oltás vakcina fecskendő harmadik oltás koronavírus covid-19
Gazdaság

Sorra zárkóznak be az országok - Rettenetes koronavírus-variáns ütötte fel a fejét

Portfolio
Rekordmagasságba emelkedett az új fertőzöttek száma Magyarországon, az oltásoknak hála ehhez egyelőre a korábbi járványhullámok idején látottnál kevesebb kórházi ápolt, elhunyt és lélegeztetőn lévő beteg társul, de így is súlyosbodik a helyzet a kórházakban, az orvosok és ápolók újra rendkívüli terhelés alatt dolgoznak. Zajlik az oltási hét, a szokottnál többen veszik fel az oltást, de az is látszik, hogy többségében a harmadik oltásra érkezők oltakoznak. Európa több országa, köztük Magyarország, továbbra is járványgócnak számít. A koronavírus-járványról szóló híreinket percről percre ebben a cikkünkben szedjük össze.

A francia kormány nem tervez lezárást, kijárási tilalmat

A francia kormány a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt nem tervez sem lezárást, sem kijárási tilalmat, de szigorítja a védettségi igazolás feltételeit, és minden felnőtt számára lehetővé teszi az oltás harmadik adagjának felvételét öt hónappal a második után - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Olivier Véran egészségügyi miniszter. A védettségi igazolás kiadását január 15-től három oltáshoz kötötték mindenki számára.

Át tudjuk vészelni ezt az újabb hullámot a legszigorúbb intézkedések nélkül - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy nincs szükség az üzletek korai bezárására és az állampolgárok szabad mozgásának korlátozására, miután a fertőzési szint emelkedése egyelőre nem okoz nyomást az egészségügyi ellátórendszeren.

Olivier Véran jelezte, hogy a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető adagját szombattól minden 18 éven felüli igényelheti öt hónappal az előző oltás után. A harmadik adagra szeptember óta a 65 éven felüliek, a veszélyeztetettek és az egészségügyi dolgozók már jogosultak, miután az év elején velük kezdődött az oltási kampány.

A prefektusok kötelezővé tehetik a maszkviselést kültéri rendezvényeken, például a karácsonyi vásárokon, ahol a védettségi igazolást is be kell mutatni

- jelezte a tárcavezető.

A maszkviselési kötelezettség zárt helyeken több mint egy éve folyamatosan érvényben van. A miniszter azt is elmondta, hogy a védettségi igazolás érvényességéhez az oltatlanoknak vagy csak egy adag oltással rendelkezőknek ezentúl 24 óránál nem régebbi tesztet kell majd bemutatniuk az eddigi 72 óra helyett.

A védettségi igazolás érvényességét január 15-től a kormány a harmadik oltáshoz köti minden 18 éven felüli személy számára, a 65 éven felüliekre már december 15-től vonatkozik ez a szabály. A második oltás után hét hónappal érvényét veszti az oltási igazolás, amennyiben a tulajdonosa nem igényelte a harmadik adagot. Az emlékeztető oltást mindenki a Pfizer/BioNTech vakcinájából kapja.

A miniszter azt is megemlítette, hogy a kormányzat fontolgatja az 5 és 11 év közöttiek beoltását is, de ez csak 2022 elején lesz esedékes.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy negatív tesztet) a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

Amióta a kormány szerdán jelezte, hogy az emlékeztető oltás lehetőségét a közeljövőben megnyitja minden 18 éven felüli számára, félmillióan foglaltak időpontot az interneten a házi orvosoknál, a gyógyszertárakban, az orvosi rendelőkben vagy az önkormányzatoknál, ahol oltóközpontok működnek.

Franciaországban a koronavírusos fertőzések napi esetszámának átlaga egy hét alatt majdnem megduplázódott: míg a múlt hét végén 9 ezer volt a napi átlag, addig ezen a héten 17 ezer, kedden és szerdán pedig meghaladta a 30 ezret a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma. A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga 190 fő, míg egy héttel ezelőtt még csak 100 volt, vasárnap pedig 164 fő. Az intenzív ágyaknak ugyanakkor csak mintegy negyedén ápolnak koronavírusos betegeket, számuk 1500 az október eleji ezerhez képest.

Az oltásra jogosultak 90 százaléka felvette a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, ami a teljes lakosság 77 százalékának felel meg, mindkét adagot a teljes lakosság 75 százaléka kapta meg.

(MTI)

Kína kész tárgyalni a Sinopharm-vakcina magyarországi gyártásáról

Magyarország rendkívül sokat profitált a Kínával folytatott, kölcsönös tiszteleten alapuló, pragmatikus együttműködésből, ezért azt a továbbiakban is fenn kell tartani - közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután videokonferencia keretében kínai kollégájával, Vang Jivel egyeztetett.

Tovább a cikkhez

Rendkívüli ülést tart a WHO a koronavírus új szupervariánsa miatt

Számos kutatót és virológust tölt el aggodalommal a koronavírus egy új variánsának a megjelenése, amely egyes vélekedések szerint akár újabb járványhullámok kialakulását is okozhatja. A kialakult helyzetre reagálva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli ülést tart pénteken, amelynek keretében megvitatják, mit jelenthet a koronavírus-vakcinák és az alkalmazott kezelések szempontjából a napokban felfedezett új variáns rendkívül sok mutációt tartalmazó tüskefehérjéje.

Tovább a cikkhez

Kásler Miklós táblázatot közölt arról, melyik oltást érdemes felvenni harmadiknak

Kásler Miklós a Facebookon ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ harmadik oltással kapcsolatos eljárásrendjét csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Csehországban 30 napos szükségállapotot hirdetett ki a kormány

Csehországban csütörtök éjféltől 30 napos szükségállapotot hirdetett ki a kormány - jelentette be Andrej Babis miniszterelnök csütörtökön a kormányülés szünetében.

Tovább a cikkhez

Aggódnak a tudósok, virológusok: már fertőz a koronavírus új szupervariánsa, amely elképesztő tüskefehérjével bír

Afrikában tűnt fel a koronavírus új variánsa, amely a vizsgálati eredmények szerint olyan sok mutációt hordoz, hogy az már a kutatókat is komoly aggodalommal tölti el. A B.1.1.529 elnevezésű koronavírus-variáns képes megkerülni az emberi szervezet védekezőrendszerét, amely egyes vélekedések szerint akár újabb járványhullámok kialakulását is okozhatja.

Tovább a cikkhez

Megint sok mindent elront a koronavírus? - A szállodák felkészültek, és "hadi kórházzá" alakultak

A járványügyi helyzet újra átrendezheti a szállodapiacot, amely épp kezdett magára találni az elmúlt másfél év Covid-sokkjából. A karácsony és szilveszteri időszakra még vannak foglalások, de az ünnepek utáni időszakra egy teljes megtorpanás érzékelhető, és a romló járványügyi adatok miatt megérkeztek a foglaláslemondások is a vidéki szállodáknál. Mivel Magyarország igencsak enyhe járványügyi szabályokat tart még fenn, jelenleg sok a külföldi turista, ami meglökte a budapesti szállodák forgalmát. Az osztrákok és a németek viszont tömeges lemondásba kezdtek az ottani szigor miatt.

Tovább a cikkhez

Itt a várva-várt magyar kutatás: megérkezett a vakcinák hatékonyságáról szóló jelentés

Egyértelmű a védőoltások magas hatékonysága. 10-20-szor nagyobb eséllyel haltak meg az oltatlanok tavasszal Magyarországon - megjelent az első nagy magyarországi tudományos kutatás (HUN-VE vizsgálat) a védőoltások eredményességéről a járványtannal foglalkozó, tudományos körben elismert Clinical Microbiology and Infection angol nyelvű orvostudományi szakportálon. A kutatás megállapítja, hogy minden Magyarországon használt vakcina magas, illetve rendkívül magas hatékonyságot mutatott a megfertőződés és a koronavírussal kapcsolatos elhalálozások megakadályozása tekintetében. A kutatás eredménye egyértelmű: a védőoltás 88-98%-ra emelte a védelmet a betegség halálos kimenetele, és 69-89%-ra a fertőzéssel szemben, ami kiemelkedően nagy védelmet nyújt az oltottak részére. Az oltás - történjen bármelyik vakcinával is - tudományosan bizonyított adatok szerint valóban életet ment, jelentősen csökkenti a halálozás kockázatát.

Tovább a cikkhez

Magyarország egy vöröslő góc része Európa koronavírus-térképén

Az ECDC közzétette a frissített koronavírus térképét, melyen Európa ferttőzöttségi adatai láthatók vizualizált formában. A térképen Magyarország - több szomszédos országgal együtt - továbbra is gócként, egy teljes területén vörös folt részeként szerepel.

Tovább a cikkhez

Bejelentették: komoly változások lesznek az uniós Covid-igazolványnál, rengeteg magyart érintenek

A szerdán kiszivárgott információkhoz képest is jelentős változások lesznek az uniós digitális Covid-igazolványban, amelyek így rengeteg magyart is érintenek, akik valamely más tagállamba szeretnének utazni - derül ki az Európai Bizottság által csütörtökön bejelentett javaslatokból.

Tovább a cikkhez

Eldőlt: az 5 és 11 év közötti gyerekeket is olthatják Pfizerrel

Az EMA közzétette ajánlását: az 5-11 évesek körében is alkalmazható a Pfizer oltásra. Ez azt is jelenti, hamarosan ezt a korosztályt is elkezdhetik immunizálni Magyarországon.

Tovább a cikkhez

Megdöbbentő eredményre jutott egy kutatás: a magyar oltatlanok tizede támogatja a kötelező oltást

Napvilágot látott egy kutatás, mely azzal foglalkozik, a magyar társadalmat mennyire viselte meg anyagilag illetve mentálisan a koronavírus-világjárvány, hogyan gondolkozunk a járványról, oltásokról, és milyen gazdasági, lelki állapotban készülünk a jövőre. A szeptemberben készített felmérésből kiderül többek között, hogy a magyarok 17 százaléka szerint ültetnek be chipet az oltásokkal, és az is, hogy szeptemberben a kötelező oltást a beoltottak 51 százaléka elutasította, de az oltatlanok 11 százaléka nem.

Tovább a cikkhez

Mibe teszik a pénzüket a leggazdagabb magyarok 2022-ben?

Az idei évben a hazai prémium banki piac folytatta a privátbanki piacot messze meghaladó bővülését, és idén év végére a szektor teljes kezelt vagyona jelentősen meghaladhatja a 6 ezer milliárd forintos szintet - mondta a Portfolio-nak Szabó Sándor, az SPB Befektetési Zrt. prémium banking igazgatója és igazgatósági tagja. A szakember szerint népszerűek az ESG-befektetések, de a kiberbiztonságba is sokan fognak fektetni 2022-ben.

Tovább a cikkhez

Folyamatosan nő a feszültség, egyre keményebbek egymással a nagyhatalmak - De mit akarnak a világ valódi urai?

2014 alighanem egyfajta törésvonalat jelent a nemzetközi diplomáciában. Miközben a Vasfüggöny leomlása után békülékeny, együttműködésre nyitott stílus jellemezte a világ nagyhatalmainak kommunikációját, a Krím annexiója után meredeken romlani kezdett a viszony Amerika és Oroszország közt. Aztán 2017-ben jött Donald Trump elnök és tett arról is, hogy a Kína és Amerika közti óvatos rivalizációt is kifejezetten konfrontatív, barátságtalan kommunikáció váltsa fel. A nagyhatalmak ma már szinte havonta dobálják egymásra a gazdasági szankciókat, kisebb kiberháborút folytatnak egymás ellen az interneten, illetve nyíltan beszélnek az egymással kapcsolatos bizalmatlanságról, egy-egy extrémebb esetben pedig a nyílt háború lehetősége is felmerül, mint elkerülendő kimenetel. Az igazság az, hogy a világ három katonai és politikai nagyhatalma - az Egyesült Államok, Kína és Oroszország -, mindig is egymással sok szempontból ütköző érdekek mentén működött, elsősorban az változott most meg, hogy ezt most már nyíltan felvállalják, ahelyett, hogy az együttműködés és együttélés lehetőségét keresnék egymással. De mit is akarnak ezek a nagyhatalmak egymástól? Nézzük.

Tovább a cikkhez

A szombathelyi intenzíven fekvő betegek háromnegyede oltatlan

A szombathelyi kórházban 50 százalékban van leterhelve az intenzív osztály, ami azt jelenti, hogy 17-18 ember van lélegeztetőgépen, egyébként a kórházban stabil a helyzet – mondta Nemény András polgármester a szombathelyi közgyűlésén a Nyugat.hu beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Kiderült, mennyire növeli a szabad választás a vakcinák elfogadottságát Magyarországon

Magyarország világvezető volt a COVID-19 járvány harmadik hullámában az elérhető vakcinák sokszínűségét tekintve. A hazai gyakorlat, miszerint a felajánlott vakcinát az egyén elutasíthatta, és várhatott egy számára elfogadhatóbb vakcinára, szintén egyedülálló volt a világon 2021 tavaszán. A Budapesti Corvinus Egyetem kutatása rávilágított, hogy a vakcinák sokfélesége és a szabad választás egyaránt javíthatta az oltakozási hajlandóságot.

Tovább a cikkhez

Vakcina-titkokat készült ellopni a Pfizer egyik dolgozója, de lebukott

A Pfizer egyik távozni készülő alkalmazottja bizalmas céges dokumentumokat töltött fel magántárhelyekre és saját eszközökre, mielőtt a cég egyik versenytársánál megkezdte volna a munkát, olyanokat, amelyek például a koronavírus-vakcinával kapcsolatos üzleti titkokat is tartalmaznak – állítja az amerikai gyógyszergyártó a kaliforniai bíróságon benyújtott keresetében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megérkezett a csütörtök reggeli magyar adat, csúcson az elhunytak száma a negyedik hullámban

12 165 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 185 beteg. 6858 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 680-an vannak lélegeztetőgépen. Az oltási akcióhét harmadik napján újabb 132 ezer oltást adtak be. A beoltottak száma 6 072 192 fő, közülük 5 816 050 fő már a második oltását is megkapta, 2 153 117 fő pedig már a harmadik oltást is felvette. Az első három nap összesen már 388 ezer oltás történt, közülük 319 ezren már a harmadik megerősítő oltást vették fel és közel 48 ezer eddig oltatlan ember is döntött úgy, hogy felveszi az első oltását - tájékoztatott a kormányzati koronavírus-portál.

Tovább a cikkhez

Lázár János kiosztott egy oltásellenest: mindenkinek jogában áll hülyének lenni és meghalni

Lázár János kormánybiztos online tartott értekezletet a járványhelyzet miatt a tram-trainről szerdán este, ahol alaposan kiosztott egy oltásellenes kommentelőt a szegeder beszámolója szerint. 

Tovább a cikkhez

Újabb helyen tették kötelezővé a védettségi igazolványt Magyarországon

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében 2021. december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek a szakképző iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az ITM közleménye szerint.

Tovább a cikkhez

Összeomolhat év végére a rendezvénypiac, elmaradnak a céges bulik

Egy-egy riasztóbb fertőzöttségi vagy halálozási adat közlése után máris jönnek a rendezvény-lemondások – nyilatkozta az Indexnek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Az év végéig mindössze a két évvel ezelőtti forgalom 10-20 százalékának megfelelő a leadott rendelésállomány-mondta.

Tovább a cikkhez

Hamisított oltásigazolásokkal üzletelt két nő Gyöngyösön

Egy orvosi asszisztens és a munkatársa hamis oltási igazolásokat állítottak ki Gyöngyösön, ami alapján aztán védettségi igazolványt szerezhettek - számolt be az ATV Híradója. Kedden hajnalban ütött rajtuk a rendőrség.

Tovább a cikkhez

Soha nem volt ennyi fertőzött Magyarországon, a koronavírus-epicentrumok sorra lezárást jelentenek be

Az EU-ban még mindig gyorsan emelkednek az esetszámok, Szlovákiában nagyon elszállt a népességarányos fertőzésszám, nem véletlen, hogy két hétre teljesen bezárnak, hasonlóan Ausztriához, de több szomszédunk is komoly korlátozásokat és oltásra buzdító szabályokat vezetett be az utóbbi napokban, hetekben a járvány megfékezése érdekében.

A címlapkép forrása: MTI Fotó/Rosta Tibor.

bét
Novák Katalin
irodapiac
vagyoni kulonbsegek szegeny gazdag lakas
Palackos helyett csapvizet itatnának velünk - Így szorítanák vissza a műanyaghulladékot
befektetés tőzsde chart getty stock
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Palackos helyett csapvizet itatnának velünk - Így szorítanák vissza a műanyaghulladékot