzsdéket és az amerikai részvénypiacokon is felemás elmozdulásokat mutatnak az irányadó indexek. A magyar tőzsdén nagyot ment ma a 4iG és jelentősebb pluszban jártak napközben a Mol részvényei is, az OTP viszont komolyabb esést mutatott. A hétfői nap makrofronton még csendes volt itthon, hamarosan azonban jön a friss GDP-adat és MNB-kamatdöntésre is sor kerül.

Gyakorlatilag nem mozdultak ma zárásra az indexek

Gyakorlatilag nem mozdultak ma zárásra az amerikai részvényindexek, mivel az S&P ténylegesen stagnált, a két másik pedig 0,04%-ot mozdult el a pénteki záróértéhez képest. Elég egyértelmű, hogy kiváró a hangulat a Wall Streeten néhány nagy cég következő napokban esedékes gyorsjelentése előtt.

Stagnálnak a vezető amerikai részvényindexek

A hétfő esti kereskedésben stagnálás közeli állapotot látunk mindhárom vezető részvényindexnél, gyakorlatilatg mindhárom 0,1%-os mínuszt mutat jelenleg. A befektetők feltehetően kivárnak a következő napok nagyobb kereskedővállalatainak (pl. Walmart és Home Depot) gyorsjelentései előtt, amelyek indikációt adhatnak majd arra, hogy a megugrott infláció és energiaárak, továbbá a járvány tartóssága mellett hogyan alakul a lakossági fogyasztói hangulat. A Tesla ma is folytatta esését, most 2,4%os a mínusz, az árfolyam kissé a kerek 1000 dolláros szint felett mozog azután, hogy Elon Musk a hétvégén arra tett jelzést, további részvényeladásokat tervez.

Eséssel zárt a BUX

Elromlott a nap végére a hangulat a magyar tőzsdén, miután az OTP és a Richter is jelentősebb eséssel zárta a kereskedést a hét első napján.

Tovább a cikkhez

Közel 3 százalékos mínuszban az OTP

Lejtmenetbe kapcsolt az OTP árfolyama ma délután, a bankpapír már közel 3 százalékos mínuszban áll. A forgalom az átlagosnak megfelelő, az esés mögött technikai okok is meghúzódhatnak, a fontos 18 ezer forintos szint alá került az árfolyam. Az OTP piacán a hangulatnak valószínűleg nem tett jót az sem, hogy formálódik a nagy vetélytárs, a Bankholding, ezzel kapcsolatban ma délután érkezett bejelentés.

Múlt héten nyilatkozott a Portfolio-nak Csányi Sándor, az OTP első embere a Bankholdinggal kapcsolatban elmondta, hogy nem tart attól, hogy romlás következne be az OTP növekedésében vagy portfóliójában azért, mert létrejött a Bankholding. Hozzátette, hogy az OTP Csoport az utóbbi években számos sikeres bankösszevonást hajtott végre a régióban, és az OTP-nél tudják, hogy egy olyan összeolvadás, mint ami előtt a Bankholding tagbankjai állnak, nagyon összetett és időigényes folyamat. Az OTP-nél addig is tudnak a digitalizációra és az ügyfélélmény fejlesztésére koncentrálni, ami biztos, hogy nem tesz rosszat a versenypozíciójuknak, mondta Csányi Sándor.

Lefordult a BUX

Mínuszba fordult a BUX, miután a Mol lendületet vesztett és a többi blue chip közül az OTP-nél és a Richternél is 1 százalék körüli már az esés mértéke. Ezzel alulteljesítő jelenleg a magyar tőzsde, közben a vezető nyugat-európai indexek ugyanis enyhe pluszban járnak.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

100 pontos plusszal nyitott a Dow

Erősödéssel kezdődik a hét az amerikai tőzsdén, a Dow index több mint 100 pontos plusszal nyitotta a hetet, 0,3 százalékot emelkedett. Az S&P 500 0,2 százalékos pluszban áll, a Nasdaq pedig szintén 0,3 százalékkal araszolt felfelé.

A vállalati hírek közül kiemelhető a Boeing, a repülőgépgyártó árfolyama 3,5 százalékot erősödött a hírekre, miszerint Szaúd-Arábia légitársasága tárgyalásokat folytat az Airbusszal és a Boeinggel is repülőgéprendelésről.

Új pénzügyi vezérigazgató-helyettes a Rábánál

Változik a pénzügyi vezérigazgató-helyettes a Rábánál – közölte a cég.

Tovább a cikkhez

Az öt legnagyobb forgalmú részvény között a Pensum

Felkerült ma a legnagyobb forgalmú hazai részvények listájára a Pensum, 118 millió forinttal az ötödik ma a magyar tőzsdén. A standard kategóriába tartozó részvény ma 44 százalékot emelkedett.

Kereskedés Pensum-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Kilőtt a 4iG, 10 százalékos pluszban a részvény

10 százalékos pluszba ugrott a mai kereskedésben a 4iG árfolyama és az ötödik legnagyobb forgalmú részvény a BÉT-en.

Tovább a cikkhez

Finn cégbe fektet az OXO Technologies

Az OXO Technologies ma befektetési szerződést írt alá az iconicchain OY finn székhelyű technológiai társasággal. A szerződés szerint a társaság a befektetést szindikátusban hajtja végre három angyalbefektetővel összesen 1 millió euró értékben, amelyből az OXO Technologies az igazgatóság döntése alapján 700 ezer euró tőkeemelést eszközöl.

Tovább a cikkhez

Nevet változtat a Shell

Több mint 100 év után elhagyja a Royal Dutch-ot nevéből a Shell, a jövőben már csak Shell néven fog működni az olajipari óriás. Ezzel egyidőben a vállalat bejelentette, hogy adózási okokból Hollandiából az Egyesült Királyságba teszi át a székhelyét.

Tovább a cikkhez

Jobb minősítést kapott az OTP, mint Magyarország

Hitelminősítést adott ki az OTP-re a Scope Ratings, aminek a különlegessége az, hogy a BBB+ besorolás egy fokozattal magasabb, mint Magyarország jelenlegi, BBB besorolása a három nagy hitelminősítőnél.

Tovább a cikkhez

Friss hitelminősítés érkezett az OTP-re

Friss hitelminősítést adott ki a Scope Ratings az OTP Bankra – derül ki a cég közleményéből.

Tovább a cikkhez

Könyvvizsgálatot kezdeményez OTT-One részvényesek egy csoportja a tavalyi lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatban

November 26-án közgyűlést tart az OTT-One, ehhez kapcsolódóan közzétette a cég a napirendi pontokat és a határozati javaslatokat. Hosszú hónapok után ismét lehet könyvvizsgálója a társaságnak és több szerződéssel kapcsolatban egyedi könyvvizsgálatról születhet döntés részvényesek egy csoportjának kezdeményezésére, például a tavalyi lélegeztető-beszerzéssel kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

A Mol húzza ma felfelé a BUX indexet

A blue chipek közül csak a Mol emelkedik ma a magyar tőzsdén, de ez elegendő ahhoz, hogy pluszba rántsa a BUX indexet, miközben az európai részvénypiacokon felemás hangulat uralkodik.

Tovább a cikkhez

Folytatódik a növekedési sztori az Alteónál

Jelentős növekedésről számolt be az Alteo a július-szeptemberi negyedévre mind a bevételek, mind az eredmények szintjén a tavalyi harmadik negyedévhez képest, az év első kilenc hónapját tekintve pedig fennállásának legmagasabb eredményszámait produkálta a cég – derül ki a ma délelőtt közzétett befektetői prezentációból. Ez elsősorban az Alteo stratégiájának és fejlesztéseinek egyik kulcsterületéhez, a Szabályozási Központ tevékenységéhez köthető, de támogatta ezt a Covid-járvány által 2020-ban leginkább sújtott kiskereskedelmi üzletág erős visszapattanása, valamint a tavaly kapacitásbővítésben részesülő megújuló energia alapú energiatermelési tevékenység is – közölte az Alteo.

Tovább a cikkhez

Több mint 100 új gépet rendelt a Wizz Air

Elindult a légiközlekedés a felépülés útján, ezt jelzi legalábbis, hogy a járvány kitörése óta nem látott mértékű repülőgép-megrendelést kapott az Airbus a hétvégén légitársaságokról. Csak a Wizz Air több mint 100 új gépet rendelt.

Tovább a cikkhez

Felfelé vette az irányt az AutoWallis

Az AutoWallis árfolyama 1,7 százalékot emelkedett a mai kereskedésben, amivel a prémium kategória legjobb teljesítményt mutató papírja ma.

A cég pénteken, zárás után jelentette be, hogy több mint egymilliárd forinttal emeli az alaptőkéjét az intézményi és lakossági részvényértékesítések után.

Kereskedés AutoWallis-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Emelkedik a Mol

Iránykereséssel indul a hét az európai tőzsdéken, a DAX és a CAC-40 kismértékű, 0,1 százalékos erősödéssel kezdett. A BUX megy a nemzetközi hangulat után, a hazai index 0,2 százalékos pluszban áll a nyitást követő percekben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A blue chipek közül nagyobbat emelkedett a Mol, az olajvállalat részvényei 1,3 százalékkal meneteltek felfelé, miután múlt héten a bejelentett (és ma életbe lépett) üzemanyagár-limit után nagyobbat esett a részvény. A Richter pénteki záróértéke közelében mozog, míg az OTP 0,4 százalékot esett.

Kereskedés Mol-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Hiába a felszabadulás, az elemzők szerint fékez a magyar gazdaság

Kedden jelennek meg a harmadik negyedév növekedési számai. A Portfolio által megkérdezett szakértők szerint lassulás vár a magyar gazdaságra, az előző negyedévhez képest 1,1 százalékos lehetett a növekedés, ami az utóbbi egy év legkisebb adata lenne. Ezzel párhuzamosan az éves GDP-bővülés is 7,4%-ra szelídülne. A fékezés első pillantásra meglepő lehet, hiszen a 3. negyedév volt az első olyan időszak, ami teljesen mentes volt a koronavírus-járvány miatti korlátozásoktól, így a levegőben bőven benne van egy újabb pozitív meglepetés. Az elemzőknek azonban vannak megfontolandó érveik.

Tovább a cikkhez

Saját részvényeket adott el a Pensum

Pensum-részvényeket értékesített a társaság tőzsdei forgalomban múlt héten – derül ki a cég péntek esti közleményéből.

Tovább a cikkhez

CyBerg-részvényeket vett Tibor Dávid

CyBerg-részvényeket vásárolt az XTend-piacon múlt héten Tibor Dávid igazgatótanácsi tag – derül ki a cég BÉT-en közzétett közleményéből.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,5 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 értéke 0,7 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq értéke 1 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,42 százalékkal került feljebb, a Hang Seng értéke 0,2 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 értéke 0,1 százalékos pluszban áll.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke 0,05 százalék mínuszban nyithat, a CAC értéke 0,18 százalékot eshet, míg a FTSE értéke 0,33 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones értéke 0,08 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 értéke 0,04 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq értéke 0,15 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Mire a cikk megjelenik, addigra már ismertek lesznek a ma hajnalban megjelenő japán és kínai adatok. A kínai adatok felülmúlták az elemzői várakozásokat, októberben a kiskereskedelmi értékesítések 4,9 százalékkal emelkedtek, miközben a konszenzus 3,5 százalék volt, az ipari termelés pedig 3,5 százalékkal emelkedett, szemben a várt 3 százalékos növekedéssel. A japán GDP-adat viszont csalódást okozott, a harmadik negyedévben évesítve 3 százalékkal esett, miközben a Reuters konszenzusa 0,8 százalékos esés volt. Itthon a hét első napja viszonylag csendes lesz, csak az MNB előzetes statisztikai mérlegének friss adata jelenik meg.

2021. november 15-21. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 15. hétfő 8:30 MNB Statisztikai mérleg okt.
november 16. kedd 9:00 KSH GDP Q3
november 16. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 16. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
november 16. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
november 16. kedd 15:00 MNB Közlemény  
november 17. szerda 8:30 MNB Pénzügyi számlák (előzetes) Q3
Nemzetközi makrogazdaság
november 15. hétfő 0:50 Japán GDP Q3
november 15. hétfő 3:00 Kína Ipar okt.
november 15. hétfő 3:00 Kína Kiskereskedelem okt.
november 16. kedd 11:00 EU GDP Q3
november 16. kedd 14:30 USA Kiskereskedelem okt.
november 16. kedd 15:15 USA Ipar okt.
november 17. szerda 8:00 UK Infláció okt.
november 18. csütörtök 11:00 EU Infláció okt.
november 18. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliség  
november 19. péntek 8:00 UK Kiskereskedelem okt.
november 19. péntek 9:00 EU Christine Lagarde beszéde  
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 39,6 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 7,0 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 36,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 12,7 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 66,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 100 0,5% -0,6% 5,0% 18,0% 24,1% 91,5%
S&P 500 4 682 0,7% -0,3% 7,6% 24,7% 32,4% 116,4%
Nasdaq 16 199 1,0% -1,0% 10,5% 25,7% 37,0% 241,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 609 1,1% 0,0% 4,9% 7,9% 16,0% 70,4%
Hang Seng 25 327 0,3% 1,8% 1,5% -7,0% -3,2% 12,4%
CSI 300 4 888 -0,2% 1,0% 0,1% -6,2% -0,4% 43,0%
Európai részvényindexek              
DAX 16 094 0,1% 0,2% 6,3% 17,3% 23,3% 50,9%
CAC 7 091 0,5% 0,7% 8,3% 27,7% 32,2% 58,0%
FTSE 7 347 -0,5% 0,6% 3,0% 13,7% 15,9% 9,2%
FTSE MIB 27 732 0,4% -0,2% 6,7% 24,7% 33,2% 65,0%
IBEX 9 080 -0,1% -0,5% 1,6% 12,5% 17,5% 5,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 52 306 -1,4% -5,1% -4,3% 24,2% 38,7% 71,5%
ATX 3 880 -1,2% 0,0% 3,7% 39,6% 62,3% 56,1%
PX 1 361 -0,9% -1,0% -0,9% 32,5% 49,9% 51,2%
WIG20 72 574 -0,3% -3,0% -2,9% 27,3% 41,7% 49,8%
Magyar blue chipek              
OTP 18 250 -1,2% -3,7% -3,2% 36,6% 48,4% 122,8%
Mol 2 468 -3,2% -10,4% -9,9% 12,7% 31,6% 6,6%
Richter 8 530 -0,8% -2,7% -1,0% 14,7% 28,5% 40,9%
Magyar Telekom 436 0,5% -0,2% 2,6% 14,7% 18,5% -9,7%
Nyersanyagok              
WTI 80 -1,2% -1,2% 0,0% 66,7% 100,0% 86,0%
Brent 82 0,0% 0,0% -1,2% 60,8% 90,7% 78,3%
Arany 1 862 0,1% 2,9% 5,6% -1,8% -0,9% 51,6%
Ezüst 25 0,0% 4,2% 13,6% -3,8% 4,2% 47,1%
Devizák              
EURHUF 366 0,5% 2,2% 1,7% 1,1% 3,4% 18,4%
USDHUF 320 0,9% 3,2% 2,6% 8,1% 7,0% 12,7%
GBPHUF 430 0,9% 2,6% 1,4% 6,2% 9,1% 19,8%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 113 0,0% 0,0% 0,0% 9,7% 7,6% 6,6%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 64 158 -1,0% 5,1% 14,6% 118,2% 293,6% 8 860,6%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% % % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 3 0,0% 0,0% 0,0% 50,0% 50,0% 0,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Shutterstock

Pusztító infláció, rekordgyenge forint: rég volt ekkora nyomás az MNB-n

Nem sűrűn látunk annyira nagy szórást az elemzői véleményekben a Monetáris Tanács kamatdöntése előtt, mint most. Az elemzők véleménye 15 és 90 bázispontos kamatemelés között szóródik, a többség szerint valamennyit gyorsítani fog a jegybank az eddigi tempón, de a lépés nem lesz hasonlítható a lengyel és cseh döntésekhez méretében. A lépés pedig a múlt héten történelmi mélypontja közelébe gyengült forint sorsát is érdemben befolyásolhatja, ha csalódást okoz a jegybank, akkor további esés jöhet.

Tovább a cikkhez
bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy