gulyasgergely
Gazdaság

Gulyás Gergely bejelentette: új korlátozó intézkedésekről döntött a kormány

Portfolio
Rendhagyó időpontban, 15 órakor kezdődött a mai Kormányinfó. Gulyás Gergely bejelentette, hogy zárt térben újra kötelező lesz a maszkviselés, ez már szombattól érvényes. Az egészségügyben a 3. oltás is kötelező lesz, és az államigazgatás egyes területein is fontolgatják ezt. A kormány nemzetközi példák alapján úgy látja, a 3. oltással lehet megállítani a járványt, Gulyás szerint a további járványhullámokat 90%-os átoltottsággal lehet megakadályozni.

Vége

A tájékoztató véget ért.

Oltással nincs járvány

Rengeteg a bizonytalanság a vírussal kapcsolatban, azzal kapcsolatban is, hogy szezonálissá válik-e, mint az influenza, de Gulyás szerint az biztos, hogy ahol nagyon magas, 90%-os az átoltottság, ott rendkívül kevés a megbetegedés, nem alakul ki járványhullám. Hozzátette, minden vírusmutációval szemben hatékonyak az oltóanyagok.

Magyar orvosok külföldön

Igaz, hogy Magyarország Szlovéniába küldött orvosokat, az ottani rendkívüli járványhelyzet miatt - mondta. Ha jól emlékszem, 10 orvost küldtünk, tette hozzá.

Az alábbi grafikon a népességarányos új betegeket és elhunytakat mutatja a két országban:

4. oltás

Nem tudom megerősíteni, sem cáfolni, hogy a külügy egyes tisztviselői 4. oltásban részesültek - válaszolta egy kérdésre. Az én tárcámnál ilyen nem történt, tette hozzá.

Korlátok

Gulyás megerősítette, hogy az intenzív kapacitások bővíthetők, de természetesen vannak ennek korlátjai.

Legpesszimistább forgatókönyv

A kormány sok elemzést lát, a legpesszimistább forgatókönyv valósult meg mostanra - válaszolta arra a kérdésre, hogy a mostani rossz járványhelyzet, a sok halálos áldozat október környékén látható, várható volt-e.

2. hullám, 3. hullám, 4. hullám

Ha megnézi a 3. hullám adatait, attól elmaradnak attól az adatok - mondta Gulyás arra vonatkozóan, hogy most, a 4. hullámban több ember hal meg naponta, mint a 2. hullámban, vagyis az előző év azonos időszakához képest. Ennyit számít az oltás, tette hozzá. Úgy véli, annak a veszélye nagy, hogy aki 2 oltást kapott, ott az immunitás gyengül.

Kkv rezsi

Határidó nélküli a kkv-kra vonatkozó lépés, hogy beléphetnek az egyetemes szolgálatóti körbe. A kormányzat bízik abban, hogy az energiaárak emelkedése véget fog érni.

90%

Ha 90%-os átoltottság lenne, akkor érdemi járványhullám Magyarországon nem lenne - mondta Gulyás. Ha valaki nem oltatja be magát, nemcsak saját, hanem mások életét is veszélyezteti - tette hozzá.

4. oltás

Korlátlanul áll rendelkezésre oltóanyag - mondta Gulyás. Ha az orvosi szakvélemények ezt alátámasztják, akkor lesz 4. oltás is - tette hozzá.

Infláció

Gulyás hangsúlyozta, hogy az infláció jövőre nem süllyed vissza a jegybank 3%-os céljára, a 2022-es költségvetési tervek kapcsán hangsúlyozta, hogy várják a jegybank decemberi prognózisát, hogy mekkora inflációra számítanak jövőre. Ez biztos, hogy magasabb lesz a 3%-nál.

Kiskereskedelem

Vannak olyan szektorai a gazdaságnak, ahol kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy a magyar tulajdonosok kellő súllyal legyenek jelen. A legkisebb eredményt az élelmiszer kiskereskedelemeben értük el, ebben Lázár miniszter úrnak igaza van - mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy Lázár János a Portfolio-nak adott interjújában a magyar tulajdon növelését sürgette a kiskereskedelemben. A magántulajdon védelme a kormányon túlmutat, tette hozzá Lázár. Beszélt Csányi Sándor interjújáról is, amit a Portfolio-nak adott, hogy jó lenne magyar kiskereskedelmi hálózat létrehozása, de hangsúlyozta, hogy nincs kormánydöntés az ügyben.

Áramszolgáltatás

Az áramellátás folyamatosságát tudjuk biztosítani minden esetben, ha bedől egy áramszolgálatót - mondta Gulyás, akinek nincs tudomása újabb bedőlésről a Jas Zrt. esetén túl.

Veszélyhelyzet

Miután egy járványcsúcs előtt állunk, és a veszélyhelyzet decemberben véget érne, ezért a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani - mondta Gulyás.

Nem lesz iskolazár

Nem lesz digitális oktatás. Minden feltétel ahhoz, hogy az iskolák működjenek - válaszolta arra a kérdésre, terveznek-e digitális oktatást, illetve elrendelheti-e ezt a kormány.

Home office

A home office-hoz végső esetben lehet folyamodni, de úgy szeretnénk túlélni a 4. hullámot, hogy az ország működőképessége biztosított legyen - válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy miért nem rendelték el a MOK javaslatára az otthoni munkavégzést. Szerinte az oltás kötelezővé tétele, mint eszköz, ott van a munkáltató kezében, ha súlyosnak ítéli meg a fertőzésveszélyt.

Járványkórház

Eddig senki nem maradt ellátatlanul - válaszolta arra a kérdésre, hogy van-e elég orvos, illetve meg tudják-e nyitni a kiskunhalasi járványkórházat. Szerinte meg fogják nyitni, ha szükségessé válik.

Oltatlanok

Minden döntést figyelünk, de mi nem hoztunk hasonlót - válaszolta arra a kérdésre, hogy lesznek-e az oltatlanokra vonatkozó olyan korlátozások, mint amik Ausztriában vannak. Nem ellenségként tekintünk az oltatlanokra, azt szeretnénk, ha mindenki belátná, akkor tudjuk megelőzni a további hullámokat, ha az oltottság magas szintre ér el - hangsúlyozta. Lehet még szigorúbb intézkedéseket hozni, most léptünk egyet előre, egy nagyon nehéz, kényes egyensúlyt kell megtalálni - tette hozzá.

Bréking! Kiterjeszti a kormány a kkv-k egy részére a rezsicsökkentést

Kisvállalkozók is beléphetnek az egyetemes szolgáltatói körbe, ami azt jelenti, hogy a kkv-k is a rezsicsökkentett árat fogják fizetni – jelentette be Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: ettől a lépéstől is azt remélik, hogy hozzájárul majd az infláció mérsékléséhez.

Tovább a cikkhez

Tanárok oltása

A pedagógusok nagyon fontos, hogy beoltassák magukat - válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy marad-e a kötelező oltás a pedagógusok körében. "Nem akarunk rosszat" - hangsúlyozta, de "kockázatos, ha valaki úgy tanít gyerekeket, hogy nincs beoltva".

Felmérésünk szerint 100 tanárból 86-87 be van oltva. Nem áll fent az a veszély, hogy működésképtelenek legyenek az iskolák, ha lesznek olyan tanárok, akik nem oltatják be magukat - mondta Gulyás. Remélem, nagyon kevés olyan tanár lesz, aki nem látja be az oltás fontosságát.

Kötelező oltások

Az egészségügyben a 3. oltásra vonatkozó kérdés kapcsán Gulyás közölte: a szabályozás szerint a második oltás utáni 7. hónap végégi kell felvenni a 3. dózist. Válaszában sejtette, hogy aki nem veszi fel a 3. oltást, nem dolgozhat tovább az egészségügyben.

Az államigazgatásban is egyes helyeken kötelezővé teszik a 3. oltást, akkor kell felvenni a dózist, amikor az első 2 oltás által nyújtott védettségi szint csökken.

Kkv rezsicsökkentés

Kisvállalkozók is beléphetnek az egyetemes szolgálatói körbe, ami azt jelenti, hogy a kkv-k is a rezsicsökkentett árat fogják fizetni - mondta Gulyás. Ide azok léphetnek be, akiknek legfeljebb 10 fő foglalkoztatottjuk van, és 4 milliárd forintnál kisebb a bevételük. Azt remélik, hogy ez a lépés az infláció csökkentéshez is hozzájárul.

Benzin és gázolaj

A kormány az energiaárakkal is foglalkozott, örömmel látjuk, hogy a benzinkutakon az árcsökkentés mindenhol bekövetkezett, mondta Gulyás. Mindenhol megvalósult a 480 forintos maximális ár. Nemcsak az árat, hanem a minőséget is vizsgálni fogják, hogy változott-e az üzemanyagok minősége.

Járvány és intézkedések

A mai adatok szerint 6 millió 13 ezer ember oltatta be magát, 1 millió 714 ezer ember a 3. oltást is felvette - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A matematikusok szerint a járvány 4. hulláma november végén, december elején tetőzhet.

Érdemi védettséget csak az oltás jelent - fogalmazott. Azokban az országokban sikerül megfékezni a vírus terjedését, ahol a 2. oltást 3. oltás is követte. A kormány mindenkinek javasolja a 3. oltás felvételét.

A járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát. Ha nem oltatják be magukat az emberek, újabb hullámok jönnek. A kormány szerint az oltatlanok mások életét veszélyeztetik - tette hozzá. Ezért zárt térben ismét kötelező a maszkhasználat, ez már szombattól érvényes.

Csak védettségivel lehet látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket - mondta Gulyás, habár ez nem új intézkedés. Az viszont igen, hogy az egészségügyben a 3. oltás is kötelező lesz. Az iskolákban az igazgatók dönthetnek a maszkviselési kötelezettségről.

Késés

A Kormányinfó egyelőre nem kezdődött el.

Koronavírus: pillanatokon belül megszólal Gulyás Gergely

  • Kivételesen nem délelőtt, hanem délután tart Kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A 15 órakor kezdődő tájékoztatót nagy várakozás övezi, hiszen a kérdés az, hogy a súlyos magyar járványhelyzetre mit reagál a kormány.
  • A Magyar Orvosi Kamara arra figyelmeztet, hogy az intenzív osztályok telítődnek, egy ponton túl azok nem bővíthetők tovább racionálisan, mert a megfelelő személyzet egyre fogy. A MOK korlátozásokat kért a kormánytól.
  • Egy nap alatt 10 767 új koronavírus fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 987 199 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Egy hét alatt közel 30%-kal nőtt az új fertőzöttek száma. Elhunyt 131 beteg egy nap alatt, így az elhunytak száma 32 645 főre emelkedett, jelentette a koronavirus.gov.hu. Egyre többen vannak kórházban és lélegeztetőgépen, miközben az egészségügy kapacitásai végesek.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy