hernadizsolt
Gazdaság

Márki-Zay támogatná Hernádi Zsolt kiadatását Horvátországnak

Portfolio
A balkaninsight.com-nak adott interjút Márki-Zay Péter, közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Hernádi Zsolt Mol-vezér kiadatását, Márki-Zay egyértelműen kijelenti: „Igen. Minden esetben együtt fogunk működni a horvát hatóságokkal a bűncselekmények kivizsgálásában.”

Márki-Zay azt mondja a 24.hu szerint, hogy egy nemzetközi körözés valami olyan, amit minden egyes kormánynak tiszteletben kellene tartania. Hozzátette: Magyarországnak nem lenne szabad támogatnia valakit, akivel szemben ilyen bűncselekmények gyanúja merül fel. Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Hernádi kiadatását, Márki-Zay egyértelműen kijelenti: „Igen. Minden esetben együtt fogunk működni a horvát hatóságokkal a bűncselekmények kivizsgálásában.”

Márki-Zay szavai igencsak meglepőek lehetnek annak tükrében, hogy

  1. a magyar hatóságok kivizsgálták az ügyet, megvizsgálták a korábbi kiadatási kéréseket, és Hernádi mellett állnak,
  2. a nemzetközi választottbíróság, az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága nem találta bizonyítottnak a vesztegetést (amelyet horvát beadványra vizsgáltak),
  3. a horvát Alkotmánybíróság Ivo Sanader, korábbi horvát miniszterelnök mellett áll az ügyben.

Ezzel áll szemben a horvát Legfelsőbb Bíróság ítélete, amely helyben hagyta a Zágrábi Megyei Bíróság 2019. decemberi, elsőfokú elmarasztaló ítéletét, miszerint Ivo Sanadernek hat, Hernádi Zsoltnak pedig kétéves börtönbüntetést kell letöltenie a 10 millió eurós vesztegetési ügy miatt. 

Az utolsó horvát kaiadatás 2018-ban érkezett. A fővárosi törvényszék akkori döntése értelmében Horvátországban nem várható fair tárgyalás Hernádi Zsolttal szemben, figyelemmel az ügy nemzetgazdasági jelentőségére. Ezzel szemben Márki-Zay együttműködne Horvátországgal a Mol-vezér kiadatásában. A horvát ítéletet számos eljárási probléma kíséri, a koronatanú - akinek a vallomása alapján megszületett az ítélet - pedig egyszer elismerte, hogy nem mondott igazat. Az ügyről itt írtunk részletesen.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy