eu németország
Gazdaság

Nagy horderejű német koalíciós döntés született karbonkvótáról: rögtön történelmi csúcsra ugrott az ár

Portfolio
Minden eddiginél magasabbra, 73 euró/tonna fölé ugrott a szerda délutáni kereskedésben az európai benchmark CO2-kvóta ára annak a hírnek a hatására, hogy az új német koalíciós kormány megállapodott abban: legalább 60 eurón fogják tartani a kvóta árát, ha nincs uniós megállapodás.

A Reuters betekintést kapott a német koalíciós megállapodás szövegébe, amely konkrétan azt tartalmazza: ha az Európai Unióban nem sikerül megállapodni egy minimális CO2-kvóta árról, akkor Németország olyan hazai intézkedéseket fog tenni, amelyek elérik, hogy Németországban ne csökkenhessen 60 euró/tonna alá a kvóta ára.

Ez gyakorlatilag „bátorítás” a CO2-kvóta árának, illetve a spekulatív szereplőknek, hogy az említett árszint alá nem fog menni az ár és éppen ezért meg is lódult a kvóta ára: a szerda délutáni kereskedésben mintegy 5%-kal 73 euró/tonna fölé ugrott. Ez új történelmi csúcsot jelent és jelentős drágulást takar, hiszen amint a lenti ábrán látszik: márciusban még 40 euró körül, újévkor pedig még csak 33 euró körül járt a kvóta tonnánkénti ára. Az új német koalíciós kormány megállapodásának további fontos részleteiről külön cikkünk:

Amint megírtuk a koalíciós megállapodás alapján, fontos például klímavédelmi szempontból az alábbi három tényező:

  • A klímavédelem terén lényeges változásoknak lehetünk szemtanúi, ha megvalósul a kormányprogram. A pártok ugyanis megegyeztek abban, hogy törekedni fognak a szén kivezetésére az energiapiacról, lehetőleg már 2030-ig a korábban meghatározott 2038 helyett. Ez nem lesz könnyű feladat, hiszen az atomerőművek bezárása óta jelentősen megugrott a szénfogyasztás Németországban. Éppen ezért a kormánykoalíció célja az, hogy minél inkább növelje a zöld energiaforrások arányát az energiaellátásban. Az eddigi cél az volt, hogy az elektromos energia terén 65 százalék legyen a megújuló energiaforrások részesedése a mostani 45 százalékhoz képest, ezt a mutatót tornáznák fel 80 százalékra 2030-ig.
  • Többek közt a klímasemleges állapot elérése érdekében is az új kormánykoalíció nagy hangsúlyt kíván fektetni a tudományos és fejlesztési területre, így a jövőben az éves GDP 3,5 százalékát fordítják majd ilyen célokra.
  • A Zöldek esetében mindkét társelnök, azaz Annalena Baerkbock és Robert Habeck is tagjai lesznek az új kormánynak, ugyanis előbbi a külügyminisztérium vezetését, míg utóbbi a gazdásági és klímavédelmi minisztériumot kapja meg, emellett alkancellár is lesz. A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében átalakított gazdasági minisztérium az egyik legfajsúlyosabb tárca lehet az új kormánykoalíció klímavédelmi céljainak tükrében. 

Címlapkép forrása: Getty Images

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy