china usa
Gazdaság

Feszül a helyzet, újabb kínai tech-cégeket tiltottak ki az Egyesült Államokból

Portfolio
A Biden-kormányzat szerdán több kínai vállalatot is felvett fel kereskedelmi feketelistájára. A tiltólistára kerültek közül nyolc technológiai vállalatot azért vettek fel, mert állítólag részt vállaltak a kínai hadsereg kvantumszámítási erőfeszítéseiben. Az amerikai tisztviselők régóta panaszkodnak már arra, hogy a kínai vállalatok a hadsereg nevében bizalmas információkat gyűjtenek.

A Biden-kormányzat szerdán számos kínai vállalatot vett fel kereskedelmi feketelistájára, nemzetbiztonsági és külpolitikai aggályokra hivatkozva. Nyolc kínai székhelyű technológiai vállalatot azért vettek fel a listára, mert állítólag támogatták a kínai hadsereg kvantumszámítási törekvéseit, valamint mert "a katonai fejlesztések támogatására amerikai eredetű termékeket próbáltak beszerezni".

Az amerikai tisztviselők régóta panaszkodnak már arra, hogy a kínai vállalatok bizonyos kötelezettségekkel tartoznak a Kínai Népköztársaságnak, és a Népi Felszabadító Hadsereg nevében gyűjtenek bizalmas információkat. A Kínai Kommunista Párt korábban cáfolta, hogy ipari kémkedést folytatnának.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium 16 Kínában és Pakisztánban működő szervezetet és személyt is felvett a tiltólistára, az iszlámábádi nukleáris és ballisztikusrakéta-programmal kapcsolatos munkájuk miatt. A Biden-kormányzat összesen 27, a Kínai Népköztársaságban, Pakisztánban, Oroszországban, Japánban és Szingapúrban található szervezetet és személyt vett fel a listára.

A globális kereskedelemnek a békét, a jólétet és a jól fizető munkahelyeket kell támogatnia, nem pedig a nemzetbiztonsági kockázatokat

- írta közleményében Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter. Hozzátette: "A Kereskedelmi Minisztérium elkötelezett amellett, hogy az exportellenőrzéseket hatékonyan alkalmazza nemzetbiztonságunk védelme érdekében."

A washingtoni kínai nagykövetség nem reagált azonnal a CNBC megkeresésére.

Címlapkép: Yaorusheng via Getty Images

oltás vakcina koronavírus
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
putyin, biden, oroszország, usa
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
jarvany technologia mobiltelefon