euro 1 euro
Gazdaság

Az ellátási nehézségek és a durvuló járvány idején is száguld az európai gazdaság

Portfolio
Erős beszerzésimenedzser-index adatokat közöltek az eurózónából novemberben, a szolgáltatószektor és az ipar is erősen teljesít.

A francia és német BMI-k után már várható volt, hogy az eurózóna beszerzésimenedzser-indexe is erős gazdasági teljesítményről árulkodik majd. A feldolgozóipar 58,6 ponton állt novemberben, jócskán a növekedési határt jelentő 50 pont felett (az elemzők 57,2 pontos indexre számítottak). A megkérdezett vállalatvezetők megítélése szerint még gyorsult is a javulás üteme októberhez képest, amikor 58,3 ponton állt az index - azt tegyük hozzá, hogy a BMI ilyen kismértékű kilengése nem túl jelentős, az index ugyanis csak a nagy képről árulkodik, a várható növekedés mértékére nem következtethetünk belőle.

Mindenesetre az is kedvező fejlemény, hogy a szolgáltatószektor a koronavírus-járvány novemberi felfutása ellenére szintén sokkal erősebb a vártnál, 56,6 ponton állt novemberben az októberi 54,6 pont után. Az elemzők 53,6 pontos novemberi indexre számítottak. A kompozit index 55,8 ponton állt novemberben az októberi 54,2 pont után.

A szolgáltatószektor kilátásait a járványhelyzet, az ipari termelést pedig az ellátási nehézségek hátráltatják, ugyanakkor a vállalatvezetők megítélése szerint a helyzet érdemben javult októberhez képest, vagyis ezek a tényezők egyelőre nem okoztak érdemi károkat a valutaövezet gazdaságának. A BMI-k azt mutatják, hogy az eurózóna GDP-növekedése is erős lehet a negyedik negyedévben. A hírre erősödéssel reagált az euró.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy